Alla inlägg under juli 2014

Av Maria - 4 juli 2014 11:45

Antal: ca 50-60 stycken

Ugn: 175 grader, 12-15 minuter

 

Ingredienser:

200 g smör eller magarin

1½- 2 dl (175 g) socker

1 äggula

1½ msk sirap

½ tsk kardemumma

2 tsk kanel

2 tsk bikarbonat

5-6 dl (350 g) vetemjöl

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.
Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg.
Dela den i 50-60 bitar.
Rulla ut varje del till en ca 10 cm lång längd.
Böj den som en hästsko och tryck till med en gaffel.
Grädda i 12-15 minuter mitt i ugnen.

Av Maria - 4 juli 2014 10:00

Antal: 12 stycken


Ingredienser:

300 g rökt, skivad lax

1 dl kesella (10%)

½ tsk wasabipasta

½ dl hackad färsk dill och gräslök

1 tsk pressad citronsaft

Salt

Peppar


Garnering:

½ dl rostade sesamfrön eller furikakekrydda (finns i välsorterade hälsokostaffärer)


Gör så här:

Lägg laxskivorna omlott på en bit plastfolie så att de bildar en rektangel på ca 25x20 cm.
Blanda kesella, wasabi, hackade örter och citronsaft i en skål.
Smaka av med salt och peppar.
Bred fyllningen på laxskivorna och rulla försiktigt ihop dem till en rulle.
Täck rullen med plastfolien och ställ i frysen  i ca 30 minuter.
Rosta sesamfrön i en torr panna.
Ta ut laxrullen och rulla dem i sesamfrön eller furikakekrydda.
Skär rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg upp på ett serveringsfat.

Av Maria - 4 juli 2014 06:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g vit fiskfilé, tex rödspätta

Salt

Peppar

1 grön squash

1 gul squash

4 st morötter

Tandpetare

Smör

4 dl kokt quinoa (ca 2 dl okokt)

2 msk olivolja

Saften av ½ citron


Vanlig vit sås:

4 schalottenlökar

Smör

2 dl grädde

½ fiskbuljongtärning

Ev lite mjölk

Saften av ½ citron

Salt

Vitpeppar


Dekoration:

Färska dillkvistar


Gör så här:

Gör först såsen:

Skala och hacka löken fint.

Hetta upp en kastrull med smör.

Bryn löken tills den får färg.

Häll i grädde och smula ner buljongen.

Låt koka ihop och späd med lite mjölk om såsen blir för tjock.

Pressa citron i såsen och smaka av med salt och vitpeppar.


Fisken:

Lägg ut fiskfiléerna på en skärbräda och strö på salt och peppar.

Dela squashen och spara den ena halvan till senare.

Skala morötterna.

Skär squash och en av morötterna till stavar och placera på fiskfiléerna.

Rulla ihop dem en och en och fäst med tanpetare.

Hetta upp en stekpanna med smör och stek fisksnäckorna runt om i 5 minuter eller tills de är genomstekta.

Rör inte för mycket, då de lätt kan falla sönder.


Använd de resterande grönsakerna och gör "spagetti" av dem med hjälp av en grönsakssvarv eller använd potatisskalare.

Blanda grönsakerna med kokt quinoa, olivolja och pressad citron.

Strö på lite salt, peppar och eventuellt hackad färsk dill.
Lägg upp grönsaksspagettin på tallrikar och fördela fisken ovanpå tillsammans med den vita såsen.

Av Maria - 4 juli 2014 06:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3½ dl rågflingor

½ dl havrekli

2 dl torkade tranbär

2 stjärnanis

½ tsk salt

9-10 dl vatten


Till servering:

Malen kanel

Socker eller honung


Gör så här:

Blanda alla ingredienser till gröten i en kastrull.

Låt gröten koka på svag värme 5 minuter, rör då och då.

Sätt på lock och låt dra 5 minuter.

Servera gröten toppad med kanel och socker eller honung.

Av Maria - 3 juli 2014 11:00

Ugn: 175 grader, 20-25 minuter + ca 10 minuter

 

Ingredienser:

 Smet:

150 g smör

4 ägg

3 dl strösocker

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 dl mjölk

 

Glasyr:

150 g smör

2 dl socker

6 msk sirap

3 dl havregryn

 

Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna.

Vispa ägg och socker pösigt.

Tillsätt mjöl, bakpulver, smör och mjölk.

Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna, grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter.

 

Blanda samman alla ingredienserna till glasyren i en kastrull och värm under omrörning.

Bred glasyren över den knappt färdigbakta kakan och grädda i ytterligare 10 minuter lite högre upp i ugnen.

Av Maria - 3 juli 2014 10:00

Antal: 25 stycken

 

Ingredienser:

250 g kesella (10%)

3 dl färskriven parmesanost

1 dl hackade hasselnötter

1 krm salt

½ krm cayennepeppar

 

Garnering: 

3 skivor kavring

2 msk hackad gräslök

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom brödet och gräslöken.
Mixa kavring i en mixer och lägg på en tallrik tillsammans med gräslök.
Forma ostmassan till bollar och rulla dem i brödet.
Förvara i kylen fram till servering.

Av Maria - 3 juli 2014 10:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
600 g laxfilé

4 tjocka skivor citron

2 tsk rapsolja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar


Sallad:

150 g helt bovete

Grönsaksbuljong

1 rödlök

1 fänkålsstånd

1 msk rapsolja

1 msk balsamvinäger

½ tsk salt

200 g blandad sallad


Gör så här:

Koka bovetet i buljongen enligt anvisningarna på förpackningen.

Skala och skiva löken tunt.

Finstrimla fänkålen.

Blanda det kokta bovetet, lök, fänkål, olja, balsamvinäger och salt.

Rör om och låt det stå i minst 5 minuter.


Skär lax och citron i bitar och trä upp dem på spett.

Pensla med olja, salta och peppra.

Grilla spetten över glöd eller i ugnen ca 4 minuter på sida.

Blanda ner grönsalladen i bovetesalladen och servera denna till laxen.


Tips!

Bovete är en ört som är god att servera både varm och kall.

Koka gärna lite mer än vad som går åt till måltiden och spara resten i kylen.

Då är det enkelt att bara strö den i salladen eller grytan.

Av Maria - 3 juli 2014 06:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

6oo g kolja- eller sejfilé

4 tomater

1 rödlök

1 kruka färsk basilika

1 msk olivolja

Salt

Svartpeppar


Sveciacréme:

1 burk créme fraiche

100 g riven stark sveciaost

½ tsk hel kummin

Salt

Svartpeppar


Dekoration:

Basilikablad


Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.
Smörj en ugnsfast form med olivolja.Fördela torskfiléerna på botten.

Strö på salt och svartpeppar.

Hacka tomaterna.

Skala och hacka rödlöken fint.

Hacka basilikan fint och lägg i en skål.

Tillsätt tomater och rödlök och häll på lite olivolja.

Blanda och smaka av med salt och svartpeppar.

Fördela tomatblandningen över fisken och gratinera i ugn ca 15 minuter.

 

Sveciacréme:

Blanda créme fraiche och sveciaost i en skål.

Rosta kummin i en torr, het panna i några minuter.

Blanda ner i sveciacrémen.

Smaka av med salt och peppar.


Servera fiskgratängen med en klick sveciacréme och garnera med ett par basilikablad.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards