Alla inlägg under november 2017
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 g valnötter
2 vitlöksklyftor
1 tsk malen koriander
½ tsk salt
1 tsk vinäger
ca 2-3 dl hett vatten
Ev. några msk olivolja
Gör så här:
Lägg valnötterna i en skål och mixa dem grovt med stavmixer.
Skala och krossa vitlöksklyftorna.
Tillsätt vitlök, koriander, salt och vinäger.
Späd med vattnet lite i taget och mixa mellan varven.
När såsen är slät och konsistensen lagom kan man runda av med lite olivolja.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 150 grader, 50-60 minuter
Ingredienser:
4 ägg
2 dl socker (mindre mängd kan användas)
250 g blandad torkad frukt (äpple, persika, aprikos, plommon)
100 g malda hasselnötter
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Apricot Brandy extrakt (som man brukar använda för att göra likör)
Garnering:
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Lägg de hackade frukterna i någon dl Apricot Brandy extrakt i en halvtimme.
Vispa äggen med sockret.
Blanda vetemjöl med bakpulver och tillsätt äggvispet.
Rör ner frukterna med extraktet.
Smörj och bröa en sockerkaksform och häll i smeten.
Grädda kakan 50-60 minuter i 150 grader.
När kakan svalnat pudras den över med vaniljsockret.
Antal: 1 kaka
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
150 g mald mandel
2 äggvitor
2 dl farinsocker
Rivet skal av 1 citron
Dekorering:
Cocktailbär
Vit och mörk choklad
Russin
Gör så här:
Vispa äggvitorna och rör ner farinsocker.
Fortsätt vispa och blanda ner mandeln och citronskalet.
Smeten är nu ganska fast i konsistensen och därför kan man utan större svårigheter forma den till ett hjärta direkt på bakplåtspappret.
Grädda hjärtat ca 15 minuter i 175 grader.
När kakan kallnat dekoreras den efter egen fantasi.
Antal: 4-6 portioner
Ugn: 225 grader, några minuter
Ingredienser:
ca 1 kg mjöliga potatisar
25 g smör
1 dl varm grädde
2 äggulor
Ev. 1 dl riven lagrad ost
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och koka potatisen i bitar tills den är mjuk, pressa den med potatisstöt.
Blanda resten av ingredienserna.
Klicka eller spritsa toppar på en smord plåt.
Gratinera några minuter, tills topparna har fått fin färg.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader
Ingredienser:
2 röda paprikor
2-3 tomater
1 gul lök
50 g pinjenötter
Olivolja
Salt
Peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Halvera och kärna ur paprikorna, grilla dem på het plåt mitt i ugnen tills skalet börjar svartna.
Lägg dem i en plastpåse, slut till och låt dem svalna lufttätt, dra sedan av skalet.
Skär paprikorna i strimlor.
Skär ett kryss i toppen på tomaterna, doppa i kokande vatten och dra av skalen.
Halvera dem, kärna ur och skär fruktköttet i små bitar.
Skär löken i tunna, tunna klyftor och blanda med de grillade paprikorna och tomaterna.
Rosta pinjenöttern i het, torr panna och strö över.
Droppa på olja och krydda med salt och peppar.
Antal: ca 40-50 stycken
Ingredienser:
200 g mörk eller ljus choklad
75 g kokosfett eller smör
½ dl rostade, hackade pinjenötter
Du behöver:
Formar av aluminium
Gör så här:
Ställ formarna tätt på en bricka.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de får färg.
Hacka chokladen och lägg den i en skål tillsammans med fettet.
Smält alltihop i vattenbad.
Häll upp chockladsmeten i formarna.
Garnera med rostade pinjenötter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 10 minuter + ca 35 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk kallt vatten
Fyllning:
4 stora gula lökar
Smör till stekning
100 g lagrad riven ost
3 ägg
2 dl mjölk
2 tsk timjan
Färsk timjan till garnering
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda snabbt ihop pajdegen, tryck ut i en pajform och förgrädda i 10 minuter.
Skiva löken tunt och stek den mjuk i smör i en rymlig stekpanna.
Lägg löken i pajskalet och strö över osten.
Vispa ihop ägg, mjölk och timjan och häll över löken.
Grädda i ca 35 minuter tills äggstanningen har stelnat och fått fin färg.
Garnera gärna med färsk timjan.
Antal: 25 stycken
Ingredienser:
½ dl osaltade pistagenötter
300 g ljus choklad
5 dl cornflakes
Gör så här:
Hacka pistagenötterna i mindr bitar.
Smält chokladen i vattenbad.
Rör ner pistagenötterna och cornflakes i den smälta chokladen.
Bred chokladen på ett bakplåtspapper och ställ den svalt tills den stelnat helt.
Skär kakan i mindre bitar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | |||||
6 |
7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 | 26 | |||
27 |
28 |
29 |
30 |
||||||
|