Alla inlägg under maj 2014
Detta är friterade ostpiroger
Till ca 20 piroger:
5 ark filodeg (ca 25x30 cm)
1 ägg till pensling
Fyllning:
50 g smör
2 msk vetemjöl
1 dl mjölk
3 ägg
300 g fetaost
1 dl grovhackad mynta
ev salt
Fritering:
1 liter rasp- eller solrosolja
Gör så här:
Fyllning:
Smält smöret i en liten kastrull. Rör i mjölet. Låt blandningen fräsa 1-2 minuter under omrörning.
Späd med mjölken, lite i taget, under vispning. Låt koka 3-4 minuter under vispning. Låt blandningen svalna.
Vispa i äggen, ett i taget. Grovriv fetaosten. Blanda den med äggblandningen. Tillsätt myntan och smaka eventuellt av med salt.
Lägg filodegen mellan ordentligt fuktiga handdukar. Skär ett ark i taget i fyra delar.
Lägg en dryg matsked ostmassa mitt på nedre delen av degen. Vik upp nederkanten över ostmassan, vik in kanterna och rulla ihop. Pensla med lättvispat ägg så att degen klistras ihop.
Lägg rullarna på mjölat underlag efter hand.
Hetta upp oljan till 180ºC. Fritera fyra rullar i taget 2-3 minuter. Ta upp dem med hålslev. Låt rullarna rinna av på hushållspapper.
Värm i ugnen, 100ºC, ca 5 minuter före servering.
Antal: 4 stycken
Jäsning: 30 minuter + 1 timme + 1 timme
Ugn: 225 grader, 15 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
3½ dl yoghurt värmd till 35 °C
1 msk Brödsirap
1 dl flytande margarin
10 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
Gör så här:
Smula ner jästen i yoghurten.
Blanda i sirapen och rör tills jästen löst sig.
Låt jäsa i 30 minuter.
Blanda de torra ingredienserna i en skål och tillsätt hälften av margarinet samt degspadet och arbeta samman till en lös deg som hälls upp på mjölat bakbord.
Knåda tills degen är jämn och smidig.
Täck degen med plastfilm och låt jäsa i 1 timme.
Forma degen till en fyrkant som kavlas tills den är 50 x 40 cm.
Arbeta långsamt så att degen inte spricker.
Pensla degplattan med resten av margarinet.
Skär plattan i 5 cm breda längder.
Lägg 5 remsor ovanpå varandra, smord sida på osmord sida.
Skär sedan de båda remsorna i 7 fyrkanter som ställs i plåt- eller mufffinsformar.
Låt jäsa under duk i 1 timme.
Grädda i 15 minuter i 225 °C.
Låt kuvertbröden svalna på galler.
Antal: ca 8 bitar
Ingredienser:
Botten:
60 g smör eller margarin
½ dl Flor med chokladsmak
4 dl krossade chokladcookies
Kolalager:
4 dl söt, kondenserad mjölk
75 g smör eller margarin
2 msk Vaniljsocker Fairtrade
Chokladlager:
200 g mörk choklad
1 ½ dl vispgrädde
2 msk Florsocker
40 g smör eller margarin
Garnering (kan uteslutas):
1 ½ dl vispgrädde
chokladbitar
Gör så här:
Smält matfett och flor med chokladsmak i en kastrull. Blanda i kaksmulorna.
Tryck ut i en form med löstagbar kant.
Låt stelna i kylskåp.
Blanda den kondenserade mjölken, matfettet och vaniljsockret i en kastrull och värm på svag värme tills allt är smält.
Koka upp och koka därefter tills blandningen tjocknat, ca 6 min låt svalna något innan den hälls i formen.
Ställ i kylskåp så att kolan stelnar.
Bryt sönder chokladen och blanda den i en kastrull tillsammans med grädde, florsocker och matfett. Värm på svag värme tills allt smält samman till en jämn smet.
Låt svalna innan den hälls över på kolalagret.
Ställ i kylskåp.
Vid serveringen kan pajen garneras med gräddklickar och chokladbitar.
Antal: 6 stycken
Ugn: 175 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
2 dl mandelmjöl
1 dl kookosolja
2 msk fiberhusk (malsa psylliumfröskal)
2 ägg
2 msk honung
½-1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2 dl frysta bär, tec blåbär och/eller hallon
Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom bären ordenligt.
Blanda till sist ner de frysta blåbären lite försiktigt.
Forma bullar av degen och grädda dem i muffinsformar i 175 grader i ca 20 minuter.
Tips!
Gör ditt eget mandelmjöl genom att mixa sötmandel till fint mjöl, med eller utan det bruna tunna skalet.
Behåller du skalet på får du ett mer näringsrikt mjöl.
Matiga och inte så söta muffins som går snabbt att baka och ypperligt att frysa in.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
2 dl röda linser
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 bit rotselleri, ca 100 g
½ msk olja
1 förpackning krossade tomater (á 500 g)
5 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
½ dl tomatpuré
1 tsk salt
1-2 krm peppar
4 dl keso
6 lasagneplattor
1 dl riven ost, max 17% fett
Gör så här:
Skölj linserna noga i kallt vatten och låt dem rinna av.
Skala och hacka lök och vitlök.
Skala och skär morötter och selleri i små tärningar.
Fräs de båda löksorterna, morötter och selleri i olja i en gryta.
Tillsätt linserna och låt dem fräsa med någon minut.
Häll över tomatkross och buljong.
Tillsätt tomatpuré och smaka av med salt och peppar.
Låt såsen koka under lock ca 10 minuter.
Rör ner keso i såsen.
Varva sås och lasagneplattor i en lätt smord ugnssäker form, understa och översta lagret ska vara sås.
Strö över osten.
Tillaga lasagnen mitt i ugnen i 200 grader, ca 30 minuter.
Lasagnen går bra att frysa in.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g pinfärsk fiskfilé i hel bit, t ex lax, hälleflundra eller torsk
1 ask ärtskott eller dill
1 bunt blomkrasse eller annan ört, gärna extra örtblommor till garnering
1 liten burk inlagd japansk ingefära (gari)
SESAMVINÄGRETT:
1 msk rostade sesamfrön
1 msk japansk tamarisoja
1 msk vitvinsvinäger eller citronjuice
0,5 msk flytande honung
1 msk neutral rapsolja
Gör så här:
Skär fisken i tunna skivor rakt ner och igenom, som du skivar bröd fast tunnare.
(Inga laxskivor à la 70-talet, tack :-))
Lägg ut skivorna på en planka, en stor skärbräda eller ett fat.
Fördela örter på fisken och klipp över krassen.
Blanda vinägretten, gärna i en burk med tätt lock och skaka runt dressingen.
Lägg ut cirka 2 msk av den inlagda ingefäran på fisken.
Ringla över sesamvinägretten och toppa med krasse och gärna några fina blommor.
Servera som en fräsch plock-/lunchrätt.
Antal: ca 30 stycken
Ugn: 175 grader, 10 minuter
Ingredienser:
175 g smör eller margarin
1 ½ dl Florsocker
1 ägg
1 ekologisk apelsin, finrivet skal
2 msk grädde
4 ¼ dl vetemjöl
Fyllning:
1–2 dl nötmassa, nutella eller sylt
Garnering:
Florsocker
Gör så här:
Rör matfett och florsocker mjukt.
Rör i ägget.
Tillsätt det rivna apelsinskalet och grädden.
Arbeta in vetemjölet.
Lägg degen i en spritspåse och tryck ut 60 st "rosor" med hjälp av en tyll.
Låt vila i kylskåp i 30 min.
Grädda "rosorna" på plåt med bakplåtspapper i ugnen i knappt 175° i ca 10 min.
Låt svalna på galler.
Lägg samman kakorna två och två med fyllning emellan.
Dofta lite florsocker över kakorna precis innan serveringen.
Antal: ca 6 portioner
Ingredienser:
6 dl kokta kikärter
½ dl tahini (sesampasta)
3 msk pressad citronsaft
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
Ev. 1 msk olivolja
Tillbehör:
Morots- eller gurkstavar
Gör så här:
Mixa alla ingredienser i en mixer till en slät smet.
Späd eventuellt med vatten om du önskar en lösare konsistens.
Ät med morötter eller gurkstavar.
Tips!
Smaksätt gärna med vitlök, basilika, kajennpeppar eller soltorkade tomater om du vill ha variation i smak.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|