Alla inlägg under februari 2022

Av Maria - 3 februari 2022 10:00

Antal: 1 bröd

Jäsning: ca 30 minuter

Ugn: 200 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:
1 pkt Glutenfri Mix
25 g jäst
4 dl ljummet vatten
1/2 dl matolja
1 tsk salt

 

Gör så här:
Rör ut jästen med lite vatten.

Tillsätt resten av vattnet, oljan, mixen och saltet.

Blanda till en jämn smet och lägg i en smord avlång form (2 l).

Jäs övertäckt ca 30 min.

 


Grädda i 200 grader ca 25 min.

Av Maria - 3 februari 2022 08:45

Ingredienser:
4 dl vetemjöl
2 dl salt
2 msk citronsyra
2 msk olja
4 dl vatten
valfri mängd karamellfärg (eller t ex gurkmeja eller kakao)

 

Gör så här:

Vattnet måste vara kokhett, annars blir det inte bra.
Citronsyran har endast konserverande effekt och kan uteslutas utan problem.
Förvaras i burk eller påse (tättslutande) i kyl i ett par veckor.
Vill man kan man torka figurerna i ugn. 75-80°C i någon timme, och sedan eftertorka färdigt i rumstemperatur i ett eller flera dygn beroende på tjocklek.

Av Maria - 3 februari 2022 08:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
1 vaniljstång
0,75 dl mjölk
100 g vit choklad
3 dl vispgrädde
1 msk smör
1 dl mandel
50 g valnötter
0,5 dl socker

 

Gör så här:
Dela vaniljstången på längden och koka upp tillsammans med mjölken.

Låt vaniljen ligga i mjölken och dra i ca 10 minuter för maximal smak.

Ta ur vaniljstången.
Finhacka chokladen och rör ner i den varma mjölken så att chokladen smälter.

Låt svalna.
Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i chokladblandningen.

Häll över i en spritspåse och ställ in i kylen.
Smält smöret i en stekpanna, häll i nötterna och mata sedan i sockret lite i taget så att det smälter.

Häll upp allt på ett smörpapper och låt svalna.

Krossa eller hacka nötterna.
Varva nötter och spritsad chokladmousse i en form eller direkt i serveringsskålar.

Kyl moussen och ta fram strax före servering.

Moussen kan med fördel göras dagen innan.

Av Maria - 2 februari 2022 14:30

Antal: ca 25 stycken

Jäsning: ca 30 minuter + ca 30 minuter

Ugn: 250 grader, ca 8 minuter


Ingredienser:

25 g jäst
100 g smör
2 dl mjölk
1 ägg
2 msk socker
½ tsk hjorthornssalt
6-7 dl vetemjöl

Fyllning:
50 g smör
1 msk vaniljsocker
1 tsk kardemumma

Garnering:
Strösocker
 
Gör så här:
Smula jästen i degbunken.
Smält smöret, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt.
Rör ut jästen i degspadet.
Tillsätt ägg, socker, hjorthornssalt och största delen av mjölet.
Arbeta till en smidig deg och låt jäsa ca 30 minuter.
 
Arbeta upp degen med lite mjöl och kavla ut till en rektangulär kaka.
Bred på smöroch strö över socker och kardemumma.
Vik dubbel. Skär remsor som formas till knutar och läggs på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 30 minuter.
 
Grädda mitt i ugnen i 250°C, ca 8 minuter.
Pensla med smält smör och doppa i strösocker.
Av Maria - 2 februari 2022 11:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

12 gröna sparrisar
4 port tagliatelle
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 1/2 dl mjölk
rivet skal av 1 citron
1 hönsbuljongtärning
salt och peppar
100 g färsk spenat
100 g riven parmesan
8 skivor kallrökt lax


Gör så här:

Förkoka den gröna sparrisen.
Koka tagliatelle enligt anvisning på förpackningen.
Koka ihop matlagningsgrädden och mjölken med rivet skal av citron och hönsbuljongtärning.

Smaka av med salt och peppar.

Vänd ner den färska spenaten, sparrisen och hälften av den rivna parmesanosten.

Blanda med kokt tagliatelle.
Lägg 2 skivor kallrökt lax i bottnen på varje tallrik.

Fördela pastan och strö över resten av den rivna parmesanosten.

Av Maria - 2 februari 2022 10:00

Antal: ca 40 stycken

Jäsning: 1½-2 timmar

Ugn: 250 grader, 12-14 minuter


Ingredienser:

1 pkt (50 g) röd jäst, för söta degar
5 dl kall mjölk
2 msk fiberhusk
1 dl vit sirap
1 tsk stött kardemumma
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör/margarin
1 1/2 dl kesella
C:a 1,9 liter fin glutenfri mjölblandning
 
Fyllning:
50-75 g smör/margarin
1/2 dl socker
1 msk kanel

Pensling:
1ägg

Garnering:
pärlsocker
hackad sötmandel
 
Gör så här:
Smula ner jästen i degbunken.
Häll på den kalla mjölken och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt fiberhusk, rör om och låt skalen svälla 10 minuter.

Blanda ner sirap, kardemumma, salt, mjukt matfett ock kesella.
Tillsätt det mesta av mjölet men spar c:a 1 dl till utbakningen.
Arbeta degen riktigt kraftigt, helst i maskin, c:a 10 minuter.
Observera att degen inte ska jäsa i bunken.
Strö resten av mjölet på arbetsbänken och knåda degen väl med lätt hand.
Dela degen och kavla varje del till enstor platta.
Blanda samman matfettet med socker och kanel och bred blandningen över dagplattorna.
Rulla ihop varje degplatta från långsidan, precis som en rulltårta.
Skär degen i 3-4 cm breda bitar och lägg dem i aluminium formar eller pappersformar.
Placera dem på plåt med bakduk och låt dem jäsa i rumstemperatur 1 1/2 - 2 timmar.

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker blandat med hackad mandel.
Grädda mitt i ugnen , 12-14 minuter i 250 graders varm ugn.
Låt bullarna svalna under bakduk, frys in det som inte går åt på bakdagen.
Av Maria - 2 februari 2022 08:30

Ingredienser:
2½ dl Olda ströbröd (majsmjöl)
100 g smör eller margarin
3/4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk vatten eller kallt kaffe
kokos eller pärlsocker till garnering

 

Gör så här:

Blanda allt, gärna i matberedare med kniv.

Rulla små bollar och rulla i kokos/pärlsocker och låt dem stå kallt i kylskåp före servering.

Av Maria - 2 februari 2022 08:00

Ugn: 200 grader, 20-25 minuter


Ingredienser:
1 tsk Kanel
200 g Mandelmassa
700 g Rabarber
100 g Smör
1 dl Socker
1 tsk Vanillinsocker
1 dl Vetemjöl
1 st Ägg

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj rabarbern och skala den om den är grov.

Skär dem i ca 2cm långa bitar och lägg dem i en smord ugnsfast form.

Strö över sockret och kanelen.
Blanda smör, mjöl, mandelmassa och vaniljsocker, gärna i en matberedare.

Rör i ägget.

Klicka smeten över rabarbern.

Grädda pajen i mitten av ugnen ca 20-25 min, eller tills täcket fått fin färg.
Servera med vaniljglass eller vaniljvisp.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22 23 24
25
26
27
28
<<< Februari 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards