Alla inlägg under juni 2018

Av Maria - 21 juni 2018 14:00

Ugn: 175 grader, 25-30 minuter


Ingredienser:

Kaka:

4 ägg

4 dl socker

4 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

4 tsk vaniljsocker

2 dl vatten


Glasyr:

200 g smör

2 dl socker

2 msk vaniljsocker

2 äggulor

kokosflingor


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker fluffigt.

Tillsätt mjöl, bakpulver och vaniljsocker.

Häll i vattnet och rör smeten slät.

Häll i ugnsplåt med bakplåtspapper i botten.

Grädda 25-30 minuter. Låt svalna.

Smält smöret i en kastrull, tillsätt socker, vaniljsocker samt äggulor.

Rör till en jämn smet.

Bred ut över kakan.

Strö över önskad mängd kokos.

Av Maria - 21 juni 2018 08:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

150 g kimchi
130 g vatten
100 g vetemjöl
40 g rismjöl
3 msk vätska från kimchin 

1 tsk salt
rapsolja (att steka i)


Dippsås:

1 msk soja (ljus)
1 tsk risvinäger
ca 1 krm sesamfrön, rostade
ca 1 krm gochugaru (malen chilipeppar)


Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser.
Hetta upp en stor stekpanna och tillsätt 2 msk rapsolja.
Häll smeten i pannan och tryck ut smeten över hela pannans botten med hjälp av baksidan på en stor sked. 

Stek tills botten är krispig och gyllene, ca 3 minuter, vänd sedan pannkakan.
Häll ytterligare en matsked olja längs pannkakans kant och stekt ytterligare 2-3 minuter.
Lägg pannkakan på en skärbräda och dela i mindre bitar.
Servera med dippsåsen som du enkelt blandar ihop.

Av Maria - 20 juni 2018 17:15

Antal: ca 15 stycken

Jäsning: ca 1 timme + 20 minuter

Ugn: 225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

1 pkt jäst

5 dl vatten

2 port. havregrynsgröt

1 tsk salt

ca. 5 dl dinkelmjöl

ca. 6 dl rågsikt

1 dl solrosfrön

1 dl pumpakärnor

1½ dl russin

2 rivna morötter


Gör så här:
Koka gröten och låt svalna.

Smula jästen i en bunke.

Värm vattnet till fingervarmt och häll försiktigt över jästen så att den löser sig.

Tilsätt gröt, mjöl, salt, frön, russin och rivna morötter.

Knåda samman allt, det ska bli rätt så kletigt.

Låt jäsa under duk ca. 1 timme.


Klicka ut ca 15 "bullar" på bakplåtspapper, utan att göra dem fina.

Strö över lite mjöl.

Låt de jäsa under duk ca 20 min. 


Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda ca. 15 min.

Låt svalna på galler. 


Om inte alla ska ätas på en gång, stoppa de då i frysen.

Det är mycket godare att ta fram och micra när de ska ätas, så de smakar färskt!

Av Maria - 20 juni 2018 15:00

Ingedienser:

2 ägg
½ dl mjölk
6 skivor valfritt bröd/vetelängd
smör
½ dl Ljust Muscovadorörsocker
½ dl Strösocker
1½ tsk kanel


Topping:
2 dl vispgrädde
hemgjord sylt
Ljus Sirap


Gör så här:

Vispa upp ägg och mjölk.

Skär brödet till trekanter.

Doppa brödskivorna i äggsmeten och stek på hög värme i smör i en stekpanna.

Sänk värmen, stek några minuter och vänd trekanterna lite då och då.

Blanda under tiden socker och kanel på en tallrik.

Doppa brödskivorna i sockerblandningen och servera med grädde och hemgjord sylt eller ringla sirap på.


Tips:

Fattiga blir rika.

Byt ut brödet mot skivad vetelängd eller surdegsbröd.

Av Maria - 20 juni 2018 14:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g falukorv

1 stor gul lök

2 msk tomatpuré

2,5 dl vispgrädde

salt och peppar

ris 

gröna ärtor


Gör så här:

Koka riset samt ärtorna enl. anvisning.

