Direktlänk till inlägg 16 september 2014
Jordgubbar är inte bara ett bär, det är en av symbolerna för den svenska sommaren.
Att de blir så smakrika här i Norden beror på de långa ljusa dagarna och de korta och svala nätterna.
De importerade bären plockar innan de är mogna för att klara de långa transporterna, vilket också är en anledning till att de ofta smakar mindre än de inhemska.
Bären finns egentligen inte vilt växande i den svenska naturen, men eftersom jordgubbsodling är så vanligt kan de trots allt dyka upp förvildade här och där.
Det finns ett hundratal olika sorters jordgubbar.
I Sverige odlas främst Zephyr, Bounty, Korona, Polka, Honeoye och Dania.
Korona är fast i konsistensen och passar därför bra att frysa in.
Det finns också en vit variant som kan ätas av allergiker som inte tål de röda färgämnet.
Jordgubbar används oftast till saft och sylt, men de passar även väldigt bra som smaksättning till vinäger, sirap och honung.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|