Direktlänk till inlägg 27 april 2013

Chocolate chip cookie med kolasås, chokladganache & maräng

Av Maria - 27 april 2013 17:45

Chocolate chip cookie
En form, 25 cm i diametern
 
2,25 dl vetemjöl 
0,5 tsk bakpulver 
0,5 tsk salt 
100 g smör 
1 dl farinsocker 
1 tsk vaniljpulver 
1 ägg 
100 g hackad choklad 
 
Sätt ugnen på 180 grader. 
 
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. I en annan bunke vispa smöret, farin- och vaniljsockret till en krämig smet, i ungefär 3-5 minuter. 
Tillsätt sedan ägget, vispa litegrann och sikta sedan ner mjölblandningen och vispa ytterligare tills det format sig till en kakdeg.
 
Vänd försiktigt ner den hackade chokladen. 
 
Tryck ut kakdegen i en rund form och grädda i mitten av ugnen i ungefär 15-20 minuter eller tills pajskalet fått en fin färg. 
Ta ut och låt svalna. 
 
Kolasås 
 
2,25 dl socker 
1 dl vispgrädde 
4 msk smör 
1 tsk rom (kan uteslutas) 
1 tsk äkta vaniljpulver
Flingsalt 
 
Häll sockret i en kastrull och värm det på spisen. Sockret ska smälta och bli en kola. Det är viktigt att röra försiktigt hela tiden och vara med att ta bort kastrullen från plattan när sockret karamelliserats och blivit till kola. 
 
När du tagit bort kastrullen från plattan ska du tillsätta grädden och smöret. Men var försiktig, det är väldigt varmt och det kan skvätta när du häller i grädden. Men rör hela tiden och ställ tillbaka kastrullen på plattan när du hällt på grädden och smöret för blandningen ska långsamt sjuda tills den tjocknat, i 3-5 minuter. 
 
När kolan tjocknat ta bort från spisen och häll i vaniljen och eventuellt rom. 
Häll kolasåsen på pajskalet och låt det stå för att stelna i rumstemperatur i minst 1 timme innan du gör nästa lager. 
 
 
Chokladganache 
 
100 g mörk choklad 
1 dl vispgrädde 
 
Smält chokladen tillsammans med grädden i ett vattenbad. Rör om hela tiden så att massan blir krämig. När kolan stannat häll på chokladen och tänk på att den ska vara varm för då är den lättare att breda ut.
 
Precis innan servering av kakan är det dags att göra marängen. Jag brände av min maräng med en brännare, vilket jag tycker blir det bästa resultatet. 
 
Maräng 
 
4 stycken stora äggvitor 
1 dl socker
 
Vispa äggvitorna tills det blivit ett stort vitt skum. Om man kan vända bunken upp och ner och marängen sitter kvar är den godkänd. Häll därefter ner sockret och vispa lite till. 
 
Klicka ut marängen på pajen och bränn av den med en brännare.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 25 mars 17:45

Måndag: Lägg nykokta glasnudlar i en het panna med olja, vänd ner babyspenat, skalade räkor, jordnötter och sesamolja.   Vaniljyoghurt och skivad banan.   Tisdag: Skär ett snitt i kycklingfiléer och fyll med finfördelad feta och hackade s...

Av Maria - Måndag 25 mars 15:00

Måndag: Potatatispanna: Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör. Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter. Fräs i ca 15-20 minuter. Skiva 1 squash och låt den fräsa med. Krydda med 4 ms...

Av Maria - Måndag 25 mars 12:00

Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)   Färsk frukt.   Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...

Av Maria - Måndag 25 mars 08:15

Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.   Risi frutti.   Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.   ...

Av Maria - Måndag 25 mars 07:00

Måndag: Korv tunnbrödsrulle: Stek eller koka en smakrik korv. Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd. Lägg på korven och ev. senap. Rulla ihop tunnbrödet. Avrunda med en frukt.   Tisdag: Broccolisoppa: Hacka 1 gul lök, s...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards