Alla inlägg under februari 2022
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
900 g potatis (gärna amandine)
600 g laxfilé
salt
peppar
500 g små morötter
2 msk smör
1/2 msk strösocker
1 förp färsk dill (à 20 g)
1 msk dijonsenap
2 dl lätt crème fraiche
65 g finbladig grönkål
Gör så här:
Skala och koka potatisen.
Sätt ugnen på 200°C.
Skär laxen i portionsbitar och lägg i en ugnsform.
Krydda med salt och peppar och sätt in mitt i ugnen ca 12 minuter eller tills innertemperaturen på laxen är 54°C.
Ansa och dela eventuellt morötterna på längden (om de är tjocka).
Stek morötterna i smöret i en stekpanna ca 10 minuter på medelvärme.
Strö på socker och stek en stund till, så att morötterna blir glacerade.
Hacka och rör i dillen och krydda med salt och peppar.
Blanda senap och crème fraiche.
Smaka av med salt och peppar.
Servera laxen med potatis, morötter, senapskräm och grönkål.
Ugn: 175 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
Antal: ca 30 stycken
Jäsning: 30 minuter +30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
8 dl havregryn
1 liter mjölk
175 g margarin eller smör
75 g jäst
1 tsk salt
½ dl socker
ca 2 liter vetemjöl
Gör så här:
Låt havren svälla i mjölken i ett par timmar (eller över natten) i en degbunke.
Skär ner matfettet i grynmassan och värm till 37° C.
Micra gärna den i 2-3 minuter.
Smula ner jästen i degbunken och blanda i havregrynsblandningen, saltet, sockret och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig med maskin eller för hand tills den släpper degbunkens kanter.
Strö över lite mjöl.
Jäs under bakduk ca 30 min.
Knåda i resten av mjölet.
Dela i ca 30 bitar och forma till runda kakor, ca ½-1 cm tjocka.
Nagga med gaffel eller kavla med kruskavel. L
ägg på smord plåt eller bakplåtspapper.
Låt jäsa under duk i 30 min.
Grädda kakorna i 225° C ca 10 min.
Låt dem kallna under bakduk.
Ät eller frys in.
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
1 korv risgrynsgröt (500 g)
6 dl mjölk
4 ägg
0,5 dl socker
kardemumma
Saftsås:
1 l vatten
2,5 dl konc. saft
2,5 msk potatismjöl utblandat i lite vatten.
Gör så här:
Ålandspannkaka:
Vispa ihop alla ingredienser, och häll över i en smord plåt.
In i ugnen, 225°C, ca 20 minuter.
Saftsås:
Koka upp saften och vispa sedan ner redningen.
Blir det för tjockt häller du på mer vatten.
Servera ålandspannkakan med saftsåsen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 5 minuter + ca 8 minuter
Ingredienser:
4 port ris
1/2 kruka basilika
100 g grana padano
2 dl crème fraiche
salt och svartpeppar
1/2 purjolök
1 blomkål (1 blomkål motsvarar ca 800 g)
2 msk olivolja
ca 600 g laxfilé
65 g mangoldskott
1/2 citron
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Sätt in en plåt i ugnen.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Sås:
Plocka av basilikabladen och riv osten.
Mixa basilika tillsammans med ost och crème fraiche.
Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen i en skål.
Grönsaker och lax:
Ansa, skölj och skiva purjolöken.
Ansa och skär blomkålen i buketter.
Blanda blomkålen med hälften av olivoljan i en bunke, krydda med salt och peppar.
Häll ut den på den heta plåten och rosta mitt i ugnen först ca 5 minuter.
Blanda purjolöken med resten av olivoljan.
Lägg den och laxen på blomkålsplåten, krydda med salt och peppar och rosta ytterligare ca 8 minuter.
Till servering:
Servera laxen med grönsakerna, mangold, ris, citronklyftor och sås.
Ingredienser:
2 l röda vinbär
8 dl vatten
6 dl Strösocker
1 msk Vaniljsocker med äkta vanilj
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Skölj bären i vatten.
Lägg dem i en rostfri gryta och häll på vattnet.
Koka upp och låt sjuda i 10 minuter under lock.
Mosa bären mot grytans kant.
Häll upp bärmassan i en silduk och låt självrinna i 30 minuter.
Häll tillbaka saften i grytan.
Tillsätt sockret och sjud i 10 minuter.
Tag grytan från plattan.
Skumma väl.
Tag upp lite av saften och rör i vaniljsockret och natriumbensoatet i detta.
Rör därefter ned det i saften.
Fyll saften på varma, rena flaskor.
Förslut.
Förvaras kallt.
Ingredienser:
6 dl grädde
200 gram vit blockchoklad
2 ägg
200 gram frysta jordgubbar
1 dl florsocker
1 msk citronsaft
Gör så här:
Vispa hälften av grädden.
Smält chokladen i vattenbad.
Vispa ner 1 ägg i taget i chokladen.
Häll i den vispade grädden.
Häll i en form med löstagbar botten.
Ställ i frysen 1 timme,
Mixa jordgubbarna och ta i florsocker och citronsaft.
Vispa resten av grädden och blanda i bär och florsockret.
Häll blandningen över den redan frysta delen.
Rör lätt med en gaffel så att det blandar sig lite.
Frys ca 4 timmar.
Tas fram och tinas ca 1/2 timme innan servering.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 |
13 |
|||
14 | 15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 |
27 |
|||
28 | |||||||||
|