Direktlänk till inlägg 1 januari 2015
Torsdag:
Stekta laxskivor med spenatstuvning, kokt potatis, citronklyftor och örtkryddade tomater.
Fredag:
Ostpaj med lök och ansjovis, isbergssallad:
Finfördela 125 g smör eller margarin i 2½ dl vetemjöl. Tillsätt 2½ msk vatten. Arbeta snabbt samman degen. Låt den vila i kyl 15-20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en ugnssäker form, ca 25 cm i diameter, med degen. Kläm fast en folieremsa på insidan av kanten. Nagga. Låt formen stå några minuter. Halvgrädda den mitt i ugnen 10-12 minuter. Skala och skiva 4 gula lökar. Fräs dem mjuka lite fett. Dela 8-10 ansjovisfiléer i bitar. Lägg lök, ansjovis och 2½-3 dl riven ost i pajskalet. Vispa ihop 3 ägg, 3 dl mjölk och 1 kryddmått svartpeppar. Häll smeten i formen. Grädda i ugnen 25-30 minuter.
Färsk frukt eller sorbet.
Lördag:
Rotsaksgryta med rimmat kött, ev rester av julskinkan:
Koka 1 liten kålrot, 400-500 g, i ganska små bitar i 5 dl köttbuljong tillsatt med 5 krydd- och 5 vitpepparkorn samt 1 lagerblad. Lägg i 2 tunnskivade morötter, 6 tjockskivade potatisar, 3/4-1 tsk salt och 3-4 dl strimlad vitkål efter 5 minuter. Tillsätt ev också ca 300 g rimmat grisbog i strimlor. Låt allt koka till rotgrönsakerna är mjuka 12-15 minuter. Används julskinka så tillsätt 200-250 g i strimlor mot slutet.
Bär- eller fruktkräm med mjölk.
Söndag:
Örtkryddad ugnsstekt kyckling med kokt ris eller potatis, majs och tomathalvor.
Ananas, färsk eller konserverad.
Antal: 4 ´portioner Ingredienser: 600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar2 klyftor vitlök, finhackade1 gul lök, i små båtar (stor)1 röd paprika, i munsstora bitar250 g broccoli, i små buketter och stam skivad 4 dl crème fraîche2 dl sweet chi...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 kg potatis (gärna rödskalig)olivoljasalt600 g quornbitar0,5 tsk salt 0,5 tsk peppar2 msk rapsolja, att steka i3 klyftor vitlök1 gul lök4 dl crème fraîche (kan bytas till havre fraiche)2 tsk kinesisk soja1 ms...
Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (à 140 g)150 g feta...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|