Senaste inläggen
Ugn: 200 grader, 15 minuter
Ingredienser:
100 g mandel
250 g mandelmassa
3 msk råsocker
En nypa flingsalt
2 äggvitor
Garnering:
Eventuellt chiafrön, mandelspån eller kokosflingor
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa mandel och mandelmassa, blanda i salt och socker.
Vispa äggvitorna för sig och blanda försiktigt ned i smeten.
Rulla bollar i till exempel chiafrön, mandelspån eller kokosflingor.
Grädda i ugnen i 15 minuter.
Ingredienser:
ca 400 g falukorv
2 gula lökar
2 äpplen
1 msk smör eller margarin
1 klyfta vitkål (ca 400 g)
2-3 dl buljong
Ca 1 msk frukt- eller äppelcidervinäger
Peppar
Ev salt
Gör så här:
Skala lök och ev äpplen, hacka löken och skär äpplena i små klyftor.
Fräs lök och äpple i en gryta som rätten kan serveras ur.
Skär korv och vitkål i strimlor och blanda ner det i grytan.
Häll över buljong och låt allt sakta koka under lock ca 10 minuter.
Smaka ev av med lite vinäger, peppar och ev salt.
Servera med kokt potatis eller ris.
Köksalmanack, 1981
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
ca. 800 g vitkål
fett till stekning (smör eller olja)
1,2 l vatten
2 tärningar kött- eller grönsaksbuljong
några kryddpepparkorn och
några vitpepparkorn
1 lagerblad
sojasås
400 g (eller mera) sidfläsk
Gör så här:
Strimla kålen.
Bryn den lätt i den gryta eller kastrull som du vill koka soppan i.
Häll på vattnet när kålen är lätt brynt.
Tillsätt resten av ingredienser. Köp gärna färdigskivat sidfläsk som du kan skär tvärsöver i 3 bitar. Bitarna, bryner lätt i stekpanna och blandar i soppan!
Koka soppan i ca.15 minuter.
Klart att ätas!
Ingredienser:
4 ägg
4 msk grädde eller vatten
1 msk smör eller margarin
2 dl sylt eller 1 pkt djupfrysta skivade jordgubbar
Gör så här:
Skilj äggulor och vitor.
Blanda gulorna med grädde eller vatten.
Vispa vitorna till skum och blanda försiktigt ner dem.
Bryn matfettet lätt i en stekpanna och häll i äggsmeten.
Grädda på svag värme under lock 4-5 minuter.
Servera med sylt eller tinade skivade jordgubbar.
Köksalmanack, 1981
Antal: 4 stycken
Ingredienser:
4 skivor vitt bröd, gärna rostat
4 msk keso
4 skivor torskrom
4 tomatskivor
4 msk svart kaviar
Citronklyftor
Gör så här:
Bred ett lager keso på vitt gärna rostat bröd.
Täck med en rejäl skiva torskrom.
Över det en tomatskiva.
Toppa med en klick svart kaviar.
Lägg en citronklyfta vid sidan, så att var och en själv kan smaksätta med citron.
Köksalmanack 1981
Skär dillen fint, tvätta citronen och riv det yttersta av skalet fint.
Blanda 2 delar gräddfil, och en del majonnäs, dill och citronskal.
Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft.
Servera till stekt eller rökt fisk!
Antal: ca 20 bitar
Ugn: 175 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
200 g mörk choklad
100 g smör, mjukt
3 dl strösocker
2 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1½ dl vetemjöl
Ca 70 g valnötskärnor
Garnering:
Vispad grädde
Hallon
Strössel
Gör så här:
Smält chokladen över varmt vattenbad.
Rör ihop smör och socker.
Blanda ner äggen, ett i taget.
Rör sedan ner den smälta chokladen.
Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl och rör ihop till en tjock smet.
Hacka valnötterna och vänd ner i smeten.
Bred ut smeten i en smord form, ca 24x20 cm.
Grädda i mitten av ugnen, ca 25 minuter, kakan ska vara lite kladdig i mitten.
Låt svalna och skär sedan upp kakan i bitar.
Garnera med grädde, hallon och strössel.
Måndag:
Rårakor med bacon:
Skala och grovriv 4-6 potatisar.
Blanda det rivna med salt och peppar.
Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper.
Håll det varmt.
Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite smör på ganska starkt värme.
Bred ut potatisen i pannan till tunna rårakor och låt dem få fin färg på båda sidor.
Håll rårakorna varma i ugnen medan de övriga steks.
Servera rårakorna med bacon och lingonsylt.
Tisdag:
Onsdag:
Kotletter med äppelfräs:
Skala och skiva 1 gul lök.
Skala, kärna ur och klyfta 2 syrliga äpplen.
Stek lök och äpple mjuka i lite smör i en stekpanna på ganska svag värme och rör i ½ dl hackad persilja. Tag upp blandningen och håll den varm.
Snitta fettkanten på 4 kotletter och stek dem i smör på medelstark värme 3-4 minuter på var sida.
Salta och peppra.
Servera kotletterna med äppelfräs och potatismos.
Torsdag:
Dillströmming:
Vik 600 g strömmingsfiléer dubbla och lägg dem i en smord form, salta.
Blanda 2 dl matlagningsgrädde med 2 tsk söt senap och ½-1 dl hackad dill.
Bred ut det över strömmingen.Grädda i 225 grader varm ugn 15-20 minuter.
Servera med kokt potatis och råkostsallad.
Fredag:
Pasta med gorgonzolasås:
Koka 400 g pasta enligt anvisningen på paketet.
Dela 1 litet paket broccoli i små buketter och koka dem nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten.
Mosa 175 g gorgonzolaost med gaffel och lägg den i en kastrull tillsammans med 2 dl lätt crème fraiche. Smält på svag värme under omrörning.
Blanda varsamt ner den väl avrunna broccolin.
Häll såsen över den nykokta pastan.
Servera eventuellt med riven parmesanost.
Lördag:
Kycklingspett med jordnötssås.
Söndag:
Kalkongryta med ingefära:
Skär eller strimla 300 g kalkonbröst.
Vänd dem i 3 msk soja och låt dem dra i ca 5 minuter.
Strö över 2 msk maizena.
Ansa och skär 450 g vitkål och 1 purjolök i strimlor, skala och hacka en bit (25 g) färsk ingefära.
Värm ½ dl olja i en vid stekpanna och bryn köttet.
Tillsätt vitkål, purjolök och ingefära tillsammans med 5 dl hönsbuljong.
Koka under lock ca 8-10 minuter.
Skölj, kärna ur och strimla 1 röd chilipeppar.
Vänd ner i pannan tillsammans med 1 pressad vitlöksklyfta.
Smaka av och strö över 2 msk sesamfrön och några kvistar slätbladig persilja.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||||
|