Alla inlägg under juli 2014

Av Maria - 9 juli 2014 09:15

Antal: 4 Portioner


Ingredienser:
1 liter vatten
2 kycklingbuljongtärningar
2 msk fisksås
1 stor gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
½ dl olivolja
2 msk tomatpuré
1 pkt saffran (½ g)
2 tsk fänkålsfrön, lätt krossade
1 tsk chiliflakes
4 dl avorioris eller annat risottoris


Tomat- och bönsallad:
3 stora tomater
1 citron
strösocker
olivolja, till stekning
1 burk kokta vita bönor (ca 400 g)
flingsalt och svartpeppar


Gör så här:
Koka upp vatten med buljongtärningar och fisksås.
Fräs lök och vitlök mjuk i olja i en kastrull utan att det tar färg.

Tillsätt tomatpuré, saffran, fänkålsfrön och chiliflakes.

Häll i riset och stek under omrörning någon minut.

Häll i buljongen lite i taget och låt koka in i riset.

Risotton är klar när riset är mjukt men med tuggig kärna.

Det blir godast om om det är mycket vätska kvar så den rinner ut i tallriken vid servering.
Halvera tomaterna och citronen, doppa snittytorna i socker och stek i het olja tills ytan är knäckigt och lite bränd.

Lyft ur citronen ur pannan.

Tillsätt bönorna och slunga runt i pannan med tomaterna.

Pressa över citronsaft och krydda med salt och peppar.

Servera tomat- och bönsalladen till risotton.

Av Maria - 9 juli 2014 07:00

Mängd: ca 5 matskedar


Ingredienser:

3-4 msk olja

1 msk vitvinsvinäger

1/2 tsk dijonsenap (kan uteslutas)

Salt

Nymald svartpeppar


Gör så här:

Häll olja och vinäger i en skål tillsammans med kryddor och senap, vispa tills allt har blandats samman och tjocknat.



Extra info:

Fransk dressing, eller vinägrettsås, är en enkel kombination av olja, vinäger och kryddor, som vispas ihop tills oljan och vinägern tjocknat i en emulsion.

De vanliga proportionerna av olja och vinäger är 3-4 delar olja till 1 del vinäger, men detta kan variera beroende på hur stark vinägern är, hur stark man vill ha dressingen och vilken sammansättning salladen har.

Dijonsenap är en vanlig smaktillsats, för det mesta tar man 1/2 tsk till 3-4 delar olja och 1 del vinäger, och den hjälper till att hålla ihop konsistensen i en vinäger.

Man använder den oljan man tycker om.

Grundreceptet utan smaktillsats håller i 1 månad i en burk med skruvlock i kylskåpet.

Fransk dressing kan användas till ett oändligt antal olika salladsingredienser.

Av Maria - 9 juli 2014 06:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

150 g sojafärs

250 g nudlar

0.5 st purjolök
250 g champinjoner
20 g färsk ingefära
1 st vitlöksklyfta
olivolja
400 ml kokosmjölk
2 msk japansk soja
1 tsk sambal oelek
1 tsk flytande honung
50 g spenat
salt

1 st lime
 
Gör så här:
Koka sojafärs enligt anvisning på paketet.
Koka nudlar enligt anvisningarna på paketet.
Skölj och strimla purjolöken och skiva champinjonerna.
Skala och riv ingefära och vitlök.
Hetta upp en stekpanna med olja och stek champinjoner, purjolök, ingefära och vitlök så att de mjuknar och svampen får lite färg.
Rör i den kokta färsen, kokosmjölk, soja, sambal oelek och honung.
Låt grytan sjuda ca 5 min.
Tillsätt sköljd spenat och smaka av med salt.
Servera grytan med nudlar och limeklyftor.
Av Maria - 8 juli 2014 19:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

5 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

½  gul- eller rödlök

3 dl matvete

2 msk smör eller olja

3 dl vitt vin

3 dl riven parmesanost (120 g)

70 g babyspenat

Nymalen svartpeppar

1 knippe grön sparris

1 zucchini


Gör så här:
Koka upp vatten och buljontärningar i en kastrull och låt det sjuda tills tärningarna lösts upp.

Skala och hacka löken fint.

Hetta upp smör eller olja i en annan kastrull och lägg i lök och matvete.

Stek någon minut under omrörning, häll i vinet och sjud tills det nästan kokat in.

Tillsätt någon dl buljong i taget, och rör om då och då allteftersom den sugs upp av riset.

Fortsätt på samma sätt tills matevetgrynen är nätt och jämnt mjuka, ca 20 minuter.

