Alla inlägg under september 2020
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader (grilleffekt), ca 8 minuter
Ingredienser:
500 g kantareller
1 gul lök, finhackad
1 msk smör
2½ dl vitt vin
5 dl vatten
3 msk kantarellfond
3 dl grädde
Salt
Svartpeppar
Smörgåskrasse, till servering
Varma mackor:
4 små baguetter
1 burk grön pesto (140 g)
2 dl riven ost
Ev färsk basilika, till garnering
Gör så här:
Rensa och skär svampen i mindre bitar.
Stek svamp och lök i smör tills löken är mjuk.
Häll i vin och låt puttra in en minut.
Tillsätt vatten och fond och låt koka ca 10 minuter.
Mixa soppan slät.
Häll i grädde och smaka av med salt och peppar.
Låt soppan bli varm.
Toppa med krasse.
Varma mackor:
Halvera baguetterna och bred på pesto.
Strö över riven ost och grädda mitt i ugnen tills osten smält, ca 8 minuter.
Garnera med basilika.
Mängd: ca 7½ dl
Ingredienser:
1 liter kantareller (300 g)
3 dl ättikssprit (12 %)
5 dl strösocker (450 g)
1 bit ingefära (40 g)
1 kanelstång
½ tsk vitpepparkorn
½ tsk kryddpepparkorn
5 kryddnejlikor
Gör så här:
Rensa svampen.
Blanda ättika och socker i en kastrull.
Koka upp och sjud 2-3 minuter, tills sockret lösts upp.
Skala och skiva ingefäran.
Blanda ner svamp och kryddor i lagen.
Sjud under lock ca 30 minuter.
Rör om då och då.
Häll kantarellerna tillsammans med lagen i varma, väl rengjorda burkar och förslut med tättslutande lock.
Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan in dem i kylen.
Svampen är klar att ätas efter ca 1 dygn.
Servera de syltade kantreller i stället för pickles, syltlök eller ättiksgurka till kött eller fågel.
Svampen håller ca 3 månader i kylen.
Mängd: 1 burk
Ingredienser:
2 päron, ca 400 g
½ vaniljstång
3/4 dl strösocker
½ krm svartpeppar
1/4 tsk ingefära
Pressad citronsaft
Gör så här:
Skala päronen och tärna dem i cm stora bitar.
Lägg dem i en kastrull tillsammans med alla övriga ingredienser utom citron och koka upp.
Sätt på locket och låt sjuda på låg värme ca 10-15 minuter, eller tills päronen är mjuka.
Smaka av med citronsaft.
Antal: ca 9 stycken
Jäsning: ca 40 minuter +30-40 minuter
Ugn: 225 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
50 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
½ dl ljus sirap
½ tsk salt
Ev. ½ tsk mald pomerans
5 dl grahamsmjöl
Ca 3½ dl vetemjöl
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölken och värm vätskan fingervarm, ca 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke.
Lös upp den med lite av vätskan och häll sedan på resten.
Tillsätt sirap, salt och ev pomerans, grahamsmjöl och 2½ dl av vetemjölet.
Arbeta degen kraftigt (tillsätt ev mer mjöl) tills den känns smidig.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Dela den i 9 delar.
Kavla eller platta ut varje del till en rund kaka, ca 12 cm i diameter.
Lägg tekakorna på smorda plåtar, nagga dem lätt med en gaffel och låt dem jäsa i 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda tekakorna mitt i ugnen i 8-10 minuter.
Pensla de nygräddade bröden med varmt vatten.
Låt dem kallna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 g keso
Ev 3-4 msk gräddfil
½ tsk salt
3-4 ansjovisfiléer
1 tsk stött kummin
½ dl finhackad färsk dill eller 1 msk torkad
Nymalen vitpeppar
Gör så här:
Mosa keso, salt och hackade ansjovisfiléer.
Smaksätt med kummin, dill och peppar.
Servera som förrätt på mörkt grovt bröd och med annat småplock, inlagd svamp, piroger mm.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
1 liten skivad vitlöksklyfta
3 cm skivad röd chilifrukt
½ strimlad röd paprika
½ msk rapsolja
100 g strimlade salladsärter
1 tsk riven färsk ingefära
1 msk ljus soja
½ msk pressad lime
2 dl algnudlar
150 g skalade räkor
1 msk hackad koriander
Gör så här:
Låt vitlök, chili och paprika svettas i olja någon minut.
Vänd ner ärter, ingefära, soja, lime och nudlar.
Koka upp och blanda sist ner räkor och koriander.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer ingefära, soja och lime.
Ingredienser:
Ca 500 g skrov eller putskött av rådjur, småvilt eller fågel
½-1 morot
½-1 palsternacka
½-1 gul lök
1-2 persiljekvistar
Ev 1-2 msk smör eller margarin
1-2 liter ljus eller mörk buljong (tärning + vatten) eller steksky
6-10 krossade enbär
Ev 1 kvist timjan
Gör så här:
Skär putsköttet i bitar eller bryt eller hacka fågelskrovet i mindre bitar.
Lägg i en gryta tillsammans med ansade rotsaker och lök i mindre bitar, samt persilja.
Eventuellt kan skrov, rotsaker och lök brynas lätt i matfett först.
Häll över buljong och lägg enbär och eventuellt timjankvist.
Koka fonden 1-2 timmar under lock.
Sila och koka ihop fonden i ren gryta tills den fått en kraftig smak.
Kyl buljongen snabbt om den inte ska användas genast.
Förvara i kylskåp eller frys.
Låt fettet vara kvar tills fonden ska användas.
Viltfond lagas av senor och putskött sk paryrer från vilt eller från skrovet av otillagad fågel.
Antal: 2 stycken
Jäsning: 45-60 minuter + i kyl under natten
Ugn: 200 grader, 7-10 minuter + 200 grader + 175 grader , 60-70 minuter
Ingredienser:
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
5 dl filmjölk, rumsvarm
2 dl vatten, rumsvarmt
½ dl rapsolja
1½ tsk salt
½ tsk fänkål
½ tsk anis
½ tsk kummin
4 dl grovt rågmjöl
5 dl rågsikt
Ca 6 dl vetemjöl
Gör så här:
På kvällen:
Sätt ugnen på 200 grader.
Sprid ut solrosfrön och linfrön på en plåt.
Rosta dem mitt i ugnen i 7-10 minuter.
Låt dem svalna på plåten.
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt filmjölk och vatten.
Rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt rapsolja, salt, fänkål, anis, kummin, de rostade fröna, rågmjöl, rågsikt och lite vetemjöl i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i ca 10 minuter så att glutentrådarna blir starka.
Låt degen jäsa under bakduk i 45-60 minuter.
Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord.
Dela den i två delar och forma dem till limpor och lägg dem i formar, ca 1½ liter, klädda med bakplåtspapper.
Strö över lite mjöl.
Låt bröden jäsa under bakduk i kylen under natten.
På morgonen:
Ta fram limporna, snitta ytan med en vass kniv och låt dem stå i rumstemperatur i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Sänk värmen till 175 grader och grädda limporna längst ner i ugnen i 60-70 minuter.
Låt dem svalna i sina formar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|