Direktlänk till inlägg 25 januari 2019
Antal: ca 15 stycken
Ugn: 200 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
½ ägg
½ tsk hjorthornssalt
1 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
Pensling & garnering:
½ ägg, uppvispat
80 g hasselnötter, hackade
Fyllning:
65 g smör, rumsvarmt
1½ dl florsocker
3 msk flytande honung
Gör så här:
Rör ihop smör och strösocker.
Tillsätt ägg, hjorthornssalt, vaniljsocker och vetemjöl.
Blanda ihop allt till en deg men se till att inte överarbeta den.
Vira in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåp i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela degen i 30 delar, ca 20 g/styck, och rulla dem till kulor.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem en aning.
Pensla hälften av kakorna med ägg och strö hasselnötter på dem.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 12-15 minuter.
Låt dem svalna en stund på plåten och flytta sedan över dem till ett galler för att kallna.
Fyllning:
Rör ihop smör, florsocker och honung till en smet.
Tillsätt mer florsocker om smeten känns lös.
Lägg smeten i spritspåse och spritsa ett litet "mynt" på de bara kakorna och toppa med kakorna garnerade med hasselnötter.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|