Alla inlägg under juni 2014

Av Maria - 8 juni 2014 14:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 äggulor

3/4 dl Ekologiskt Rörsocker

1 dl Marsalavin eller annat sött vin

frukt eller bär


Gör så här:
Börja med att göra i ordning fyra snygga glas med frukt och/eller bär.
Lägg gulor och socker i en skål och vispa till en pösig smet.
Koka upp vatten i en gryta och sätt ner skålen med äggsmeten i denna.

Häll vinet i smeten och vispa tills det blir en fast och formbar smet.
Fördela zabaglionen över frukten/bären.

Servera genast.

Av Maria - 8 juni 2014 12:30

Ingredienser:

3 msk rörsocker

2 msk flingsalt

2 msk riven mörk choklad

3 msk vitlökspulver

1 msk lökpulver

3 msk mald kummin

2 msk chilipulver

1 msk mald svartpeppar


Gör så här:

Blanda samman samtliga ingredienser i en burk.
Gnid in det kött som skall grillas med rubben och låt stå minst 10 minuter innan det skall grillas.
Rubben passar till kyckling, biff, kotletter och revben.
Går även att smaksätta tex chili con carne, gulaschsoppa och köttgrytor med den. 

Av Maria - 8 juni 2014 09:15

Antal: ca 20-30 bitar

Ugn: 180 grader, 10-13 minuter + 15 minuter


Ingredienser:
Botten:

220 g smör

1 dl  Strösocker

3½ dl vetemjöl

1 äggula

skal av en 1/2 citron, gärna obesprutad


Fyllning:

150 g blåbärssaft (300 g frysta blåbär)

225 g Finkoringt Strösocker

½ dl vetemjöl

4 ägg

saften av 1/2 citron


Gör så här:

Sätt ugnen på 180 °C.

Skölj och riv citronskalet.

Blanda samman alla ingredienserna till botten och kör till en deg.

Smörj en rektangulär form cirka 24x30 cm och klä den med bakplåtspapper.

Platta ut degen i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen i 10-13 minuter.

Låt svalna något.


Tryck under tiden ut saften ur de tinade blåbären genom en sil så att du endast har blåbärssaften kvar. Blanda i citronsaften.

Blanda socker och vetemjöl i en bunke.

Vispa i äggen och häll till sist i blåbärssaften och vispa till en slät fyllning.

Häll fyllningen över bottnen och grädda i nedre delen av ugnen i ytterligare 15 minuter.

Låt svalna och skär sedan upp kakan i mindre bitar och pudra gärna på lite florsocker.

Av Maria - 7 juni 2014 19:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl helt bovete

4 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

200 g morot

200 g palsternacka

100 g rotselleri

1 vitlöksklyftor

2 msk olja

1 msk smör

1 msk torkad oregano

½ tsk salt

70 g rucola eller babyspenat


Gör så här:

Skölj bovetet i kallt vatten.

Koka upp vatten och buljongtärning, tillsätt bovetet och koka ca 10 minuter på låg värme.

Stäng av spisen och låt dra under lock ytterligare 10 minuter.

Skala och hacka rotfrukterna fint.

Skala och hacka vitlöken.

Hetta upp smör och olja i en panna.

Stek rotfrukterna med vitlök, oregano och salt 5-10 minuter, de ska vara mjuka med gärna ha lite tuggmotstånd.

Blanda bovete med rotfrukter i en skål. 

Vänd ner rucola eller babyspenat.

Av Maria - 7 juni 2014 15:00

Ingredienser:

150 g bacon

½ dl risgryn

1-2 morötter

1 vitkålsklyfta

1-2 purjolökar

2 potatisar

1 1/4 l vatten

1 buljongtärning

½ tsk mejram eller oregano

1 pressad vitlöksklyfta

Klippt persilja

Riven ost


Gör så här:

Skär baconet i tärningar.

Fräs det tillsammans med riset i en gryta eller kastrull.

Ansa grönsakerna och skär dem i strimlor eller tärningar.

Lägg grönsakerna i grytan och tillsätt vatten, buljongtärning och kryddor.

Koka soppan 20-25 minuter tills ris och grönsaker är lagom mjuka.

Smaka av och strö över persilja.

Servera med riven ost.

Av Maria - 7 juni 2014 13:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

800 g potatis
500 g koljafilé
½ tsk flingsalt
2 dl vispgrädde
1½ msk fiskfond
3 krm timjan
1 st citron, skalet
1 krm vitpeppar
1 st äpple
200 g blomkålsbuketter
½ st citron, saften
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Tvätta och koka potatisen mjuk.
Lägg fisken i en ugnsfast form, salta den.
Blanda vispad grädde, fiskfond/ smulad buljongtärning, timjan, citronskal och peppar.
Häll över fisken och laga i ugn ca 20 min.
Tärna äpplet och blanda med blomkålsbuketter, pressa över citronsaft.
Servera.
Av Maria - 7 juni 2014 12:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 hel kyckling (gärna ekologisk eller majskyckling)

2-3 starka korvar, typ chorizo

1 rödlök

3 vitlöksklyftor

½ gul squash

½ grön squash

½ röd paprika

½ gul paprika

2 morötter

15 kalamataoliver

4 dl kokt hel dinkel eller råris (ca 2 dl okokt)

1 knippa färsk citrontimjan

1 kvist rosmarin

½ dl olivolja

½ dl balsamvinäger eller balsamsirap

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.
Dela kycklingen i 10 bitar. Skär korven i bitar och lägg upp kyckling och korv i en långpanna.
Skala och skiva lök och vitlök.
Skär de andra grönsakerna  mindre bitar. Lägg allt på plåten tillsammans med oliverna och blanda om.
Fördela kokt dinkel över (ej nödvändigt).
Hacka de färska örterna och strö över.
Häll på olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.
Blanda om ordentligt.
Ställ in i ugnen i 50-60 minuter.

Av Maria - 7 juni 2014 06:30

Tips!

Gör ditt eget mandelmjöl genom att mixa sötmandel till fint mjöl, med eller utan det bruna tunna skalet.

Behåller du skalet på får du ett mer näringsrikt mjöl.


 

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards