Alla inlägg under juni 2014

Av Maria - 26 juni 2014 07:00

Blanda 2 dl bär/frukt och ½–1 dl Syltsocker.
Koka i 3–5 minuter.
Skumma väl.

Häll upp i varma och rena burkar.
Eller njut direkt!


Smaksätt din sylt med t ex mörk choklad, färsk ingefära, lavendel, mandlar, konjak eller vad du vill.
Experimentera mera!

Av Maria - 25 juni 2014 18:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 dl matvete

10 cocktailtomater

2 dl torkade aprikoser

1 dl kokosflingor

1 dl pumpakärnor

2 dl hackad bladpersilja

Ev. färska plommon till garnering


Dressing:

4 msk oliv- eller solrosolja

1 tsk sambal oelek

1-2 tsk malen koriander

1 tsk malen spiskummin

1 citron, finrivet skal och saft

½-1 tsk salt

Svartpeppar


Gör så här:

Koka matvetet enligt förpackningen och häll bort ev kokvatten.

Skölj och dela tomaterna, strimla aprikoserna.

Rosta kokosflingor och pumpafrön tillsammans i en torr stekpanna tills de fått färg.

Blanda dressingen (riv bara det gula på citronskalet) och häll över det ljumma matvetet.

Blanda i tomater, aprikoser, kokosflingor, pumpakärnor och bladpersilja.

Garnera gärna med färska plommonklyftor.

Matvetesallad fungerar utmärkt som bufférätt.

Av Maria - 25 juni 2014 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1½ l vatten

4 pressade vitlöksklyftor

2 lagerblad

1 tsk Rörsocker Strö

1-2 tsk salt

1 msk olivolja

1 äggula

2½ dl hackad persilja


Gör så här:

Häll vatten, olja, lagerblad, vitlök, rörsocker och salt i en gryta och koka i 15 minuter.
Tag upp lagerbladen.

Lägg äggulan i en soppskål och häll på soppan under omrörning.

Lägg i persiljan.


Den här soppan heter Aigo-boulido i Provence och är nog den billigaste soppa man kan laga, undantaget den på en spik.

Passar utmärkt en kall och ruggig dag.

Av Maria - 25 juni 2014 14:00

Ingredienser:

1/2 kg hallon

1/2 kg blåbär

200 - 700 g (3 - 8 dl) socker

1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt


GÖr så här:

Rensa bären.

Varva bär och socker i en syltgryta.

Låt bären safta sig på sval plats några timmar eller över en natt.

Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.

Skaka grytan då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.

Av Maria - 25 juni 2014 10:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:
1 frp kokta svarta bönor (380 g), avsköljda
140 g bacon, strimlat
1 stor gul lök, finhackad
2 tsk malen spiskummin
1 burk majs (340 g)
1 dl krossade tomater
½ kycklingbuljongtärning
4 tortillabröd (medium)
1 mozzarella (125 g)


Tomatsås:
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk olivolja
½ msk paprikapulver
1 röd chili, finhackad
3 dl krossade tomater
1 dl vatten
½ msk strösocker
1 tsk torkade korianderblad
1 lime, finrivet skal från halva (endast det gröna) och saft från hela
salt


Gör så här:

Mosa bönorna med en gaffel.

Stek baconet knaprigt och låt rinna av på hushållspapper.

Stek löken mjuk i fettet som är kvar i stekpannan tillsammans med spiskummin.

Tillsätt majs, krossade tomater och bacon och smula ner buljongtärningen.

Rör ihop till en röra och ta från värmen.


Tomatsås:

Fräs vitlöken i olja i en kastrull.

Tillsätt paprikapulver, chili, krossade tomater, vatten, socker, koriander, limeskal och saft.

Låt puttra någon minut och smaka av med salt.
Fördela bönröran på tortillabröden och rulla ihop.
Lägg rullarna med skarven nedåt i en inoljad form och häll över tomatsåsen.

Bryt mozzarellan i mindre bitar och lägg ovanpå.

Gratinera mitt i ugnen ca 15 min.

Av Maria - 25 juni 2014 09:45

Mängd: 1 liten glasflaska


Ingredienser:
1 vaniljstång

2 dl vatten

2 dl Ekologisk Ljus Sirap

1 tsk kardemumma, malen


Gör så här:
Dela vaniljstången på mitten.

Blanda ihop alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.

Koka i 5 minuter.

Rör om då och då.
Häll upp sirapen i en väl rengjord glasflaska med lock.

Låt svalna utan lock.

Förvaras i kylen.


Lyxa till din kaffedrink och smaksätt den med en vanilj- och kardemummasirap!

Vanilj- och kardemummasirapen är också god att använda till både pannkaksbuffén och frukostyoghurten.

Av Maria - 24 juni 2014 18:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 35 minuter


Ingredienser:

200 g morötter
400 g potatis
300 g palsternacka
1 st äpple
1 st rödlök
3 msk olivolja
salt
svartpeppar
600 g falukorv
1 dl pesto
150 g riven ost
3 msk ströbröd

100 g spenat
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta och klyfta morötter, potatis, palsternackor och äpple.
Skala och klyfta löken.
Lägg allt i en ugnsfast form, ringla över olja, salta och peppra.
Skär korven på längden och lägg på rotsakerna.
Blanda samman pesto, riven ost och ströbröd.
Bred toppingen på korven och laga i ugn ca 35 min.
Servera med spenat.
Av Maria - 24 juni 2014 18:30

Antal: ca 16 stycken

Jäsning: 30-40 minuter + ca 30 minuter

Ugn: 250 grader, ca 12-14 minuter


Ingredienser:

50 g smör

5 dl mjölk, solhavre eller vatten

5 dl (175 g) havregryn (rent havre)

½ dl linfrö

1 tsk salt

1 tsk hel anis

1 tsk hel fänkål

50 g jäst

1 msk vatten

ca 5½ dl (330 g) glutenfri mjölblandning


Pensling och garnering:

1 ägg

Havregryn (rent havre)

Linfrön


Gör så här:

Smält matfettet i en kastrull.

Tillsätt mjölken och värm till kokpunkten.

Mät upp havregryn, linfrö och salt i en bunke.

Stöt brödkryddorna och tillsätt dem.

Häll på det heta degspadet, rör om och låt stå till blandningen är fingervarm, 37 grader, kontrollera helst med termometer så att det är för varmt.

Rör ut jästen i lite vatten och blanda ner den i havregröten.

Tillsätt mjölet.

Arbeta degen rikigt kraftigt i maskin.

Täck över med en plastfilm och låt jäsa 30-40 minuter.


Utbakning:

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den helt lätt.

Dela den i ca 16 jämnstora bitar.

Forma till bullar och platta dem ganska rejält eller kavla ut dem.

Lägg dem på bakpappersklädd plåt.

Täck över och jäs i 30 minuter.


Gräddning:

Pensla med uppvispat ägg och strö på lite havregryn och linförn.

Grädda högt upp i ugnen, 250 grader, 12-14 minuter.

Låt bröden svalna under bakduk.


Gör mjölkfri:

Välj solhavre eller vatten istället för mjölk, mjölkfritt magarin istället för smör och använd semper glutenfria lågproteinmix.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards