Alla inlägg under september 2023
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
ca 600 g laxfilé (ev. kan man ha 4 bitar istället men då får man ha dem kortare tid i ugnen)
salt o peppar
150 ml kokosmjölk
1 lime
1 röd färsk chili
1-2 msk kokosflingor
Gör så här:
Lägg laxen i en ugnssäker form.
Salta och peppra!
Häll över kokosmjölken och saften ur limen.
Hacka chilin i mindre bitar.
Om man inte vill ha rätten jättehet rekommenderar jag att man inte tar alla "fröna" i chilin utan bara det röda och ca 1/2 av alla "chilifrön".
Strössla över chili och kokosflingor på laxen.
Sätt in i ugnen på 175 grader i ca 25 min!
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingeredienser:
60 g smör
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
Antal: 30 stycken
Ingredienser:
1 dl sirap
2 dl vispgrädde
1 rulle lakrisal (godispastiller)
1 msk smör
Svart hushållsfärg, valfritt
Gör så här:
Rör ihop sirap, strösocker och vispgrädde i en kastrull och koka upp.
Krossa under tiden lakrisal karamellerna i en mortel till fint pulver.
Gör kulprov av kolasmeten, och när den går att göra mjuk kula av tillsätts lakrisalpulvret.
Låt koka ett par minuter till tills kolan är fastare vid kulprov.
Tillsätt om så önskas några droppar svart hushållsfärg.
Tillsätt smöret och rör till en jämn smet.
Häll upp i knäckformar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 g köttfärs
3 vitlöksklyftor
Grovmalen svartpeppar
6-10 droppar tabasco
Servera med:
½ slanggurka
1 krm cayennepeppar
Grillade grönsaker
Gör så här:
Skiva gurkan och strö cayennepeppar på.
Skala vitlöksklyftorna och pressa ner dem i köttfärsen.
Blanda färsen noga med peppar och tabasco.
Rulla köttfärsen till en rulle och skär 8 delar.
Platta till varje del till en 2 cm tjock biff.
Grilla biffarna 3-4 minuter per sida i grillpanna eller stek i teflonpanna.
Servera med grillade grönsaker.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
3 dl krossade tomater
1 1/2 dl kokosmjölk
1/2 dl turkisk yoghurt (för krämighet, kan uteslutas om man vill undvika laktos)
1 tsk sambal oelek
saffran efter smak (ca 1/2 krm, mindre än ett paket)
örtsalt efter smak
Gör så här:
Låt krossade tomater, kokosmjölk, turkisk yoghurt och sambal oelek puttra upp i en kastrull.
Smaka av med saffran och örtsalt.
Låt allt puttra ihop i ca 3-5 min.
Servera såsen med vad du vill, men fisk är att rekommendera!
Ingredienser:
1 liter röda vinbär
1 dl vatten
2 st kanelstänger
800 gram syltsocker per liter avrunnen saft
Gör så här:
Bären behöver inte repas från stjälkarna.
Skölj ev. bären.
Koka bär vatten och kanel under lock tills bären avgivit sin saft, det tar ca. 5-10 minuter.
Häll bärmassan i en silställning och låt självrinna i cirka 30 minuter.
Skölj grytan.
Mät upp mängden saft och häll tillbaka i grytan.
Koka upp saften och tillsätt sockret, lite i taget.
Höj värmen och koka gelén kraftigt 2-3 minuter.
Gör geléprov.
Ta grytan från värmen och skumma.
Ta bort den hinna som bildas.
Låt gelén vila i 15 minuter.
Rör då och då så att temperaturen jämnar ut sig.
Plocka upp kanelstängerna.
Häll upp gelén i varma rengjorda geléglas.
Fyll upp till kanten.
Sätt genast på lock.
Låt gelé i geléglas svalna något innan du tar bort locket och parffineras.
Täck med folie då parffinet stelnat.
Förvara mörkt och svalt eller i kylskåp
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g laxfilé
1 gul lök
1 – 2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 litet äpple
1 ½ msk gul curry
2 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl vatten
½ tärning kyckling- eller grönsaksbuljong
salt
3 dl babyspenat (40 g)
Gör så här:
Skär den skinnfria laxfilén i stora tärningar.
Salta lätt och ställ åt sidan.
Finhacka lök och vitlök.
Tärna paprika och äpple smått.
Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull. Stek lök, vitlök, paprika och äpple på relativt låg värme.
Pudra i currypulvret, rör om och låt fräsa några minuter.
Häll på grädde och vatten.
Smula i buljongen och småkoka såsen tills den börjar tjockna något.
Smaka av med salt och ta från plattan.
Stek laxkuberna i panna till fin färg.
Häll varsamt såsen i pannan och puttra några minuter.
Lägg i spenaten och låt den koka ihop någon minut innan rätten ställs fram på bordet.
Serveras gärna tillsammans med luftigt ris, broccoli och ärtor.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|