Direktlänk till inlägg 27 april 2013

Chocolate chip cookie med kolasås, chokladganache & maräng

Av Maria - 27 april 2013 17:45

Chocolate chip cookie
En form, 25 cm i diametern
 
2,25 dl vetemjöl 
0,5 tsk bakpulver 
0,5 tsk salt 
100 g smör 
1 dl farinsocker 
1 tsk vaniljpulver 
1 ägg 
100 g hackad choklad 
 
Sätt ugnen på 180 grader. 
 
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. I en annan bunke vispa smöret, farin- och vaniljsockret till en krämig smet, i ungefär 3-5 minuter. 
Tillsätt sedan ägget, vispa litegrann och sikta sedan ner mjölblandningen och vispa ytterligare tills det format sig till en kakdeg.
 
Vänd försiktigt ner den hackade chokladen. 
 
Tryck ut kakdegen i en rund form och grädda i mitten av ugnen i ungefär 15-20 minuter eller tills pajskalet fått en fin färg. 
Ta ut och låt svalna. 
 
Kolasås 
 
2,25 dl socker 
1 dl vispgrädde 
4 msk smör 
1 tsk rom (kan uteslutas) 
1 tsk äkta vaniljpulver
Flingsalt 
 
Häll sockret i en kastrull och värm det på spisen. Sockret ska smälta och bli en kola. Det är viktigt att röra försiktigt hela tiden och vara med att ta bort kastrullen från plattan när sockret karamelliserats och blivit till kola. 
 
När du tagit bort kastrullen från plattan ska du tillsätta grädden och smöret. Men var försiktig, det är väldigt varmt och det kan skvätta när du häller i grädden. Men rör hela tiden och ställ tillbaka kastrullen på plattan när du hällt på grädden och smöret för blandningen ska långsamt sjuda tills den tjocknat, i 3-5 minuter. 
 
När kolan tjocknat ta bort från spisen och häll i vaniljen och eventuellt rom. 
Häll kolasåsen på pajskalet och låt det stå för att stelna i rumstemperatur i minst 1 timme innan du gör nästa lager. 
 
 
Chokladganache 
 
100 g mörk choklad 
1 dl vispgrädde 
 
Smält chokladen tillsammans med grädden i ett vattenbad. Rör om hela tiden så att massan blir krämig. När kolan stannat häll på chokladen och tänk på att den ska vara varm för då är den lättare att breda ut.
 
Precis innan servering av kakan är det dags att göra marängen. Jag brände av min maräng med en brännare, vilket jag tycker blir det bästa resultatet. 
 
Maräng 
 
4 stycken stora äggvitor 
1 dl socker
 
Vispa äggvitorna tills det blivit ett stort vitt skum. Om man kan vända bunken upp och ner och marängen sitter kvar är den godkänd. Häll därefter ner sockret och vispa lite till. 
 
Klicka ut marängen på pajen och bränn av den med en brännare.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Lördag 18 maj 17:15

Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt  vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira)   Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...

Av Maria - Fredag 17 maj 16:30

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...

Av Maria - Fredag 17 maj 10:30

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong)  50 g Västerbottensost200 g sv...

Av Maria - Torsdag 16 maj 15:45

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap  2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad   Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...

Av Maria - Torsdag 16 maj 09:30

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards