Alla inlägg under september 2014
Ingredienser:
500 g melonkött
500 g grapefrutkkött
1 kg syltsocker
Gör så här:
Blanda samman melon, grapefrukt och syltsocker i en gryta och koka i 10 minuter under omrörning.
Tag grytan från värmen och skumma av noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förslut dem väl, förvara dem därefter svalt.
Skala 500 g svartrötter till 4 personer och lägg dem genast i citronvatten så de inte mörknar.
Skär dem i bitar som lagom går ner i kastrullen och koka dem i 15-20 minuter i lättsaltat vatten med en klick smör i.
Svartrötter ska i motsats till de flesta andra rotsakerna vara riktigt genomkokta.
Häll av vätskan och ånga av rötterna.
Servera svartrötterna med citronklyfta och en klick smör eller med hollandaisesås.
Bonniers kokbok, 2002
Antal: 4st
Första steget - fördegen:
15 g rumstempererat vatten
ca 100 g majsmjöl
ca 200 g vetemjöl
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt mjölet.
Rör ihop och låt jäsa i 1 timma.
Andra steget:
20 g nyponmjöl (finns i hälsobutiker och välsorterade livsmedelsbutiker)
10 g salt
0,5 dl rapsolja + lite extra till inoljning
0,5 dl honung
ca 300 g vetemjöl
Blanda fördegen med övriga ingredienser.
Knåda väl.
Häll rapsolja i en bunke och lägg i den färdigknådade degen.
Olja in degen runt om och låt jäsa i 30 minuter.
Forma fyra bullar av degen och doppa varje bulle i majsmjöl.
Lägg dem på smord bakplåt och jäs till dubbelstorlek.
Grädda bröden i 200° i 10-15 minuter.
Låt dem svalna på galler.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|