Alla inlägg under februari 2022
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner vildris
800 g fryst broccoli
3 schalottenlökar
rapsolja att steka i
1 pkt saffran
1–2 mangor
800 g kycklinglårfilé
2 dl kokbar lätt-crème fraiche
2 dl mjölk
1 röd paprika
Gör så här:
Koka riset enligt förpackningens anvisningar.
Koka broccolin i lättsaltat vatten i några minuter, den ska fortfarande ha tuggmotstånd.
Hacka schalottenlöken fint och fräs i olja tillsammans med saffran.
Lägg åt sidan.
Skala och skär mangon i bitar.
Skär kycklingen i bitar och fräs i olja tills den får färg.
Häll i crème fraiche, mjölk, saffran och den stekta löken och låt det hela puttra i 5 minuter.
Lägg till sist i mangon och låt den bli varm.
Servera kycklinggrytan med vildris, lättkokt broccoli och paprikastrimlor.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
4 port laxfilé (à 125 g)
150 ml teriyakimarinad
2 msk sesamfrö
4 port ris eller annat gryn
1/2 förp frysta haricots verts (bönor) (à 600 g)
Gör så här:
Tina laxen.
Sätt ugnen på 175°C.
Lägg laxen i en ugnsform och häll 1/2 msk teriyakisås över varje bit lax. Strö över sesamfröna.
Sätt in formen mitt i ugnen ca 12 minuter eller tills laxen har en innertemperatur på 54°C.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Koka bönorna enligt anvisningen på förpackningen.
Servera laxen med ris, bönor och resten av teriyakimarinaden.
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
rabarber
100 g smör
1½ dl havregryn
1½ dl vetemjöl
1½ dl socker
½ tsk bakpulver
½ dl sirap
½ dl grädde
Gör så här:
Skär rabarbern i små bitar.
Blanda allt annat i en gryta och låt det koka upp.
Lägg rabarbern i en form, smord eldfast.
Bred smeten över och sätt in kakan i ugnen, 225 grader i ca 20 min.
Njut den med vaniljglass eller vaniljsås.
Antal: ca 20 stycken
Jäsning: ca 30 minuter + ca 20 minuter
Ugn: 250 grader, ca 6-8 minuter
Ingredienser:
50 jäst
6 dl vatten
½ dl olja
2 msk Husk
½ tsk hjorthornssalt
1 tsk salt
8 dl ljus glutenfri mjölmix (+½ dl till utbakningen)
Gör så här:
Smula ner jästen i degbunken.
Värm vatten och olja till fingervärme,37° C.
Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
Blanda ner Husk och låt skalen svälla i 10 minuter.
Tillsätt salt, hjorthornssalt och mjölmixen.
Arbeta degen väl för hand eller i maskin.
Täck över med bakduk och låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter.
Dela degen i 20 bitar och forma varje del till ett korvbröd och lägg på bakpappersklädd plåt.
Täck över och låt jäsa ca 20 minuter.
Grädda mitt i ugnen, 250°C i ca 6-8 minuter.
Ingredienser:
400 g nötfärs
2 gula lökar
½ vitlök (SOLO) eller 3 klyftor
3 morötter
3/4 palsternacka
100 g kålrot
100 g rotselleri
6 små potatis
2 l vatten
4 buljongtärningar
3-4 msk tomatpuré
2 tsk curry
2 cm färsk ingefära
vitpeppar
Gör så här:
De flesta måtten är väldigt ungefärliga (kika i originalreceptet för mer exakta anvisningar).
Jag hackade och fräste lök och vitlök.
Lade i färsen och brynte.
Hällde över vatten och stoppade i buljongtärningar och alla grönsaker hackade i bitar.
Rev ingefäran fint på rivjärnet.
Blandade ner tomatpurén och curryn.
Lät det koka några minuter och smakade av med vitpeppar.
Lät det koka i ca 15 minuter sammanlagt tills grönsakerna var mjuka.
Till soppan serverade jag en vitlökscrème som jag gjort av Crème Fraiche, vitlök och salt.
Antal: ca 30 stycken
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
4 port lax
900 g fast potatis
salt och peppar
100 g chèvre
1 dl pumpafrön
125 g körsbärstomater
2 plommontomater
1 rödlök
1 kruka basilika
1 dl balsamicovinäger
1 msk strösocker
1 tsk majsstärkelse (Maizena)
Gör så här:
Tina laxen.
Skala och koka potatisen.
Sätt ugnen på 225°C.
Skär ett snitt i varje laxbit och lägg dem i en ugnsfast form.
Krydda med salt och peppar.
Fördela osten i snitten på varje bit.
Strö på pumpafröna och sätt in formen i ugnen i ca 10 minuter.
Skär tomaterna i skivor eller klyftor.
Skala och skiva rödlöken.
Blanda tomaterna, löken och grovt skuren basilika.
Ringla över olivoljan och krydda med salt och peppar.
Koka upp vinäger och socker.
Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
Servera laxen med sallad, potatis och balsamicosirap.
Ugn: 175 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
ca 3 bananer
2 dl vetemjöl
3 dl socker
Gör så här:
Skiva bananer, ca 3 st, och lägg i en pajform.
Blanda 2 dl vetemjöl och 3 dl socker i en bunke.
Häll över bananerna.
Hyvla margarin över så det täcker, och grädda i 175 grader i ca 20 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 |
13 |
|||
14 | 15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 |
27 |
|||
28 | |||||||||
|