Alla inlägg under juni 2021
Antal: 8 personer
Ingredienser:
Kardemummaglass:
2 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
1 1/4 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
5 äggulor
Rabarberkompott:
ca ½ kg färska rabarber
2 dl vit sirap
1 kanelstång
Gör så här:
Kardemummaglass:
Koka upp grädden, mjölken, strösockret och kardemumman.
Låt smeten kallna något.
Blanda sedan ner äggulorna och sila genom finmaskig sil.
Kör smeten i en glassmaskin.
Ställ i frysen.
Rabarberkompott:
Skär rabarbern i 2 cm bitar och blanda med sirapen och kanelstången.
Koka allt i 10-15 minuter tills rabarbern är simmig.
Servera den ljumma kompotten med en stor kula glass och gärna några färska bär.
Antal: 9 stycken
Ugn: 175 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
Torra ingredienser:
200 g mandelmjöl (4 dl)
15 g pofiber (3/4 dl)
60 g solrosfrön (1 dl)
60 g sesamfrön utan skal (1 dl)
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
Övrigt:
½ dl grädde
3 ägg
20 g smält smör (1,5 msk)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Tillsätt alla torra ingredienser i en bunke och blanda väl.
Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en fast smet.
Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform eller en plåt med hög kant och bred ut smeten så att den blir ca 1½ cm hög.
Eftersom det är bakpulver i smeten kommer brödet bli lite tjockare under gräddningen så om man vill ha det lite tunnare går det givetvis bra att breda ut smeten mer.
Grädda i mitten av ugnen i 20-25 min så att brödet får en gyllenbrun färg (min mobilkamera återger inte färgen särskilt bra).
Ta ut brödet och dela upp det i 3x3 bitar med en kniv och låt svalna.
Antal: 4 portioner
Ugn: 250 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
Ädelostsmör:
75 g rumsvarmt smör
75 g ädelost
30 g valnötter
6 st kvistar körsbärstomater
Lite olivolja
Salt
Peppar
1 dl basilikablad
4 skivor entrecôte, ca 700 g
4 msk olivolja
Gör så här:
Ädelsostsmör:
Rör samman smör, ädelost och hackade valnötter.
Rulla ihop till en rulle och svep in i smörpapper.
Låt stå i kylen tills det är dags att äta.
Sätt ugnen på 250 grader.
Penlsa tomatkvistarna med olivolja.
Salta och peppra.
Låt stå i ugnen i ca 30 minuter.
Blanda ner hackade basilikablad.
Pensla olja på köttet, salta och peppra.
Grilla i några minuter på varje sida.
Servera köttet med grönsallad, de ugnsrostade tomaterna och ädelostsmör.
Ingredienser:
2 msk chilipulver
2 msk chiliflakes
2 msk lökpulver
2 msk senapspulver
2 msk spiskummin
2 msk paprikapulver
2 msk persilja
2 msk curry
2 msk salt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser.
Antal: ca 20 stycken
Jäsning: ca 30 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 250 grader, 6-8 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten eller mjölk
½ dl olja
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
½ tsk hjorthornsalt
1-1,1 liter (600-660 g) glutenfri mjölblandning
Gör så här:
Smula ner jästen i degbunken.
Värm vatten eller mjölk och olja till fingervärme, 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
Blanda ner fiberhusk och låt svälla 10 minuter.
Tillsätt salt och hjorthornssalt.
Blanda ner hälften av mjölet.
Arbeta degen kraftigt, helst i maskin.
Tillsätt resten av mjölet, men spar lite till utbakningen.
Fortsätt arbeta degen tills den blir slät, smidig och släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 30 minuter.
Utbakningen:
Strö resteen av mjölblandningen på arbetsbänken och knåda degen väl.
Dela degen.
Forma varje del till en längd.
Platta till den så att den blir 10-12 cm bred.
Skär bitar tvärs över med en vass kniv.
Lägg degbitarna med snittytan upp på bakplåtspappersklädd plåt.
Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
Gräddning:
Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 6-8 minuter.
Låt korvbröden kallna under bakduk.
Antal: 1 ugnsplåt
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
3 ägg
3 dl riven ost, gärna västerbottenost, cheddar eller prästost
1 msk majonnäs
2 msk keso
1½ tsk bakpulver
Ca 5 dl frön, t.ex sesamfrön, hela linfrön, solrosfrön eller pumpakärnor
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ägg, ost, majonnäs, keso och bakpulver i en bunke.
Smetan kommer att bli ganska rinnig.
Tillsätt sedan fröna tills smeten blir fast, men inte torr.
Bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper och tryck ut den med hjälp av baksidan på en sked.
Smeten ska bli ganska platt.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills brödet får en vacker gyllenbrun färg.
Antal: ca 16 stycken
Jäsning: 30-40 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 250 grader, ca 12-14 minuter
Ingredienser:
50 g smör
5 dl mjölk, solhavre eller vatten
5 dl (175 g) havregryn (rent havre)
½ dl linfrö
1 tsk salt
1 tsk hel anis
1 tsk hel fänkål
50 g jäst
1 msk vatten
ca 5½ dl (330 g) glutenfri mjölblandning
Pensling och garnering:
1 ägg
Havregryn (rent havre)
Linfrön
Gör så här:
Smält matfettet i en kastrull.
Tillsätt mjölken och värm till kokpunkten.
Mät upp havregryn, linfrö och salt i en bunke.
Stöt brödkryddorna och tillsätt dem.
Häll på det heta degspadet, rör om och låt stå till blandningen är fingervarm, 37 grader, kontrollera helst med termometer så att det är för varmt.
Rör ut jästen i lite vatten och blanda ner den i havregröten.
Tillsätt mjölet.
Arbeta degen rikigt kraftigt i maskin.
Täck över med en plastfilm och låt jäsa 30-40 minuter.
Utbakning:
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den helt lätt.
Dela den i ca 16 jämnstora bitar.
Forma till bullar och platta dem ganska rejält eller kavla ut dem.
Lägg dem på bakpappersklädd plåt.
Täck över och jäs i 30 minuter.
Gräddning:
Pensla med uppvispat ägg och strö på lite havregryn och linförn.
Grädda högt upp i ugnen, 250 grader, 12-14 minuter.
Låt bröden svalna under bakduk.
Gör mjölkfri:
Välj solhavre eller vatten istället för mjölk, mjölkfritt magarin istället för smör och använd semper glutenfria lågproteinmix.
Antal: 4 Portioner
Ingredienser:
3½ dl couscous
2 msk sweet chilisås
1 dl matyoghurt
2 påsar späd bladspenat (á 150 g)
2 knipplökar
½ dl russin
1 ask körsbärstomater (á 250 g)
1 paket halloumiost (á 250 g)
Gör så här:
Koka couscousen enligt anvisning på förpackningen.
Rör ihop sweet chilisås med yoghurt.
Smaka av med salt och peppar.
Skölj spenaten i kallt vatten.
Skiva löken.
Skär tomaterna i två delar.
Blanda den varma couscousen med grönsakerna och russinen.
Lägg upp i skål.
Ringla yoghurten över.
Skär halloumin i skivor och grilla eller stek den på båda sidor.
Lägg den på salladen och servera.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|