Stek lök och korv tills de får färg.

Tillsätt tomatpuré, grädde, salt och peppar. 

Av Maria - 20 juni 2018 08:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2-4 port Frebaco Kvarn Svenskt Havreris (beroende på hur matig du vill att salladen ska vara)
250 g grönkål
0,5 dl olivolja
1 citron (alt. 1 apelsin)
salt
svartpeppar
2 dl valnötter
3 msk flytande honung
1 granatäpple
300 g fetaost
ev crema di balsamico


Gör så här:

Koka havreriset enligt instruktionerna på förpackningen.

Skölj i kallt vatten så att riset snabbt blir svalt.
Riv grönkålen i mindre bitar.

Lägg i en bunke tillsammans med olivolja och saften från 1 citron eller 1 apelsin, salt och svartpeppar. Krama runt kålen ordentligt i bunken så att den blir mjuk.

Detta är ett mycket viktigt steg för att salladen ska bli god och saftig!
Stek valnötterna i en torr panna tills det doftar gott.

Ringla över honung och stek på medelvärme tills vätskan kokat bort och nötterna är klibbiga.

Salta och låt nötterna torka något i pannan.
Kärna ur granatäpplet.
Varva citrusmarinerad grönkål med honungsrostade valnötter, smulad fetaost och granatäpplekärnor. Toppa med salt, peppar, lite olivolja och ev. crema di balsamico.

Av Maria - 20 juni 2018 06:55

Antal: ca 24 stycken

Jäsning: ca ½ timme

Ugn: 250 grader, ca 7 minuter


Ingredienser:
50 g jäst

2 dl grädde

2 dl vatten

100 g smör eller margarin

1½ tsk salt

ca 12 dl (ca 720 g) vetemjöl


Till pensling:
Ägg eller äggvita

Vallmofrö


Gör så här:
Smält fettet, häll på grädde och vatten och värm till 37 grader.

Häll detta över den smulade jästen och tillsätt salt.

Blanda ner hälften av mjölet, arbeta degen och tillsätt resten av mjölet lite i sänder.

Strö mjöl över degen och låt den jäsa en dryg halvtimme.


Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig och blank.

Kavla eller platta ut till 3 runda kakor i storlek ungefär som en mattallrik.

Sporra varje kaka i 8 delar och rulla från ytterkant mot mitten till gifflar.

Lägg på smorda plåtar - eller bakplåtspapper, pensla med ägg eller äggvita och strö på vallmofrö och grädda i 250 grader ca 7 minuter.

Av Maria - 19 juni 2018 21:30

Antal: 20-24 stycken

Jäsning: minst 6 timmar men helst över natten + 1 timme

Ugn: 200 grader, caa 10-12 minuter


Ingredienser:
Deg:

1,5 tsk torrjäst

1,5 dl strösocker
150 g normalsaltat smör, kallt
5 dl mjölk
0,5 tsk malen kardemumma 

2 tsk vaniljsocker
15-16 dl vetemjöl


Fyllning:

200 g normalsaltat smör, vid rumstemperatur
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 msk vetemjöl
2 msk malen kanel


Topping:

1,5 dl strösocker
1 dl vatten
pärlsocker, att strö över


Gör så här:

Blanda alla ingredienser till degen i en stor bunke, spara 6-7 dl vetemjöl.

Blanda till en lös deg.
Tillsätt resterande 6-7 dl vetemjöl och blanda väl.

Degen ska vara mjuk men inte torr.
Olja in en större bunke och lägg i degen.

Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.


Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme.

Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper.

Ställ åt sidan.


Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.
Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred över degplattan.
Gör ett treslag och kavla plattan jämnt.
Skär i tunna degremsor med hjälp av en pizzaskärare.
Forma bullarna till snurror eller nystan.

Använd ev en remsa till så du får höjd på bullarna.

Lägg på plåt med lite mellanrum.

Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme.


Grädda i mitten av ugnen ca 10–12 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta.


Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag.

Blandningen ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens.
Pensla bullarna med sockerlag direkt från ugnen och strö över pärlsocker.
Låt svalna på galler under en kökshandduk.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards