Senaste inläggen

Av Maria - Måndag 12 feb 07:00

Måndag:

Röd linssoppa:

Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerblad, salt, chilipulver och chilipeppar efter smak.

Låt puttra drygt 10 minuter.

Strö över persilja.

Ät med gott bröd.


Tisdag:

Basilikafärs:

Bryn 400 g nötkött och 1 finhackad lök.

Salta och peppra lätt.

Blanda i 1 tärnad gul paprika, sikta över 1½ msk vetemjöl och rör om.

Späd med 2 dl köttbuljong och 2 dl mjölk, låt puttra ihop ett par minuter.

Smula ner 50 g ädelost och krydda med 1 msk färsk finhackad basilika.

Servera med kokt pasta och skivade tomater med lite olivolja på.


Onsdag:

Frasiga pannkakor med majs:

Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt.

Rör i 3 dl mjölk, börja med halva mängden och rör i resten efter hand.

Vispa i 2 stora ägg, 50 g smält smör och 2 dl konserverade majskorn.

Grädda gyllenbruna pannkakor på medelstark värme.

Stekta prinskorvar passar bra till.


Torsdag:

Omelett med tomat:

Skiva 4 kokta kalla potatisar och 1 lök och stek det i lite smör.

Krydda med salt och peppar.

Lägg ner ca 100 g spenatblad och 100 g tärnad skinka i pannan.

Vispa samman 3 ägg och 2 msk mjölk. Häll detta i pannan och låt omeletten stelna.

Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå omeletten.

Smula över 3 msk parmesanost och lite finklippt persilja.


Fredag:

Pasta med het räksås:

Skala 500 g räkor. Fräs 1 tsk curry och 4 msk smör.

Fyll på med 1 burk krossade tomater och sambal efter smak.

Låt puttra några minuter.

Lägg i räkorna men låt inte rätten koka.

Ät med pasta och hyvlad färsk parmesanost.


Lördag:

Läcker räk- och fisksoppa.


Söndag:

Stekt kyckling med persiljesmör.

Av Maria - Söndag 11 feb 11:15

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

4 hackade schalottenlökar
1 palsternacka i bitar
1 msk smör
2 msk rårörsocker
2 msk balsamvinäger
4 dl rött matlagningsvin
1/2 dl koncentrerad kalvfond
1/2 msk maizena
salt
peppar
1 dl blåbär


Gör så här:
Fräs lök och palsternacka.

Tillsätt socker och låt detta karamellisera.

Tillsätt vinäger och låt denna koka in.

Tillsätt vin och fond.

Sjud i ca 10 minuter.

Sila såsen.

Rör i maizena och koka i 2 minuter.

Tillsätt blåbär precis innan servering.


Servera gärna till kötträtter.

Av Maria - Lördag 10 feb 21:15

Antal: ca 10 stycken

Jäsning: över natten

Ugn: 225 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

25 gram jäst
4 dl vatten
1 dl mjölk
1 msk honung
1,5 tsk salt, gärna havssalt
570 gram vetemjöl special (9,5dl)
60 gram grahamsmjöl (1 dl)
ev. flingsalt

 

Gör så här:
Kväll:

Rör ut jästen i lite av vattnet.

Tillsätt resten av vatten och mjölk när jästen är upplöst.

Häll i salt och honung och sist mjölet.

Blanda snabbt ihop till en deg i en stor bunke med en slev (Ej maskin.)

Degen ska vara lite kladdig.

Pudra över lite mjöl och låt gärna stå framme i rumstemperatur ½ tim och sätt sedan in i kylen för att jäsa över natten övertäckt med en bakduk eller plastfolie.


Nästa morgon:

Häll upp degen på mjölat bakbord.

Knåda inte.

Tryck ut degen till en rektangel ca 2 cm tjock och skär så stora bitar du vill ha.

Pudra över lite mjöl för synintrycket!

Lägg över på bakpappersklädd plåt.

Grädda i 225 º i ca 15-20 minuter.

