Alla inlägg under juli 2014
Antal: 10 portioner
Ugn: 150 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
1½ kg lammfilé
salt, peppar
smör, margarin eller olja till stekning
Sky:
3 gula lökar i klyftor
3 morötter i bitar
smör, margarin eller olja
5 dl rödvin
1 dl Muscovadosirap
2 dl kalvfond
2 lagerblad
5 kvistar timjan
25 g mörk choklad 70%
2 tsk potatismjöl
salt, peppar
Blomkålstoppar:
10 stycken
1 kg blomkål
2 dl vispgrädde
100 g riven Västerbottenost
1 tsk Muscovadosirap
salt, vitpeppar
Broccolitoppar:
10 stycken
1 kg broccoli, fryst
2 dl vispgrädde
100 g riven mozzarella
1 tsk Muscovadosirap
2 rivna vitlöksklyftor
salt, peppar
Fylld potatis:
10 portioner
20 små potatisar
500-600 g bacon i tärningar
2 1/2 dl tärnad gul lök
2 dl hackad persilja
200 g riven Västerbottenost
1 tsk Farinsocker
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk chilipulver
1 dl vetemjöl
2 ägg
100 ströbröd
olja
Gör så här:
Lammet:
Bryn lammfilén i matfett.
Salta och peppra.
Lägg på ett eldfast fat och stek färdig i ugnen i 150 °C i cirka 20 minuter, innertemperaturen bör vara 60-65 °C.
Låt vila i 5 minuter innan köttet skivas.
Sky:
Fräs löken och morötterna till såsen i matfett i en kastrull.
Tillsätt vin, sirap, fond och kryddor och sjud 10 minuter.
Tillsätt chokladen och rör tills den smält.
Red av med potatismjöl utrört i lite vatten.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.
Sila ner såsen i en serveringsskål vid serveringen.
Blomkålstoppar:
Skölj blomkålen och plocka isär den i buketter.
Koka dessa precis mjuka i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet.
Mixa eller kör sönder blomkålen med elvisp.
Tillsätt grädde, ost och sirap och blanda väl.
Smaka av med salt och peppar.
Klicka eller spritsa toppar på tallrikarna eller uppläggningsfatet.
Servera genast.
Broccolitoppar:
Koka upp broccolin i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet.
Mixa eller kör sönder broccolin med elvisp.
Tillsätt grädde, ost, sirap och vitlök och blanda väl.
Smaka av med salt och peppar.
Klicka eller spritsa toppar på tallrikarna eller uppläggningsfatet.
Servera genast.
Fylld potatis:
Koka potatisen med skalet på.
Under tiden steks bacon och lök.
Skala potatisen och dela den mitt av.
Gräv ut innanmätet på potatisarna med en tesked och mosa eller hacka det fint.
Blanda den urgröpta potatisen med bacon, lök, persilja, ost, farinsocker och kryddor.
Fyll potatishalvorna med blandningen och sätt samman potatishalvorna igen så att det blir en hel potatis.
Doppa potatisarna i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och slutligen i ströbröd.
Koka potatisarna i olja tills de är gyllengula.
Skiva lammfilén och servera den med de båda grönsakstopparna, skyn samt den fyllda potatisen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 vitlöksklyftor
2 dl crème fraiche
1-2 tsk osötad dijonsenap
1 msk kallpressad rapsolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Skala vitlöken och pressa klyftorna i en skål.
Tillsätt crème fraiche, senap och olja.
Rör om och smaka av med salt och peppar.
Låt gärna stå i kylskåp ett dygn innan servering.
Antal: 25 stycken
Ugn: 225 grader, ca 10-12 minuter
Ingredienser:
ca 100 g chévreost
25 urkärnade dadlar
9 skivor bacon
tandpetare
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär bort kanterna på osten med en osthyvel.
Fyll dadlarna med osten med hjälp av en tesked.
Dela baconskivorna i 3 delar.
Linda bacon runt varje fylld dadel.
Fäst med en tanpetare.
Lägg dadlarna i en ugnssäker form.
Sätt formen mitt i ugnen 10-12 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör
1 dl hackade örter
Skalet av 1 citron
Salt
Peppar
500-600 g fläskkarré
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Smör eller kokosfett att steka i
3 msk tomatpuré
3 dl vatten
2 morötter
3 stjälkar selleri
Gör så här:
Blanda smöret med de hackade örterna, citronskalet och salt och peppar.
Skär köttet i mindre bitar, löken i skivor och pressa eller riv vitlöken.
Fräs kött, lök och vitlök i smör eller kokosfett så att det får lite färg.
Tillsätt tomatpuré och vatten och låt det hela koka upp.
Skala morötterna och skär dem i slantar.
Skär sellerin i bitar.
Tillsätt grönsakerna och låt dem puttra tillsammans med köttet 30-40 minuter.
Servera med örtsmöret och gärna med kokta grönsaker eller en sallad.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
Antal: ca 50 stycken
Ugn: 150 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
75 g magarin eller smör
1½ dl socker
½ dl matolja
2½ dl vetmjöl
½ tsk hjorthornssalt
1 msk vanillinsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°C.Antal: 6 portioner
Ugn: 225 grader, 10 minuter + 20-30 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
100 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 dl vatten
Köttfärsfyllning:
2 tärnade, gula lökar
½ kg köttfärs
smör eller margarin
salt
peppar
2 tärnade tomater
1 tärnad, gul paprika
1 dl hackad persilja
½ dl tomatpuré
2 msk Brun Farin
1 msk franska örtkryddor
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl grädde
Gör så här:
Pajdeg:
Arbeta samman matfett, vetemjöl, salt och vatten till degen.
Låt vila i kylskåp i 1 timme.
Tryck ut degen i en pajform.
Förgrädda i 225 °C i 10 minuter.
Fyllning:
Stek lök och köttfärs i matfettet.
Salta och peppra.
Tillsätt salt, peppar, tomater, paprika, persilja, tomatpuré, farin, franska örtkryddor, vitlöksklyfta och grädde.
Strö över 2 dl riven ost.
Häll fyllningen i det förgräddade skalet och grädda i ytterligare 20-30 minuter.
Servera med en fräsch sallad.
Ingredienser:
300 gr pasta
2 gula lökar
1/2 gurka
smör
1 burk krossade tomater
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 tsk oregano
175 gr fetaost
2 dl creme fraiche
10 svarta oliver
Gör så här:
Koka pastan. skala och hacka löken. skär gurkan i bitar.
Fräs löken i smör i en gryta.
Rör i gurka, krossade tomater, salt, oregano och peppar.
skär osten i bitar.
Rör ner ost och créme fraiche.
Låt såsen koka upp och häll den över den kokta pastan.
Garnera med oliver
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|