Alla inlägg under juni 2014

Av Maria - 29 juni 2014 14:15

Av Maria - 29 juni 2014 12:15

Antal: ca 40 stycken


Ingredienser:
5 dl hallon

3 dl vatten

1 dl Glykossirap

1 1/4 dl Strösocker

6 gelatinblad

Strösocker att doppa godiset i

olja till formarna


Gör så här:

Lägg hallonen i en kastrull och häll på vattnet.

Sjud under lock i 10 minuter.

Sila bort hallonen.

Häll tillbaka hallonvattnet i kastrullen och tillsätt glykossirap och socker.

Koka på svag värme tills massan håller 122 °C.

Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med vatten i 5 minuter.

Tillsätt gelatinbladen till den färdigkokta massan och rör om ordentligt.

Låt svalna till 70 °C.

Smörj istärningsformar eller godisformar med olja och häll därefter i den avsvalnade massan.

Låt stelna i rumstemperatur.

Sätt därefter in formarna i frysen i ett par timmar eftersom det då blir lättare att få ut godisbitarna ur formarna.

Doppa godisbitarna i strösocker så fastnar de inte så lätt i varandra.

Förvaras torrt i burk med lock.


Hallonen kan ersättas av andra bär som t ex krusbär, blåbär och körsbär.

Av Maria - 28 juni 2014 18:45

Ugn: 150 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

3 ägg separerade
1 dl (85g) philadelphiaost
nypa salt 

 

Gör så här:

Vispa äggvitorna med nypa salt, hårt.

I separat bunke vispa philadelphiaosten med gulorna och ev. tillsatser.

Vänd försiktigt i gulorna i de vispade vitorna.
Klicka sex Oopsies på smord bakplåt och baka i 150 graders ugn c:a 30 min.

Av Maria - 28 juni 2014 14:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

800 g spätta

900 g potatis

390 g pickles

½ dl créme fraiche

Salt

Peppar

20 g dill

1 citron

2 msk olja


Gör så här:

Tina fisken och låt den rinna av ordentligt.

Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.

Häll av picklsen och pressa ur vätskan.

Grovhacka den och blanda med créme fraiche.

Smaka av med salt och peppar.

Hacka dillen och lägg den på en stor tallrik.

Skär citronen i klyftor.

Salta och peppra spättan och stek i oljan i omgångar.

Vänd den sedan i dillen.

Servera spättan med potatisen, citron och såsen.

Av Maria - 28 juni 2014 14:15

Ingredienser:

7 tomater
3 schalottenlökar, finhackade
3 klyftor vitlök, finhackade
1 röd chili, finhackad
½ dl färska kryddor (t.ex. timjan och basilika)
4 msk olivolja
5 msk tomatpuré
1 dl grädde
1 dl vitt vin
4 dl buljong, gärna hemgjord
1 msk soja
3 krm salt
2 krm malen vitpeppar
1 tsk socker
½ tsk paprikapulver
1 msk provence kryddblandning

 

Gör så här:

Skär ett kryss i tomaternas undersida, lägg dem i kokande vatten tills skalet börjar krylla sig.

Ta upp dem, skal och grovhacka.
Kärna ur chilin och finhacka den tillsammans med löken och vitlöken.

Bryt sönder de färska örterna och fräs alltsammans i olivoljan.
Blanda i tomaterna, tomatpuré, grädde, vin, buljong och soja.

Krydda med salt, peppar, socker, paprikapulver och kryddblandningen.
Mixa soppan slät med stavmixer och servera med en klick crème fraiche.

Av Maria - 28 juni 2014 10:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:
20 stora champinjoner

2 msk persilja

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

½ dl vispgrädde

½ tsk salt

1 tsk Mörkt Muscovadorörsocker

1 krm peppar

½ dl riven ost


Gör så här:

Tag loss hattarna på svampen och lägg i en smord eldfast form.

Hacka svampstjälkarna, persiljan och löken.

Riv eller hacka vitlöken.

Blanda samman hacket med grädde, ost, salt, peppar och muscovadorörsocker.
Fördela blandningen i hattarna.

Gratinera i mitt i ugnen i 225 °C i 10-12 minuter.
Servera med en bit bröd.

Av Maria - 28 juni 2014 08:30

Arom- och smakförstärkare:

Förutom det självklara att socker ger en söt smak åt bakverk, sylt och saft, så kan även liten mängd
socker framhäva grönsaker och kötträtters smak utan att ge sötma.
Lite socker får helt enkelt det mesta att smaka mer.


Jäsning:

Socker eller sirap gör att degen jäser snabbare och bättre.


Konsistens:

Sockret kan tillsammans med pektin bilda gelé.
Det gör att marmeladen och sylten helt enkelt får bra konsistens.


Hållbarhet:

Socker får saft, marmelad och inläggningar att hålla längre, eftersom många mikroorganismer som gör maten dålig inte trivs i sådana miljöer.


Fryspunktssänkning:

Ju högre sockerkoncentrationen är, desto lägre blir fryspunkten.

Då minskas risken för att iskristaller bildas i din glass.


Färg:

Sockret hjälper frukt och bär att bevara sin färg.

Kola blir härligt gyllenbrun tack vare sockrets karamellisering och många limpor får sin gyllenbruna ton från sirap.

Av Maria - 27 juni 2014 18:45

Antal: 20-22 bröd

Jäsning: ca 30 minuter + 15-30 minuter

Ugn: 250 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

5 dl grönsaksjuice

2 msk olivolja

½-1 tsk salt

1 msk fiberhusk

2 dl quinoaflingor

1 dl grovhackad nötmix

ca 1 liter (600 g) glutenfri mjölblandning


Garnering:

Quinoaflingor


Gör så här:

Smula ner jästen i degbunken.

Värm grönsaksjuicen till fingervärme, 37 grader.

Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt salt, fiberhusk och quinoaflingor.

Rör om och låt svälla ca 10 minuter.

Blanda ner grovhackad nötmix och hälften av mjölet.

Arbeta degen kraftigt i maskin.

Tillsätt resten av mjölet men spara lite till utbakningen.

Fortsätt att arbeta degen tills den är slät och smidig.

Täck med bakduk och låt degen jäsa ca 30 minuter.


Utbakning:
Strö resten av mjölet på arbetsbänken och knåda degen lätt.

Dela degen, forma till två knubbiga längder och dela varje i 10-11 jämnstora delar.

Doppa snittytan i quinoaflingor och placera dem på bakpappersklädd plåt.

Täck över och låt jäsa övertäckt i 15-30 minuter.


Grädding:

Grädda mitt i ugnen i 250 grader, ca 10 minuter.

Låt svalna under bakduk.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards