Alla inlägg under juli 2014
Antal: 4 Portioner
Ingredienser:
1 liter vatten
2 kycklingbuljongtärningar
2 msk fisksås
1 stor gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
½ dl olivolja
2 msk tomatpuré
1 pkt saffran (½ g)
2 tsk fänkålsfrön, lätt krossade
1 tsk chiliflakes
4 dl avorioris eller annat risottoris
Tomat- och bönsallad:
3 stora tomater
1 citron
strösocker
olivolja, till stekning
1 burk kokta vita bönor (ca 400 g)
flingsalt och svartpeppar
Gör så här:
Koka upp vatten med buljongtärningar och fisksås.
Fräs lök och vitlök mjuk i olja i en kastrull utan att det tar färg.
Tillsätt tomatpuré, saffran, fänkålsfrön och chiliflakes.
Häll i riset och stek under omrörning någon minut.
Häll i buljongen lite i taget och låt koka in i riset.
Risotton är klar när riset är mjukt men med tuggig kärna.
Det blir godast om om det är mycket vätska kvar så den rinner ut i tallriken vid servering.
Halvera tomaterna och citronen, doppa snittytorna i socker och stek i het olja tills ytan är knäckigt och lite bränd.
Lyft ur citronen ur pannan.
Tillsätt bönorna och slunga runt i pannan med tomaterna.
Pressa över citronsaft och krydda med salt och peppar.
Servera tomat- och bönsalladen till risotton.
Mängd: ca 5 matskedar
Ingredienser:
3-4 msk olja
1 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk dijonsenap (kan uteslutas)
Salt
Nymald svartpeppar
Gör så här:
Häll olja och vinäger i en skål tillsammans med kryddor och senap, vispa tills allt har blandats samman och tjocknat.
Extra info:
Fransk dressing, eller vinägrettsås, är en enkel kombination av olja, vinäger och kryddor, som vispas ihop tills oljan och vinägern tjocknat i en emulsion.
De vanliga proportionerna av olja och vinäger är 3-4 delar olja till 1 del vinäger, men detta kan variera beroende på hur stark vinägern är, hur stark man vill ha dressingen och vilken sammansättning salladen har.
Dijonsenap är en vanlig smaktillsats, för det mesta tar man 1/2 tsk till 3-4 delar olja och 1 del vinäger, och den hjälper till att hålla ihop konsistensen i en vinäger.
Man använder den oljan man tycker om.
Grundreceptet utan smaktillsats håller i 1 månad i en burk med skruvlock i kylskåpet.
Fransk dressing kan användas till ett oändligt antal olika salladsingredienser.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
½ gul- eller rödlök
3 dl matvete
2 msk smör eller olja
3 dl vitt vin
3 dl riven parmesanost (120 g)
70 g babyspenat
Nymalen svartpeppar
1 knippe grön sparris
1 zucchini
Gör så här:
Koka upp vatten och buljontärningar i en kastrull och låt det sjuda tills tärningarna lösts upp.
Skala och hacka löken fint.
Hetta upp smör eller olja i en annan kastrull och lägg i lök och matvete.
Stek någon minut under omrörning, häll i vinet och sjud tills det nästan kokat in.
Tillsätt någon dl buljong i taget, och rör om då och då allteftersom den sugs upp av riset.
Fortsätt på samma sätt tills matevetgrynen är nätt och jämnt mjuka, ca 20 minuter.
Ta kastrullen från värmen och rör ner riven ost och spenat precis före servering.
Smaka av med nymalen svartpeppar.
Ansa sparrisen och hyvla zucchinin på lägden med en osthyvel.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek grönsakerna 2-3 minuter.
Antal: ca 75 st
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
175 g smör eller magarin
1 dl socker
2 dl (ca 125 g) nötkärnor
3 dl vetemjöl
2 msk mjölk eller grädde
Garnering:
50 g blockchoklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
400 g fryst torskfilé, tinad
½ tsk salt
½ kg potatis
50 g smör
1 dl mjölk
½ litet blomkålshuvud (ca 300 g)
½ dl sötmandel, hackad
Citronsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 liten citron, finrivet skal (endast det gula) och 1 msk saft
salt och vitpeppar
Gör så här:
Fördela fisken i en ugnsform och salta.
Skala och koka potatisen i saltat vatten.
Smält smöret till citronsåsen i en kastrull och vispa i mjölet.
Häll i grädden under omrörning och låt småputtra någon minut.
Ta kastrullen från värmen och riv över citronskal och pressa i saft.
Smaka av såsen med salt och peppar och häll över fisken.
Pressa eller mosa potatisen med en stomp eller ballongvisp.
Smält smöret och häll i mjölken.
Häll över potatisen och rör om kraftigt till ett fluffigt mos.
Smaka av med salt och bred ut moset över fisken så allt blir täckt.
Plocka buketter av blomkålen dela dem på mitten.
Tryck ner buketterna i moset och strö över mandel.
Gratinera mitt i ugnen 15–20 min.
Ingredienser:
Gör så här:
Torka av de rensade fiskarna med hushållspapper.
Skölj inte.
Filéa fiskarna.
Krossa vitpepparkornen och blanda med salt och socker.Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|