Alla inlägg under juli 2014

Av Maria - 23 juli 2014 11:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 tomater

2 morötter

2 avokado

½ gurka

2 selleristjälkar

saften av ½ citron

1 msk honung

1 msk olivolja

2 msk hackad färsk bladpersilja

Salt 

Svartpeppar

200 g chévreost

Persiljekvistar


Gör så här:

Skålla och skala tomaterna.

Skala tomaterna och avokadorna.

Ta bort kärnan.

Skär alla grönsakerna i små kuber och lägg i en skål.

Pressa citron över och tillsätt honung, olja och persilja.

Smaka av med salt och peppar.
Låt dra i kylen i 20 minuter.
Skär chévreost i fyra skivor och lägg upp på fyra assietter.

Fördela grönsaksblandingen över och garnera med en persiljekvist.

Av Maria - 23 juli 2014 07:45




Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

600 g laxfilé

1 msk olivolja

2 dl fryst spenat, ca 150 g

2 dl grädde

Salt

Vitpeppar

1 dl riven parmesanost

6 tomater


Garnering:

25 pinjenötter


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.
Häll lite olivolja i en ugnsfast form.
Lägg i laxfilén.
Koka ihop spenat och grädde i en kastrull.
Smaka av med salt och peppar.
Häll spenatsåsen över laxen och strö på parmesanost.
Dela tomaterna i halvor och placera runt laxen.
Strö på salt och peppar på  tomaterna.
Sätt in i ugnen i ca 20 minuter eller tills laxen är genomstekt.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och strö över fisken.



Av Maria - 23 juli 2014 07:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

250 g risnudlar
2 msk japansk soja
1 msk raps/matolja

20 g färsk ingefära
1 st vitlöksklyfta
olja till stekning
500 g kycklingfärs
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm chiliflakes

1 st vitlöksklyfta
olja till stekning
2 krm mald koriander
2 krm sambal oelek
1 tsk strösocker
3 dl vatten
3 dl salta jordnötter
1 msk japansk soja
1 msk sweet chili

1 st gurka
1 st mango
1 st färsk mynta
1 st isbergssallad

1 st lime
 
Gör så här:
Koka nudlar enligt anvisningarna på paketet.
Skölj dem i kallt vatten och rör i soja och olja.
Skala och riv ingefära och vitlök.
Hetta upp en stekpanna med olja.
Stek kycklingfärs tillsammans med ingefära, vitlök, salt, svartpeppar, och chiliflakes tills allt fått fin färg.
Gör såsen.
Skala, riv och fräs vitlök i olja, tillsätt koriander och låt fräsa med i ca 30 sekunder.
Tillsätt sambal oelek, socker och vatten och låt koka ihop ca 10 minuter.
Blanda ner jordnötter, soja och sweet chili och mixa såsen slät. sekunder.
Tillsätt sambal oelek, socker och vatten och låt koka ihop ca 10 minuter.
Blanda ner jordnötter, soja och sweet chili och mixa såsen slät.
Strimla gurka och mango fint.
Blanda med hackad mynta.
Servera färsen i salladsblad med sås, jordnötter och pressad lime.
Av Maria - 23 juli 2014 06:45




Mängd: 6 glas


Ingredienser:
½ liter vatten
5 påsar te med blåbärs- eller svart vinbärssmak
1 dl Strösocker
3 dl blåbär
12 hallon
6 jordgubbar
istärningar
70 cl mousserande rosévin


Gör så här:
Koka upp vatten och lägg i tepåsarna.

Låt stå i 5 min.

Ta upp tepåsarna.

Lägg i sockret och rör tills det löst sig.

Ställ i kylskåp till serveringen.
Lägg isbitar i stora glas och häll på teet.
Fördela bären i glasen.

Häll på vinet och servera genast.


Vill du ha en alkoholfri variant kan du byta ut rosévinet mot mineralvatten.




Av Maria - 23 juli 2014 06:30

Ingredienser:

2 msksocker (ej nödvändigt)
½  gul lök, grovhackad
1 morot, grovhackad
2 dl  rödvin
1 dl  hemgjord kalvfond (eller utspädd från flaska)
1 dl  vatten
1 tskcitronsaft eller -zest
1 msk  smör

 

Gör så här:

Smält sockret i en tjockbottnad kastrull till en ljus karamell. 
Tillsätt lök och morot och låt mjukstekas. 
Häll i rödvin, kalvfond och vatten och låt såsen koka ihop till simmig konsistens och cirka två tredjedelar återstår. 
Sila såsen och smaka av med citronsaft eller -zest. 
Blanka såsen med en klick smör.

Av Maria - 22 juli 2014 15:00

Ingredienser:

450 g  inläggningssill
3 dl  vatten
2 dl  socker
1 dl  ättika 12 %
1  rödlök
3  lagerblad
5  stjärnanis
½  apelsin i skivor
1  apelsin, zest (skal)

 

Gör så här:

Koka upp 1-2-3-lagen (ättika, socker och vatten) tillsammans med stjärnanis och lagerblad, se till att sockret har löst sig.   
Skala och skiva rödlöken i tjocka skivor.

Tvätta och riv skalet på en apelsin med ett rivjärn.

Skiva halva apelsinen i skivor.   
Öppna burkarna med sillen och sila av spadet, skär sillen i 2 cm tjocka skivor. 
Varva lök, apelsin, zest med sill och täck med lagen, låt stå minst två dygn

Av Maria - 22 juli 2014 07:30

Antal: ca 10 bitar

Ugn: 175 grader, ca 35 minuter


Ingredienser:

50 g smör

1 dl mjölk

3 ägg

2 dl strösocker

3 dl vetemjöl (180 g)

2 msk nymald kardemumma

1 tsk vaniljsocker

1½ tsk bakpulver

1 citron, rivet skal


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.
Smält smöret i en kastrull.
Häll i mjölken och låt koka upp.
Vispa ägg och socker vitt och luftigt.
Blanda mjöl, kardemumma, vaniljsocker och bakpulver.
Rör hastigt ner smörmjölken, mjölblandingen och citronskal i äggsmeten.
Häll smeten i en smord och bröad kransform, ca 1½ liter.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
Låt kakan svalna ca 5 minuter innan den stjälps upp och får kallna.

Av Maria - 22 juli 2014 06:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

250 g nudlar

1 st citrongräs
20 g färsk ingefära
0.5 st färsk koriander
500 g laxfilé, utan skinn
0.5 tsk sambal oelek
1 tsk salt
smör till stekning

200 g vitkål
1 dl jordnötter
3 msk japansk soja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk socker
salt
1 msk sesamfrö
 
Gör så här:
Koka nudlar enligt anvisningarna på paketet.
Krossa och hacka den mjuka delen av citrongräset.
Skala och finhacka ingefäran, hacka koriander ta även med stjälken.
Dela hälften av laxen i 1 cm stora bitar.
Resten ska du hacka fint till en färs.
Blanda sen samman allt och krydda med sambal oelek och salt.
Stek ca 2 cm tjocka fiskbiffar i smör.
Strimla kålen fint, krama till den med händerna.
Blanda samman med hackade jordnötter, japansk soja, vinäger och socker.
Smaka av med salt.
Toppa med rostade sesamfrö.
Servera.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards