Alla inlägg under april 2020
Ingredienser:
½ citron
1 tsk krossat kumminfrö
1 tsk krossat dillfrö
1 tsk krossat fänkålsfrö
½ tsk krossade kardemummakärnor
2 dl turkisk yoghurt
Salt
Gör så här:
Finriv det yttersta skalet av citronen och lägg det i en mortel tillsammans med kryddorna.
Mortla ihop alltsammans och blanda sedan med yoghurten.
Smaka av med salt.
Antal: 4 portionspizzor
Jäsning: 2 timmar + 12 timmar + minst 1 dygn men helst 3 dygn
Ugn: 275-300 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
Pizzadeg:
25 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
5-6 dl vetemjöl special eller Manitoba Cream
Färsk tomatsås:
500 g körsbärstomater
1 röd chilipeppar
2 vitlöksklyftor
1 dl god olivolja
1 msk strösocker
2 tsk salt
Fyllning:
250 g svartkål
250 g grön sparris
1 röd paprika
250 g broccoli
1 silverlök
250 g buffelmozzarella
200 g riven parmesanost
1 dl god olivolja
1 kruka basilika
1-2 msk flingsalt
Gör så här:
Pizzadegen:
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt salt och mjöl.
Knåda degen för hand i ca 20 minuter eller i en köksassistent i 10-15 minuter.
Degen ska vara fuktig, slät och smidig.
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar.
Ställ sedan in bunken i kylen i 12 timmar.
Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i fyra lika stora bitar.
Forma till runda släta bullar och lägg degarna på en bricka klädd med bakplåtspapper som mjölats väl.
Täck degarna på brickan med plastfolie.
Ställ tillbaka degarna i kylen och låt stå minst 1 dygn, men gärna upp til 3 dygn för extra bra resultat.
Sätt ugnen på högsta värme, 275-300 grader.
Tryck ut fyra degbitar för hand på ett mjölat bakbord, eller plåtar klädda med mjölade bakplåtspapper, så att de blir tunna i mitten och får tjocka, fluffiga kanter.
Försök att inte knåda, endast trycka.
Tomatsås:
Skär bort kvistfästet på tomaterna och chilin och skala vitlöken.
Mixa tomater, chili och vitlök med olivolja, socker och salt till en grovhackad salsa.
Bred ut salsan över pizzabottnarna.
Fyllning:
Skär bort stammen som sitter i mitten av kålen, skär bort den nedre roten på sparrisen.
Skär kål, sparris, paprika och broccoli i grova bitar.
Skala och finstrimla löken.
Fördela grönsakerna och osten över pizzorna.
Grädda i ugnen i 10-15 minuter.
Toppa pizzorna med olivolja, basilika och flingsalt.
Antal: 18 stycken
Jäsning: ca 1 timme + 45 minuter
Ugn: 200 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
50 g smör
5 dl filmjölk
2 msk mörk sirap
1½ dl russin
2 tsk salt
8 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret, tillsätt filmjölken och värm det till fingervarm, ca 37 grader.
Lös upp jästen med vätskan och rör i mörk sirap, russin, salt och grahamsmjöl.
Tillsätt lite taget och knåda tills degen släpper bunken.
Täck bunken med plastfolie och ställ in den i kall ugn.
Koka upp en kastrull med vatten och ställ den i ugnen tillsammans med degen.
Stäng luckan och låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 1 timme.
Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 35*25 cm, och klappa ut degen jämt.
Nagga brödet och stansa ut 18 rutor.
Jäs degen under bakduk i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla brödet med ljummet vatten och grädda det mitt i ugnen i ca 45 minuter.
Låt det svalna under bakduk på ett galler.
Ingredienser:
1 kg lingon
1/2 kg Syltsocker
1/2 dl vatten
Smaksättning
1/2 kruka rosmarin, hackad
Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Lägg bären, syltsocker och vatten i en kastrull.
Tillsätt rosmarin efter eget tycke.
Låt koka i 3-4 minuter.
Skumma.
Häll upp sylten på varma och väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Tips! Servera till ostbrickan eller som tillbehör.
Antal: 6 stora glas
Ingredienser:
1/2 dl Vit Sirap
15 g riven färsk ingefära
saft från 3 citroner
3 msk Rörsocker Strö
1 liter mineralvatten
istärningar
Garnering:
färsk mynta
Gör så här:
Blanda ingefära, citronsaft, socker och sirap i en kanna.
Fyll kannan till 2/3 med istärningar och häll på mineralvattnet.
Garnera med mynta och servera genast.
Ingredienser:
1 röd paprika
1 röd chili
Olivolja till pensling
2 vitlöksklyftor
2 tsk pressad citron
2½ msk olivolja
1 krm malen spiskummin
1 krm paprikapulver
Olja
Salt
Gör så här:
Dela paprikan i fyra delar och kärna ur.
Dela chilin och kärna ur.
Pensla paprika och chili med olivolja och grilla över direkt värme tills de är helt genommjuka och har en kraftigt grillad yta.
Låt dem svalna något och dra sedan bort skinnet.
Fintärna dem därefter och lägg ner i en mortel.
Skala och finhacka vitlöken.
Lägg också vitlök, citron, olivolja, spiskummin och paprikapulver i morteln.
Mortla samman ingredienserna till en fin röra och smaka av med salt.
Ingredienser:
500 g jordgubbar
500 g rabarber
7½ dl syltsocker
Gör så här:
Mixa frukterna.Måndag:
Risotto på kycklingrester, maj- och paprikablandning.
Blåbärssoppa med glassklick.
Tisdag:
Räkris, bröd och strimlad salladskål:
Koka råris enligt anvisningen på förpackningen.
Låt 1-2 förpackningar av räkor/kräftstjärtar i lag rinna av, lägg i djup skål.
Dofta curry över, blanda med riktligt med dill och lägg på en smörklick.
Häll på det heta riset, låt stå någon minut.
Semlor och mjölk.
Onsdag:
Isterband, inlagda rödbetor och gurka.
Färsk frukt.
Torsdag:
Pastasnäckor med kokt broccoli, riven ost.
Glasspinne.
Fredag:
Biff stroganoff på kalkonkött, ris och sallad.
Äppelmoskaka:
Varva äppelmos, stötta stekta skorpsmulor smaksatta med vaniljsocker och kanel i form med löstagbar kant, tryck till, låt stelna och servera med gräddklick.
Lördag:
Tomatsallad, stekt röding, pressad potatis och spenat.
Snabba desserten:
Bottna ett fat med 8-9 avrunna ananasskivor, toppa med lika många avrunna persikohalvor och strö grovhackad choklad över.
En gräddklick kan vara gott till.
Söndag:
Paprikahalvor fyllda med svamp och renskav, råris till och en klick matlagningsyoghurt smaksatt med senap och kryddgrönt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|