Alla inlägg under september 2014
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
350 g fryst bladspenat
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 liter grönsaksbuljong
Salt
Vitpeppar
Gräslök
Ägghalvor
Gör så här:
Tina 350 g fryst bladspenat, låt rinna av och hacka den.
Rör samman 2 msk smör med 3 msk vetemjöl i en kastrull.
Lägg ner spenat och späd med 1 liter grönsaksbuljong, låt puttra några minuter.
Smaksätt med salt och vitpeppar.
Klipp över gräslök.
Servera med ägghalvor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
5 dl blåbär
3 msk strösocker
½ tsk vaniljpulver
Gör så här:
Mixa bär, socker och vanilj.
Passera genom en sil.
Coulis är en frisk och fräsch bärsås med koncentrerad smak.
När du mixar såsen rå behåller du bärens vitaminer och antioxidanter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Fisken:
4 spättor
2 msk smör
Salt
Peppar
Vetemjöl (till panering)
Citruspotatis:
700 g fast potatis i bitar
4 msk olivolja
2 msk pressad citronsaft
2 tsk rivet citronskal
2 msk vatten
3 msk hackad citronmeliss
3 msk hackad dill
Salt
Peppar
Gör så här:
Vänd 4 spättor i vetemjöl.
Stek dem försiktigt i 2 msk smör.
Krydda med salt och peppar.
Koka 700 g potatis av fast potatis i bitar.
Blanda 4 msk olivolja, 2 msk pressad citronsaft, 2 tsk rivet citronskal, 2 msk vatten, 3 msk hackad citronmelilss och 3 msk hackad dill.
Smaka av med salt och peppar.
Häll dressingen över den varma, avrunna potatisen och rör om försiktigt.
Jordgubbar är inte bara ett bär, det är en av symbolerna för den svenska sommaren.
Att de blir så smakrika här i Norden beror på de långa ljusa dagarna och de korta och svala nätterna.
De importerade bären plockar innan de är mogna för att klara de långa transporterna, vilket också är en anledning till att de ofta smakar mindre än de inhemska.
Bären finns egentligen inte vilt växande i den svenska naturen, men eftersom jordgubbsodling är så vanligt kan de trots allt dyka upp förvildade här och där.
Det finns ett hundratal olika sorters jordgubbar.
I Sverige odlas främst Zephyr, Bounty, Korona, Polka, Honeoye och Dania.
Korona är fast i konsistensen och passar därför bra att frysa in.
Det finns också en vit variant som kan ätas av allergiker som inte tål de röda färgämnet.
Jordgubbar används oftast till saft och sylt, men de passar även väldigt bra som smaksättning till vinäger, sirap och honung.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|