Alla inlägg under juni 2018
Antal: 4 portioner
Ugn: 220 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
500 g torskfilé (fryst och tinad)
3 dl pankoströbröd
1 kruka färsk dill (spara lite till garnering)
1 kruka färsk dragon
3 msk dijonsenap
150 g lagrad ost
600 g potatis, skalad
½ rotselleri, skalad och grovt skuren
3 dl grädde
2 dl mjölk
50 g smör
dijonsenap
rapsolja
salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader.
Salta torsken runt om och låt stå i 15 minuter.
Mixa panko, dill och dragon i en liten matberedare.
Lägg i skål och vänd runt med dijonsenap och ost.
Torka torskfiléerna torra med hushållspapper.
Lägg dem i en ugnsform.
Pensla dem med lite rapsolja och täck med den gröna örtblandningen.
Tillaga i ugnen ca 10 minuter.
Skala och skär potatis och rotselleri i bitar.
Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
Häll av och pressa ner i en skål.
Koka upp grädde, mjölk och smör i en kastrull.
Vispa ner blandningen i den pressade potatisen och rotsellerin.
Smaka av med salt och dijonsenap.
Bottna en tallrik med krämen, toppa med bakad torsk och garnera med dill.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 g (½ l) valfria bär eller frukt
4 dl vatten
1½ - 2 dl Strösocker eller Rörsocker
3 msk potatismjöl
Till servering:
mjölk eller grädde
Gör så här:
Skölj och ansa bären.
Koka upp vatten och socker.
Lägg i bären koka försiktigt i 2-5 minuter beroende på bärens konsistens, krusbär och körsbär behöver längre koktid än vad hallon och jordgubbar behöver.
Rör ut potatismjölet i 1 dl vatten innan det rörs ner i bären.
Ta kastrullen från plattan.
Låt krämen svalna under lock.
Servera krämen ljummen eller kall med mjölk eller grädde.
Mandelbiskvier eller smulade skorpor i krämen gör den mer matig.
Bären kan ersättas med plommon, päron, rabarber eller äpple i bitar.
Antal: 4-6 portioner
Ugn: 225 grader, 15 minuter + 150 grader, innertemperatur 58-62 grader
Ingredienser:
1 rostbiff eller fransyska på ca 1½ kg
Olivolja
Salt
Peppar
Tillbehör:
Rucola
Tomater
Olivolja
Tryffelolja
Parmesanost, riven
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg köttet i en ugnsfast form och gnid in det med olivolja, salt och peppar.
Stek köttet först i 225 grader i ugnen i 15 minuter.
Vänd efter halva tiden.
Sänks sedan till 150 grader och stek klart.
Använd gärna termometer och sikta på en innertemperatur på 58-62 grader för rosastekt kött.
Låt sedan köttet vila en stund i folie eller smörpapper innan du skär upp det.
Till servering:
Skär köttet i tunna skivor och lägg upp det på en bädd av rucola och tomater.
Droppa en god olivolja och tryffelolja över.
Toppa med nyriven parmesanost, flingsalt och svartpeppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 tärnad avokado
1 finhackad rödlök
1 pressad vitlöksklyfta
1 förpackning med sköljda avrunna gröna linser
1msk olivolja
½ msk vitvinsvinäger
½ tsk salt
1 tsk sambal oelek
Ärtskott
Bra att ha:
Tandpetare
Gör så här:
Blanda ihop den hackade löken med den hackade avokadon i en skål.
Skölj linserna och låt dem rinna av, innan du blandar ner dem också.
Pressa ner vitlöksklyftan och vänd i olivolja, vitvinsvinäger & sambal oelek och saltet.
Smaka av och fördela ev på tortillabröd eller annat bröd.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl bulgur
1 gul lök
6 tomater
1 förp kikärtor (à 400 g)
1 msk tomatpuré
1 dl öl, ljus
salt
svartpeppar
2 krukor persilja
Gör så här:
Skölj bulguren och lägg åt sidan.
Hacka och stek löken tills den blir mjuk.
Tillsätt ölen.
Hacka tomaterna i grova bitar och lägg i stekpannan.
Tillsätt tomatpurén och kikärtorna.
Låt koka upp under lock tills tomaterna börjar falla ihop.
Lägg i bulguren och rör om.
Låt tomatgrytan koka upp tillsammans med bulguren i cirka 10 minuter.
Tillsätt lite vatten om det behövs.
Smaka av med salt och peppar.
Toppa med persilja.
Ingredienser:
100 g smör
1 1/4 dl Rörsocker Fairtrade
1 1/2 msk kakao
3 dl havregryn
2-3 msk starkt, kallt kaffe
Garnering:
Kokos, Pärlsocker eller färgat pärlsocker
Färgat pärlsocker:
3 dl Pärlsocker
1 msk vatten
Fruktfärg
Gör så här:
Rör smör och rörsocker poröst.
Tillsätt kakao, havregryn och kaffet.
Forma till runda bollar som rullas i pärlsocker eller kokos.
Förvara chokladbollarna i kylskåp.
Färgat pärlsocker:
Häll vattnet i en skål och tillsätt färgen.
Blanda i pärlsocker.
Häll upp sockret på en plåt och bred ut det i ett tunt lager.
Låt torka.
Dela eventuella klumpar med en gaffel.
Förvara torrt.
Antal: 8-10 portioner
Ugn: 175 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
Bananbröd:
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 ägg
1 dl ljus sirap
3 bananer (mogna)
3½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk malen nejlika
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
Smörkolasås:
2,5½ dl strösocker
90 g smör
1 1/4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 tsk flingsalt
Gör så här:
Bananbröd:
Värm ugnen till 175°C.
Vispa smör och socker luftigt med elvisp.
Tillsätt äggen, ett i taget, vispa emellan.
Tillsätt sirap och finskivade bananer och vispa till slät smet.
Blanda alla torra ingredienser, rör ner och vispa slätt.
Fodra (eller smöra och bröa) en bakform med bakplåtspapper och häll i smeten.
Grädda mitt i ugnen, ca 35 minuter eller tills kakan bara är aningen krämig i mitten.
Servera ljummen med smörkolasås och en kula vaniljglass, om du vill.
Smörkolasås:
Ta fram en medelstor kastrull.
Strö ut en matsked av sockret i mitten av kastrullen.
Värm på strax över medelvärme.
När sockret börjat smälta, lyft och skaka försiktigt kastrullen så att sockret flyter ut.
Rör absolut inte runt i sockret.
Tillsätt två matskedar socker till och låt det smälta innan du tillsätter ytterligare två matskedar.
När allt socker smält, tillsätt smöret, lite i taget och rör emellan – bli inte orolig när allt blir en klump, det löser sig!
Ta kastrullen från värmen och tillsätt försiktigt grädden.
Rör slutligen ner vaniljsocker och flingsalt.
Ingredienser:
400 g plommon
400 g äpplen
1½ dl vatten
½ citron, saften
400 g Syltsocker
Gör så här:
Skålla, skala och kärna ur plommonen.
Skär dem i bitar.
Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar.
Lägg plommon, äpplen, vatten och citron i en kastrull och sjud under lock i 5-10 minuter.
Tillsätt syltsocker och koka i ytterligare 2 minuter.
Ta grytan från värmen och skumma noga.
Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|