Senaste inläggen

Av Maria - Söndag 4 feb 21:00

Antal: 6-8 stycken


Ingredienser:
100 g margarin
4,5 dl mjölk eller vatten
1 tsk bakpulver
4 dl Finax Glutenfri Mjölmix
1 tsk socker
0,5 tsk salt

 

Gör så här:

Smält margarinet och tillsätt vätskan.

Blanda samman bakpulver och mjölmix.

Vispa ner detta i degvätskan, tillsätt salt och socker.

Rör till en jämn smet som får stå och dra i ca 10 minuter.

Grädda i våffeljärn.

Pensla järnet med smält margarin mellan varje gräddning.
Lägg våfflorna på galler.

Av Maria - Söndag 4 feb 19:45

Antal: ca 15 stycken

Ugn: 200 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:

50 g mjukt margarin
1 1/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
3 3/4 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 1/4 dl gräddmjölk
1 ½ dl dajmkulor
 
Gör så här:
Rör margarin och socker poröst.
Vispa upp ägget och rör i.
Blanda samman mjöl och bakpulver och rör ner i smeten omväxlande med gräddmjölken.
Tillsätt dajmkulorna.
Fördela smeten i smorda och bröade muffinsformar (eller använd pappersformar).
Fyll formarna till 2/3.
Grädda i 200°C, ca 12 minuter.
Sikta ev. över florsocker.
Av Maria - Söndag 4 feb 18:30

Antal: ca 20 stycken

Jäsning: ca 40 minuter + 40 minuter

Ugn: 225 grader, 20-25 minuter


Ingredienser:

4 dl havre (helst ren havre)
25 g margarin
4 dl kokande vatten
2 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 tsk brödkryddor
2 msk mörk sirap
50 g jäst för söta degar
12 dl Mörkt basmjöl eller Solrosbrödsmix
 
Gör så här:
Häll i havregrynen i en bunke.
Lägg i margarinet och slå över kokande vatten.
Låt stå och svälla ca 5-10 min.
 
Rör i kallt vatten, salt, brödkryddor och sirap.
Smula ner jästen och rör om.
Tillsätt det mesta av mjölmixen och arbeta degen tills den blir smidig, ca 5 min med maskin och lite mer för hand.
Låt degen jäsa under duk ca 40 min
 
Tag upp degen på mjölat bakbord.
Knåda degen och platta sedan ut den på smort bakplatspapper i en långpanna.
Skär 20 rutor.
Pensla med vatten och strö över havregryn (platta gärna till ovanpå grynen så att de fastnar lite).
Låt jäsa under duk i 40 min.
 
Skåra rutorna igen om det behövs.
Sätt ugnen på 250° och sätt in plåten och sänk värmen till 225°.
Grädda brödet i 20-25 min.
Av Maria - Söndag 4 feb 15:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

520 g laxfilé med citron och örtkrydda
1 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 tsk majsstärkelse
1/2 fiskbuljongtärning
4 port spaghetti
250 g gröna ärtor
salt
peppar


Gör så här:

Sätt på en kastrull med vatten till pastan.
Skär bort skinnet från laxen och skär den i tärningar.
Blanda mjölk, grädde och majsstärkelse i en kastrull och låt koka upp under omrörning.

Smula i buljongtärningen.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

Tillsätt ärtorna när pastan har kokat klart och låt stå någon minut tills ärtorna har tinat och blivit varma. Häll därefter av i ett durkslag.
Lägg ner laxen i såsen, koka upp och låt den sjuda några minuter.

Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över pastan och servera.

Av Maria - Söndag 4 feb 09:00

Ingredienser:
½ avokado
1 hårdkokt ägg
1 msk majonnäs
1 msk hackad röd lök


Gör så här:
Hacka avokado och ägg.

Blanda ihop allt i en skål och ät.

Av Maria - Lördag 3 feb 21:00

Ingredienser:

Marängbotten (färdigköpt duger bra)
½ dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
skalet av 1 lime
saften av ½ lime (eller efter smak)
frukt och bär efter smak
 
Gör så här:
Vispa grädden och blanda den med crème fraichen.
Riv limeskalet och pressa ner limesaften i gräddblandningen.
Bred på gräddblandningen på marängbottnen och garnera med frukt och bär.
Servera!
Av Maria - Lördag 3 feb 19:45

Ugn: 200 grader, 25 minuter


Ingredienser:

3 ägg
2½ dl socker
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
3/4 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
250 g kesella (den lättaste)
rivet skal av en lime
 
Garnering: 
florsocker och tunt skivad lime
 
Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke.
Vänd ner det i äggsmeten tillsammans kesella och limeskal.
Häll i smord bröad form(med löstagbar kant) ca 24 cm i diameter.
Grädda långt ner i ugnen i 25 minuter i 200 graders varm ugn.
Låt svalna pudra lite florsocker över och garnera med limeskivor
Av Maria - Lördag 3 feb 18:15

Jäsning: ca 30 minuter

Ugn: 200 grader, 25-30 minuter


Ingredienser:

50 g jäst
1,5 dl apelsinjuice (inte koncentrerad)
3 dl vatten
1/2 tsk salt
2 msk brödsirap
0,5 dl neutral olja eller smält/flytande margarin
1 msk Husk
1 ägg
200 g grov mix
300 g fin mix
 
Gör så här:
Blanda juice och vatten så det blir 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke och häll över vätskan.
Häll i sirapen, saltet och oljan och blanda.
Häll i Husken och låt det svälla i ca 10 minuter.
 
Knäck i ägget och blanda ner mjölmixen.
Häll degen (som ska vara lös och kladdig) i en smord form som rymmer 1½-2 liter.
Låt jäsa ca 30 minuter.
 
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader, 25-30 minuter.
Låt svalna under duk om du inte vill ha en "hård" yta.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards