Alla inlägg under september 2016
Antal: ca 45 stycken
Ugn: 225 grader
Ingredienser:
120 g smör eller margarin
6 msk tjock grädde
1½ dl kokosflingor
3 dl vetemjöl
1½ tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till en smidig deg och låt den vila.
Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord, först med vanlig kavel och därefter med en kruskavel.
Ta ut kakor med runt eller ovalt mått, vänd dem i socker och lägg dem på smord plåt.
Grädda i 225 grader tills de fått litet färg.
Är goda enkla men kan vid festliga tillfällen läggas samman två och två med någon smörkräm emellan.
Antal: 2 stycken
Jäsning: 10 minuter eller ca 60 minuter + 20-30 minuter
Ugn: 200 grader, 35-40 minuter
Ingredienser:
50 g färsk jäst eller motsvarande mängd torrjäst
50 g margarin eller smör
1½ dl mjölk
½-1 dl sirap
2 tsk salt
1 msk torra malda pomeransskal
15-16 dl rågsikt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.
Smält margarinet i en kastrull och tillsätt mjölken.
Värm till fingervärme, 37 grader.
Häll vätskan över jästen och rör om.
Tillsätt sirap, salt, pomeransskal och 15 dl rågsikt på en gång.
Mät mjölet genom att hälla det i ett litermått.
Arbeta degen kraftigt.
Tillsätt ev. mer mjöl.
Låt vila i 10 minuter eller helst låt jäsa övertäckt omkring 60 minuter till dubbel storlek.
Arbeta degen smidig på bakbord och forma den till två limpor.
Lägg dem på smord plåt och låt jäsa 20-30 minuter.
Pensla medllan limporna med smält fett.
Grädda i 200 grader i 35-40 minuter.
Pensla limporna med vatten efter gräddningen.
Låt bröden svalna mellan bakdukar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 burk kikärtor, á 400 g
2 krm salt
1 dl grekisk yoghurt
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk finhackad rosmarin
Garnering:
2 msk kallpressad rapsolja
1 krm paprikapulver
1 tsk finhackad rosmarin
Ev. 3 svarta oliver
Gör så här:
Skölj kikärtorna och låt dem rinna av.
Blanda alla ingredienser och mixa till en slät kräm.
Ringla över olja och strö på paprikapulver och rosmarin.
Toppa med några svarta oliver.
Ingredienser:
1 kg plommon
½ dl vatten
300-600 g (4-7 dl) socker
1 krm askorbinsyra
1 krm natriumbensoat per kg färdigt mos
Gör så här:
Skölj frukten och dela i mindre bitar.
Koka frukten med vatten under lock på svag värme tills den mosar sig.
Rör då och då.
Passera medan det är varmt.
Väg moset.
Tillsätt sockret ochlåt moset koka under omrörning.
Tillsätt askorbinsyra (och natriumbensoat) utrört i lite mos.
Ös upp på varma burkar eller krukor.
Paraffinera och bind över.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
250 g rotselleri
2 palsternackor
3 morötter
450 g potatis, gärna cecile
1 msk olja
Salt
Peppar
1 ask (20 g) färsk gräslök
2 dl créme fraiche
600 g färsk salsiccia
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en plåt.
Skala rotselleri, palsternackor och morötter och skär dem i bitar.
Dela potatisen på längden.
Blanda alla rotfrukter med hälften av oljan i en bunke, salta och peppra.
Häll ut på den varma plåten och sätt in mitt i ugnen ca 25 minuter.
Hacka gräslöken och blanda med créme fraiche.
Smaka av dippen med salt och peppar.
Stek korven på medelvärme i resten av oljan i en stekpanna ca 12 minuter.
Vänd då och då.
Servera korven med rotfrukterna och dipp.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|