Alla inlägg under januari 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
Smör eller kokosfett för stekning
300 g rotselleri
3 msk tomatpuré
4 dl vatten
1 tsk paprikapulver
2 dl créme fraiche
Salt
Peppar
1 ekologisk citron, rivet skal och saft
1/2 fänkålsstånd
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
Några kvistar färsk mynta
250 g kräftstjärtar
50 g pumpakärnor
Gör så här:
Hacka löken och fräs i smör eller kokosfett i en kastrull.
Skala rotsellerin och skär den i tärningar.
Lägg tärningarna i kastrullen, blanda ner tomatpuré och häll på vatten.
Koka tills rotsellerin blir mjuk.
Mixa slät.
Krydda med paprikapulver, rör ner créme fraiche och smaka av med salt, peppar, citronskal och citronsaft.
Skär bort rotbiten på fänkålen och skiva fänkålen tunt.
Lägg i en skål och blanda med olivolja, vinäger och finhackad mynta.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda ner kräftstjärtarna i fänkålssalladen.
Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna.
Servera med salladen och pumpakärnorna.
Ingredienser:
1 kg pölsa
2-3 gula lökar
2 äpplen
1½ msk smör eller margarin
1½ dl hackade inlagda rödbetor
½ tsk mejram
Klippt persilja
Gör så här:
Hacka löken och äpplet och bryn i matfettet.
Lägg i pölsan och stek den.
Smaksätt gärna med lite mejram.
Strö över hackade rödbetor och persilja.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 hackade gula lökar
3 dl strimlad vitkål
Smör eller margarin
½ tsk örtkrydda
1 krm cayennepeppar
1-2 krm svartpeppar
3 msk chilisås
1-2 msk kinesisk soja
1 paket djupfryst majs och paprika
300-400 g rökt korv
Gör så här:
Fräs lök och kål ca 5 minuter i gryta.
Smaksätt med kryddorna, lägg i grönsakerna och rör om.
Skär korven i tärningar och rör ner i grytan.
Koka upp och servera med kokt potatis och sallad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g fläskkött, bog, skinka eller filé
1 gul lök i skivor
1 strimlad purjolök, den vita delen
1 banan i skivor
2 msk smör eller margarin
½-1 msk curry
100 g skalade räkor
2 dl buljong, tärning
2 dl créme fraiche
Salt
Gör så här:
Tärna köttet och bryn det tillsammans med löken i en gryta.
Tillsätt curry, men tänk på att smaken framträder starkare efter kokning.
Lägg i bananerna och rör ner créme fraiche och buljong.
Koka köttet mjukt, lägg i räkorna och värm försiktigt så att inte räkorna blir sega.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
2 pannini tomat
4-5 msk olivolja, smaksatt med vitlök
1 paket mozzarella, 125 g
3-4 tomater
Havssalt
Basilikablad
Gör så här:
Vik upp brödet, pensla med oljan.
Skiva ost och tomater och fördela i bröden.
Droppa lite olja över, strö på en aning salt och basilikablad.
Ingredienser:
1 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
1 msk vitlökspulver
½ msk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
½ tsk malen kryddnejlika
½ tsk cayennepeppar
1 tsk malen svartpeppar
½ tsk malen kanel
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och finfördela dem i en kryddkvarn eller i en mortel.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
9 lasagneplattor
2 gula lökar
1 stor morot
1 bit rotselleri, ca 10 g
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
½ tsk oregano
½ tsk basilika
Salt
Peppar
500 g keso
1 dl mjölk
2 dl riven ost
Gör så här:
Skala lök, morot och rotselleri.
Riv allt grovt.
Fräs grönsakerna i lite smör, 5-6 minuter.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, vatten, buljongtärning, oregano och basilika.
Låt allt puttra samman ca 6-8 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Rör ut keson med mjölken.
Smörj en form och bottna den med 3 lasagneplattor.
Täck med 1/3 av grönsakssåsen och bred 1/3 av kesosåsen över.
Täck med 3 nya plattor och upprepa med såsen tills allt är slut.
Strö över riven ost och grädda lasagnen mitt i ugnen ca 30 minuter.
Bjud en sallad till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|