Av Maria - Lördag 10 feb 20:15

Antal: ca 20 stycken

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:
125 g smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl / 150 g glutenfri mix
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
3-4 dl finskuren rabarber
2 msk socker

 

Gör så här:

Vispa rumsvarmt smör och socker vitt och pösigt.

Vispa i ett ägg i taget.

Blanda i mjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljsocker.
Vänd ner de finskurna rabarberbitarna i smeten, och klicka ut smeten i ca 20 muffinsformar.
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.

Av Maria - Lördag 10 feb 16:15

Ingredienser:
3 dl florsocker
150 g philadelphiaost
1½ dl färska (eller frysta) hallon
Hallon till garnering

 

Gör så här:
Rör florsocker och philadelphiaost krämigt.
Vänd försiktigt ner hallonen och bred frostingen på cupcaksen.
Garnera med hallon.

Av Maria - Lördag 10 feb 15:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

900 g potatis
1/2 förp färsk persilja (à 20 g)
2 dl lätt crème fraiche
salt
peppar
3 morötter
1 msk olja
1 förp pastasås med basilika (à 390 g)
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
500 g laxfilé


Gör så här:

Tina laxen om fryst används.
Koka potatisen.
Hacka persiljan fint och blanda med crème fraichen.

Krydda med salt och peppar.


Laxgryta:

Skala och skär morötterna i tunna skivor och fräs dem i oljan i en gryta eller kastrull några minuter.
Häll i pastasås, vatten och smulad fiskbuljongtärning och låt koka under lock ca 5 minuter.
Skär laxen i ca 3 cm stora bitar och lägg ner i grytan.

Låt sjuda ca 5 minuter under lock.

Smaka av med salt och peppar.


Servera laxgrytan med potatis och persiljekräm.

Av Maria - Lördag 10 feb 09:45

Antal: 1 portion


Ingredienser:
1 dl färdigkokt ris
50 g färdiggrillad kyckling
3 dl hönsbuljong (3 dl vatten +
1 buljongtärning)
1 dl krämig kokosmjölk
1 tsk fisksås
1 msk limejuice
1,5 tsk röd currypasta
1 näve bladspenat
5 sugarsnaps
1 salladslök

 

Gör så här:

Koka upp hönsbuljongen tillsammans med röd currypasta, kokosmjölk, limejuice och fisksås.

Lägg i kycklingen så att den värms upp.

Strimla sugarsnaps och salladslök.

Lägg riset i botten på en djup tallrik, lägg till spenaten och kycklingen och häll över buljongen.

Toppa med sugarsnaps och salladslök.

Av Maria - Fredag 9 feb 21:15

Antal: 10 stycken

Jäsning: ca 45 minuter

Ugn: 275 grader, ca 7 minuter


Ingredienser:
3 dl vatten
25 g jäst
2 msk rapsolja
2 msk Pofiber, potatisfiber
1/2 tsk salt
1 tsk socker
6 1/2–6 3/4 dl glutenfri mjölmix, vi använde Lailas blå

 

Gör så här:
Värm vattnet till 37º.

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med det ljumma vattnet.

Tillsätt olja och Pofiber och låt det stå och svälla i 10 minuter.


Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölmixen.

Arbeta degen väl och låt den jäsa övertäckt i bunken i ca 45 minuter.


Arbeta ihop degen och tillsätt mer mjölmix om degen är kladdig och verkar svår att baka ut.
Låt bakplåten stå i ugnen i medan den värms upp, ca 10 minuter, plåten skall vara het när pitabröden läggs på.
Lägg upp degen på bakbord och forma degen till en längd.

Dela längden i 10 bitar.

Forma bitarna till bullar och platta ut dem så att de blir 10 cm i diameter.

Lägg över bröden på den heta plåten med hjälp av en stekspade.
Grädda strax ovanför mitten i ugnen i ca 7 minuter.

Låt kallna i bakduk.

Pitabröden kan frysas.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards