Direktlänk till inlägg 28 maj 2014
Detta är friterade ostpiroger
Till ca 20 piroger:
5 ark filodeg (ca 25x30 cm)
1 ägg till pensling
Fyllning:
50 g smör
2 msk vetemjöl
1 dl mjölk
3 ägg
300 g fetaost
1 dl grovhackad mynta
ev salt
Fritering:
1 liter rasp- eller solrosolja
Gör så här:
Fyllning:
Smält smöret i en liten kastrull. Rör i mjölet. Låt blandningen fräsa 1-2 minuter under omrörning.
Späd med mjölken, lite i taget, under vispning. Låt koka 3-4 minuter under vispning. Låt blandningen svalna.
Vispa i äggen, ett i taget. Grovriv fetaosten. Blanda den med äggblandningen. Tillsätt myntan och smaka eventuellt av med salt.
Lägg filodegen mellan ordentligt fuktiga handdukar. Skär ett ark i taget i fyra delar.
Lägg en dryg matsked ostmassa mitt på nedre delen av degen. Vik upp nederkanten över ostmassan, vik in kanterna och rulla ihop. Pensla med lättvispat ägg så att degen klistras ihop.
Lägg rullarna på mjölat underlag efter hand.
Hetta upp oljan till 180ºC. Fritera fyra rullar i taget 2-3 minuter. Ta upp dem med hålslev. Låt rullarna rinna av på hushållspapper.
Värm i ugnen, 100ºC, ca 5 minuter före servering.
Måndag: Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad. Skär korven nästan rakt igenom på längden. Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple. Fruktkompott. Tisdag: Spenatsoppa på både lät...
Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd. Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker. Tisdag: Köttbullar,...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Färgglad gryta med vitlöksyoghurt: Strimla ½ purjolök och 1 röd paprika. Skär 1 squash, 2 selleristjälkar, 200 g sockerärter och 1 paket djupfryst minimajs i bitar. Bryn alltsammans hastigt i 2 msk olja. Rör i grytan så grönsakerna in...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|