Alla inlägg under februari 2022
Antal: 1 bröd
Jäsning: ca 30 minuter
Ugn: 200 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
1 pkt Glutenfri Mix
25 g jäst
4 dl ljummet vatten
1/2 dl matolja
1 tsk salt
Gör så här:
Rör ut jästen med lite vatten.
Tillsätt resten av vattnet, oljan, mixen och saltet.
Blanda till en jämn smet och lägg i en smord avlång form (2 l).
Jäs övertäckt ca 30 min.
Grädda i 200 grader ca 25 min.
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
2 dl salt
2 msk citronsyra
2 msk olja
4 dl vatten
valfri mängd karamellfärg (eller t ex gurkmeja eller kakao)
Gör så här:
Vattnet måste vara kokhett, annars blir det inte bra.
Citronsyran har endast konserverande effekt och kan uteslutas utan problem.
Förvaras i burk eller påse (tättslutande) i kyl i ett par veckor.
Vill man kan man torka figurerna i ugn. 75-80°C i någon timme, och sedan eftertorka färdigt i rumstemperatur i ett eller flera dygn beroende på tjocklek.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 vaniljstång
0,75 dl mjölk
100 g vit choklad
3 dl vispgrädde
1 msk smör
1 dl mandel
50 g valnötter
0,5 dl socker
Gör så här:
Dela vaniljstången på längden och koka upp tillsammans med mjölken.
Låt vaniljen ligga i mjölken och dra i ca 10 minuter för maximal smak.
Ta ur vaniljstången.
Finhacka chokladen och rör ner i den varma mjölken så att chokladen smälter.
Låt svalna.
Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i chokladblandningen.
Häll över i en spritspåse och ställ in i kylen.
Smält smöret i en stekpanna, häll i nötterna och mata sedan i sockret lite i taget så att det smälter.
Häll upp allt på ett smörpapper och låt svalna.
Krossa eller hacka nötterna.
Varva nötter och spritsad chokladmousse i en form eller direkt i serveringsskålar.
Kyl moussen och ta fram strax före servering.
Moussen kan med fördel göras dagen innan.
Antal: ca 25 stycken
Jäsning: ca 30 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 250 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
12 gröna sparrisar
4 port tagliatelle
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 1/2 dl mjölk
rivet skal av 1 citron
1 hönsbuljongtärning
salt och peppar
100 g färsk spenat
100 g riven parmesan
8 skivor kallrökt lax
Gör så här:
Förkoka den gröna sparrisen.
Koka tagliatelle enligt anvisning på förpackningen.
Koka ihop matlagningsgrädden och mjölken med rivet skal av citron och hönsbuljongtärning.
Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner den färska spenaten, sparrisen och hälften av den rivna parmesanosten.
Blanda med kokt tagliatelle.
Lägg 2 skivor kallrökt lax i bottnen på varje tallrik.
Fördela pastan och strö över resten av den rivna parmesanosten.
Antal: ca 40 stycken
Jäsning: 1½-2 timmar
Ugn: 250 grader, 12-14 minuter
Ingredienser:
Ingredienser:
2½ dl Olda ströbröd (majsmjöl)
100 g smör eller margarin
3/4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk vatten eller kallt kaffe
kokos eller pärlsocker till garnering
Gör så här:
Blanda allt, gärna i matberedare med kniv.
Rulla små bollar och rulla i kokos/pärlsocker och låt dem stå kallt i kylskåp före servering.
Ugn: 200 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
1 tsk Kanel
200 g Mandelmassa
700 g Rabarber
100 g Smör
1 dl Socker
1 tsk Vanillinsocker
1 dl Vetemjöl
1 st Ägg
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj rabarbern och skala den om den är grov.
Skär dem i ca 2cm långa bitar och lägg dem i en smord ugnsfast form.
Strö över sockret och kanelen.
Blanda smör, mjöl, mandelmassa och vaniljsocker, gärna i en matberedare.
Rör i ägget.
Klicka smeten över rabarbern.
Grädda pajen i mitten av ugnen ca 20-25 min, eller tills täcket fått fin färg.
Servera med vaniljglass eller vaniljvisp.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 |
13 |
|||
14 | 15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 |
27 |
|||
28 | |||||||||
|