Ta kastrullen från värmen och rör ner riven ost och spenat precis före servering.

Smaka av med nymalen svartpeppar.

Ansa sparrisen och hyvla zucchinin på lägden med en osthyvel.

Hetta upp olja i en stekpanna och stek grönsakerna 2-3 minuter.

Av Maria - 8 juli 2014 12:00

Antal: ca 75 st

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter

 

Ingredienser:

175 g smör eller magarin

1 dl socker

2 dl (ca 125 g) nötkärnor

3 dl vetemjöl

2 msk mjölk eller grädde

 

Garnering:

50 g blockchoklad

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.
Rör matfett och socker.
Tillsätt de malda eller finhackade nötkärnorna och mjölet.
Rör till sist i vätskan.
Rulla ut degen till knappt fingertjocka längder.
Lägg dem bredvid varandra.
Skär alla längderna på samma gång i 5 cm långa bitar.
Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Smält blockchokladen i vattenbad.
Doppa ena änden av kakorna i choklad.

Av Maria - 8 juli 2014 09:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:
400 g fryst torskfilé, tinad
½ tsk salt
½ kg potatis
50 g smör
1 dl mjölk
½ litet blomkålshuvud (ca 300 g)
½ dl sötmandel, hackad


Citronsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 liten citron, finrivet skal (endast det gula) och 1 msk saft
salt och vitpeppar


Gör så här:

Fördela fisken i en ugnsform och salta.

Skala och koka potatisen i saltat vatten.

Smält smöret till citronsåsen i en kastrull och vispa i mjölet.

Häll i grädden under omrörning och låt småputtra någon minut.

Ta kastrullen från värmen och riv över citronskal och pressa i saft.

Smaka av såsen med salt och peppar och häll över fisken.
Pressa eller mosa potatisen med en stomp eller ballongvisp.
Smält smöret och häll i mjölken.

Häll över potatisen och rör om kraftigt till ett fluffigt mos.

Smaka av med salt och bred ut moset över fisken så allt blir täckt.
Plocka buketter av blomkålen dela dem på mitten.

Tryck ner buketterna i moset och strö över mandel.

Gratinera mitt i ugnen 15–20 min.

Av Maria - 8 juli 2014 07:00

Ingredienser:

kg sik, ca, färdigtrensad
4 msk havssalt, grovt
2 msk socker
15 st vitpepparkorndill
 

Gör så här:

Torka av de rensade fiskarna med hushållspapper.

Skölj inte.

Filéa fiskarna.

Krossa vitpepparkornen och blanda med salt och socker.
Gnid in fiskbitarna med kryddblandningen, lägg dill mellan dem och placera dem insidorna mot varandra.
Strö kryddblandning också på botten av ett kärl.
Täck över fisken med aluminiumfolie och lägg på en lätt tyngd.
Ställ kärlet svalt.
Efter ett dygn är fisken färdig.
Skär den på snedden i tunna skivor och garnera med dill.
Av Maria - 8 juli 2014 06:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 l vatten
6 msk kycklingfond
0.5 st gul lök
olivolja till stekning
4 dl arborioris
1.5 dl vitt vin
0.5 st citron
salt
svartpeppar
200 g parmesanost

250 g mozzarella
0.5 dl basilika
0.5 dl oregano
2 st ägg
1.5 dl vetemjöl
3 dl panko
neutral olja till fritering
 
Gör så här:
Koka upp vatten och fond i en gryta, håll sedan varmt.
Skala och hacka löken fint.
Hetta upp olja i en gryta, gärna med tjock botten och stek den på medelvärme tills den är glansig. Tillsätt arborioris och låt det fräsa med under omrörning i ca 2 min utan att ta färg.
Häll på vitt vin, låt koka med i ca 2 min.
Börja sen skopa i buljongen.
Låt den koka in i riset och skopa sen på nytt.
Fortsätt så tills riset är mjukt.
Smaka av med pressad citron, salt, peppar och riven parmesanost, ta åt sidan och låt svalna.
Ta en sked med ris i handen, tryck ihop den och gör en fördjupning.
Lägg i en bit mozzarella och lite örter.
Krama ihop till en boll.
Låt vila i 1 timme.
Vispa samman äggen.
Rulla först i mjöl, sen i äggen och sist i panko.
Värm upp en stekpanna med olja.
Stek några åt gången, rulla dem försiktigt i stekpannan, tills de är gyllenbruna runt om.
Låt dem droppa av på hushållspapper och lägg över i en ugnsfast form.
Byt ut oljan när det börjar bli bränd av ströbrödet.
Värm bollarna på 175 grader före servering.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards