Direktlänk till inlägg 13 juli 2018
Antal: 4 portioner
Ugn: 180 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
500 g laxfilé (i bit)
1 förp smördeg (kyld)
1 purjolök
120 g babyspenat
200 g färskost (med vitlök och örter)
1 ägg, att pensla med
1 msk sesamfrön
smör, till stekning
salt
svartpeppar, nymalen
Kall örtsås:
3 dl crčme fraîche
1 dl majonnäs
1 msk färsk dill, finhackad
1 msk färsk gräslök, finskuren
2-3 msk färsk persilja, finhackad
citron, färskpressad (några droppar)
salt
svartpeppar, nymalen
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Putsa laxfilén och skär bort eventuellt skinn.
Salta och peppra fisken runtom.
Ansa purjolöken och strimla den fint.
Fräs den mjuk utan att den tar färg i smör i en stekpanna.
Tillsätt babyspenaten och låt den fräsa med tills den sjunkit ihop.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Rulla ut smördegen och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt.
Bred på färskosten på halva delen längs med långsidan, lämna ca 1 cm i ytterkant utan färskost.
Lägg purjolök- och spenatröran på färskosten.
Lägg laxen ovanpå och vik över smördegen.
Nyp ihop smördegens kanter, använd gärna en gaffel för att försluta.
Vispa upp ägget och pensla smördegen med ägget.
Strö över sesamfröna.
Tillaga i ugnen ca 25 minuter.
Rör ihop alla ingredienser till örtsåsen.
Smaka av med citron, salt och peppar.
Servera den smördegsinbakade laxen med örtsåsen och gärna en god sallad till.
Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (ā 140 g)150 g feta...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|