Alla inlägg under januari 2015
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 60 minuter
Ingredienser:
500 g fläskfärs
2 msk potatismjöl
2 dl buljong
1 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
20 gröna oliver
Gör så här:
Blanda färs, potatismjöl, buljong, ägg, salt och svartpeppar.
Arbeta färsen smidig.
Lägg den i smord ugnssäker form, ca 1 liter.
Släta till ytan och stick ner oliverna.
Grädda i 175 grader ca 60 minuter.
Servera med dillkokt potatis och en sallad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 kycklingfiléer
2 paprikor, röd och gul
1 stor rödlök
Olja till stekning
3 dl grädde
3 msk mango chutney
1 tsk sambal oelek
Salt
Peppar
Gör så här:
Strimla kyckling, paprika och rödlök.
Stek allt det strimlade i olja i en rymlig panna.
Vispa ihop grädde, mango chutney och sambal oelek i en skål.
Häll över i pannan och låt puttra några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Matvete och sallad till.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
250 g pasta, gärna tagliolini
150 g salladsärter
½ ask persilja
160 g pancetta
Salt
Peppar
2 dl créme fraiche (senap, vitt vin & schalottenlök)
½ påse röd mangold
Gör så här:
Koka upp saltat vatten till pastan i en stor kastrull.
Ansa salladsärterna och hacka persiljan.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och låt salladsärterna koka med de sista minuterna.
Stek pancettan knaprig i en stekpanna och krydda med peppar.
Sänk värmen och rör i créme fraiche.
Låt den bli varm.
Vänd ner sås och persilja i den avrunna pastan och servera med mangold.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 20 minuter
Ingredienser:
400 g blomkål
3 msk olivolja/rapsolja
Salt
Peppar
1 tsk grovmalen spiskummin
Lite färsk persilja
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär bort rotfästet på blomkålen.
Skär sedan blomkålen i skivor.
Lägg skivorna på en bakplåtspappersklädd plåt och ringla över olja.
Salta, peppra och strö över spiskummin.
Låt stå i ugnen i 20 minuter eller tills blomkålen mjuknat och fått fin färg.
Dekorera med färsk persilja.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 1 timme + ca 30 minuter
Ingredienser:
1 kg tjockskurna revbensspjäll
Pensling:
2 msk smält smör eller margarin
1 msk soja
2 msk honung
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Lägg revbenspjället med den feta sidan uppåt på galler i långpannan.
Blanda ingredienserna till penslingen och pensla köttet på båda sidor.
Stek i 175 grader, ca 1 timme.
Vänd köttet och stek ytterligare ca 30 minuter.
Ta ut köttet och skär det i bitar.
Servera med nypressad potatis, plommon och äppelmos.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
4-6 äpplen
2 dl havregryn
1 dl kokosflingor
75 g smält smör
1 dl socker
½ dl vetemjöl
1½ tsk kanel
Gör så här:
Lägg havregryn och socker i en skål, slå på smöret, tillsätt socker, mjöl och kanel och blanda väl.
Skala och kärna ur frukten, skär den i klyftor och lägg dem i en ugnssäker form.
Strö över smuldegen och grädda kakan i nedre delen av 200 graders varm ugn tills ytan fått fin färg och äppelklyftorna är mjuka, ca 20 minuter.
Tips!
Kakan kan också lagas i mikrovågsugn, utan lock och på full effekt i ca 10 minuter.
Antal: 30 stycken
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
1 msk kakao
4 msk socker (gärna råsocker)
3 dl havregryn
1 msk vatten
Gör så här:
Blanda samman och rulla till bollar.
Doppa i kokosflingor, hackade nötter eller sesamfrön.
Tips!
Vid tidsbrist:
Köp färdiga havrebollar och skär dem i 4 bitar vardera.
Forma bitarna till runda kulor och rulla i färgat pärlsocker.
Ställ bollarna kallt innan servering.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|