Alla inlägg under juli 2014
Antal: ca 50-60 stycken
Ugn: 175 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
200 g smör eller magarin
1½- 2 dl (175 g) socker
1 äggula
1½ msk sirap
½ tsk kardemumma
2 tsk kanel
2 tsk bikarbonat
5-6 dl (350 g) vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.Antal: 12 stycken
Ingredienser:
300 g rökt, skivad lax
1 dl kesella (10%)
½ tsk wasabipasta
½ dl hackad färsk dill och gräslök
1 tsk pressad citronsaft
Salt
Peppar
Garnering:
½ dl rostade sesamfrön eller furikakekrydda (finns i välsorterade hälsokostaffärer)
Gör så här:
Lägg laxskivorna omlott på en bit plastfolie så att de bildar en rektangel på ca 25x20 cm.Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g vit fiskfilé, tex rödspätta
Salt
Peppar
1 grön squash
1 gul squash
4 st morötter
Tandpetare
Smör
4 dl kokt quinoa (ca 2 dl okokt)
2 msk olivolja
Saften av ½ citron
Vanlig vit sås:
4 schalottenlökar
Smör
2 dl grädde
½ fiskbuljongtärning
Ev lite mjölk
Saften av ½ citron
Salt
Vitpeppar
Dekoration:
Färska dillkvistar
Gör så här:
Gör först såsen:
Skala och hacka löken fint.
Hetta upp en kastrull med smör.
Bryn löken tills den får färg.
Häll i grädde och smula ner buljongen.
Låt koka ihop och späd med lite mjölk om såsen blir för tjock.
Pressa citron i såsen och smaka av med salt och vitpeppar.
Fisken:
Lägg ut fiskfiléerna på en skärbräda och strö på salt och peppar.
Dela squashen och spara den ena halvan till senare.
Skala morötterna.
Skär squash och en av morötterna till stavar och placera på fiskfiléerna.
Rulla ihop dem en och en och fäst med tanpetare.
Hetta upp en stekpanna med smör och stek fisksnäckorna runt om i 5 minuter eller tills de är genomstekta.
Rör inte för mycket, då de lätt kan falla sönder.
Använd de resterande grönsakerna och gör "spagetti" av dem med hjälp av en grönsakssvarv eller använd potatisskalare.
Blanda grönsakerna med kokt quinoa, olivolja och pressad citron.
Strö på lite salt, peppar och eventuellt hackad färsk dill.
Lägg upp grönsaksspagettin på tallrikar och fördela fisken ovanpå tillsammans med den vita såsen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3½ dl rågflingor
½ dl havrekli
2 dl torkade tranbär
2 stjärnanis
½ tsk salt
9-10 dl vatten
Till servering:
Malen kanel
Socker eller honung
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till gröten i en kastrull.
Låt gröten koka på svag värme 5 minuter, rör då och då.
Sätt på lock och låt dra 5 minuter.
Servera gröten toppad med kanel och socker eller honung.
Ugn: 175 grader, 20-25 minuter + ca 10 minuter
Ingredienser:
Smet:
150 g smör
4 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Glasyr:
150 g smör
2 dl socker
6 msk sirap
3 dl havregryn
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt mjöl, bakpulver, smör och mjölk.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna, grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter.
Blanda samman alla ingredienserna till glasyren i en kastrull och värm under omrörning.
Bred glasyren över den knappt färdigbakta kakan och grädda i ytterligare 10 minuter lite högre upp i ugnen.
Antal: 25 stycken
Ingredienser:
250 g kesella (10%)
3 dl färskriven parmesanost
1 dl hackade hasselnötter
1 krm salt
½ krm cayennepeppar
Garnering:
3 skivor kavring
2 msk hackad gräslök
Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom brödet och gräslöken.Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g laxfilé
4 tjocka skivor citron
2 tsk rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Sallad:
150 g helt bovete
Grönsaksbuljong
1 rödlök
1 fänkålsstånd
1 msk rapsolja
1 msk balsamvinäger
½ tsk salt
200 g blandad sallad
Gör så här:
Koka bovetet i buljongen enligt anvisningarna på förpackningen.
Skala och skiva löken tunt.
Finstrimla fänkålen.
Blanda det kokta bovetet, lök, fänkål, olja, balsamvinäger och salt.
Rör om och låt det stå i minst 5 minuter.
Skär lax och citron i bitar och trä upp dem på spett.
Pensla med olja, salta och peppra.
Grilla spetten över glöd eller i ugnen ca 4 minuter på sida.
Blanda ner grönsalladen i bovetesalladen och servera denna till laxen.
Tips!
Bovete är en ört som är god att servera både varm och kall.
Koka gärna lite mer än vad som går åt till måltiden och spara resten i kylen.
Då är det enkelt att bara strö den i salladen eller grytan.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
6oo g kolja- eller sejfilé
4 tomater
1 rödlök
1 kruka färsk basilika
1 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Sveciacréme:
1 burk créme fraiche
100 g riven stark sveciaost
½ tsk hel kummin
Salt
Svartpeppar
Dekoration:
Basilikablad
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Smörj en ugnsfast form med olivolja.Fördela torskfiléerna på botten.
Strö på salt och svartpeppar.
Hacka tomaterna.
Skala och hacka rödlöken fint.
Hacka basilikan fint och lägg i en skål.
Tillsätt tomater och rödlök och häll på lite olivolja.
Blanda och smaka av med salt och svartpeppar.
Fördela tomatblandningen över fisken och gratinera i ugn ca 15 minuter.
Sveciacréme:
Blanda créme fraiche och sveciaost i en skål.
Rosta kummin i en torr, het panna i några minuter.
Blanda ner i sveciacrémen.
Smaka av med salt och peppar.
Servera fiskgratängen med en klick sveciacréme och garnera med ett par basilikablad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|