Direktlänk till inlägg 2 januari 2020
Ingefära:
Mest känd som smakämne i kakor.
Men kryddan passar fint till efterrätter och är vanlig i indisk, indonesisk och kinesisk matlagning.
Kanel:
God krydda till alla äppelefterrätter, till risgrynsgröten och till fruktinläggningar.
Lagerblad:
Ingår alltid i den klassiska kryddbuketten.
God krydda när man kokar kött, korv och sylta.
Basilika:
Går att odla i kruka i köksfönstret.
Gott till sallader och de flesta grönsaksrätter.
Hör också ihop med pizza.
Dragon:
Typisk krydda för vinäger och senap.
Men också smakfull tillsammans med kyckling.
Kyndel:
Passar bra till soppor och grytor.
Smaken är mustig.
Körvel:
Smakar lite av anis och blir därför god i potatis- och grönsakssoppor.
Mejram:
Typisk krydda för ärtsoppa, hemlagad korv och blodpudding.
God också att krydda lammkött med.
Mynta:
Lika god till äppelefterrätter och fruktsallader som till lamm och grisstek.
Grön mynta ingår i mintsås.
Rosmarin:
Den kärva, friska smaken passar extra fint till griskött.
God också till lamm och på ugnsbakade potatishalvor.
Salvia:
Rar bort fet smak.
Mycket läcker till fläskkotlett.
Vanlig i det italienska kökets kalvrätter.
Timjan:
Den milda smaken passar till fisksoppa och köttgrytor eller i en potatisgratäng.
Saffran:
Vanlig i spansk och fransk matlagning tex paella, bouillabaisse.
Men smakar också gott i fisk- och risrätter.
Kryddnejlikor:
Några nejlikor instuckna i en lök när man kokar fisk ger god kryddsmak.
Eller späcka färsk skinka med nejlikor.
Anis:
Är en typisk brödkrydda.
Men passar också fisksoppan eller till äppelefterrätter.
Kardemumma:
Den klassiska kryddan i vetebröd och mjuka kakor.
Pröva den också i äppel- och rabarberpaj.
Kajennpeppar:
Sydamerikansk mat kryddas gärna med den starka pepparn som också passar till tomat och vita bönor.
Koriander:
Smaken påminner om citrusfrukt.
Gott i asiatisk mat och till risrätter.
Fänkål:
God i fisksoppa, tomaträtter eller sallader.
Kummin:
En vanlig ost- och brödkrydda och passar därför fint till keso.
Muskot:
God till potatisrätter, spenat, grytor och till makaroner.
Pröva också i fruktkaka eller äppelefterrätter.
Kryddpeppar:
Typisk kryddig i sillinläggningar, korvrätter, köttbullar och till kål.
Svart- och vitpeppar:
Svartpeppar är lite starkare i smaken än vitpeppar.
Peppar hör till kökets "allroundkryddor".
Vanilj:
Den äkta vaniljstången ger extra fin smak åt såser och krämer.
Vanillinsocker är ett syntetiskt smakämne.
Curry:
Curry är inte en krydda utan en indisk kryddblandning med många heta och aromatiska kryddor.
Används till ris, skaldjur, fisk, höns, lamm och griskötträtter.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|