Alla inlägg under september 2016

Av Maria - 8 september 2016 12:00

Antal: ca 45 stycken

Ugn: 225 grader


Ingredienser:

120 g smör eller margarin

6 msk tjock grädde

1½ dl kokosflingor

3 dl vetemjöl

1½ tsk vaniljsocker

½ tsk bakpulver


Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till en smidig deg och låt den vila.

Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord, först med vanlig kavel och därefter med en kruskavel.

Ta ut kakor med runt eller ovalt mått, vänd dem i socker och lägg dem på smord plåt.

Grädda i 225 grader tills de fått litet färg.

Är goda enkla men kan vid festliga tillfällen läggas samman två och två med någon smörkräm emellan.

Av Maria - 8 september 2016 12:00

Antal: 2 stycken

Jäsning: 10 minuter eller ca 60 minuter + 20-30 minuter

Ugn: 200 grader, 35-40 minuter


Ingredienser:

50 g färsk jäst eller motsvarande mängd torrjäst

50 g margarin eller smör

1½ dl mjölk

½-1 dl sirap

2 tsk salt

1 msk torra malda pomeransskal

15-16 dl rågsikt


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.

Smält margarinet i en kastrull och tillsätt mjölken.

Värm till fingervärme, 37 grader.

Häll vätskan över jästen och rör om.

Tillsätt sirap, salt, pomeransskal och 15 dl rågsikt på en gång.

Mät mjölet genom att hälla det i ett litermått.

Arbeta degen kraftigt.

Tillsätt ev. mer mjöl.

Låt vila i 10 minuter eller helst låt jäsa övertäckt omkring 60 minuter till dubbel storlek.


Arbeta degen smidig på bakbord och forma den till två limpor.

Lägg dem på smord plåt och låt jäsa 20-30 minuter.


Pensla medllan limporna med smält fett.

Grädda i 200 grader i 35-40 minuter.

Pensla limporna med vatten efter gräddningen.

Låt bröden svalna mellan bakdukar.

2

Av Maria - 7 september 2016 14:30

Av Maria - 7 september 2016 12:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 burk kikärtor, á 400 g

2 krm salt

1 dl grekisk yoghurt

1 finhackad vitlöksklyfta

1 tsk finhackad rosmarin


Garnering:

2 msk kallpressad rapsolja

1 krm paprikapulver

1 tsk finhackad rosmarin

Ev. 3 svarta oliver


Gör så här:

Skölj kikärtorna och låt dem rinna av.

Blanda alla ingredienser och mixa till en slät kräm.

Ringla över olja och strö på paprikapulver och rosmarin.

Toppa med några svarta oliver.

Av Maria - 7 september 2016 12:00

Ingredienser:

1 kg plommon

½ dl vatten

300-600 g (4-7 dl) socker

1 krm askorbinsyra

1 krm natriumbensoat per kg färdigt mos


Gör så här:

Skölj frukten och dela i mindre bitar.

Koka frukten med vatten under lock på svag värme tills den mosar sig.

Rör då och då.

Passera medan det är varmt.

Väg moset.

Tillsätt sockret ochlåt moset koka under omrörning.

Tillsätt askorbinsyra (och natriumbensoat) utrört i lite mos.

Ös upp på varma burkar eller krukor.

Paraffinera och bind över.

Av Maria - 7 september 2016 12:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:

250 g rotselleri

2 palsternackor

3 morötter

450 g potatis, gärna cecile

1 msk olja

Salt

Peppar

1 ask (20 g) färsk gräslök

2 dl créme fraiche

600 g färsk salsiccia


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en plåt.

Skala rotselleri, palsternackor och morötter och skär dem i bitar.

Dela potatisen på längden.

Blanda alla rotfrukter med hälften av oljan i en bunke, salta och peppra.

Häll ut på den varma plåten och sätt in mitt i ugnen ca 25 minuter.


Hacka gräslöken och blanda med créme fraiche.

Smaka av dippen med salt och peppar.


Stek korven på medelvärme i resten av oljan i en stekpanna ca 12 minuter.

Vänd då och då.

Servera korven med rotfrukterna och dipp.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards