Alla inlägg under februari 2024

Av Maria - 9 februari 2024 20:15

Antal: 24 stycken

Jäsning: ca 1 timme + ca 1 timme

Ugn: 275 grader, ca 7 minuter


Ingredienser:
500 gr vetemjöl
100 gr smör eller margarin
25 gr jäst
3 dl kall mjölk
1 ägg
2 tsk socker
1 tsk salt
3 msk smält smör

Till pensling:
1 ägg
sesamfrön

 

Gör så här:
Blanda mjöl och smör till en smulig massa.

Lös upp jästen i lite av mjölken.

Blanda mjöl/smörblandningen med den utrörda jästen, resten av mjölken, ägget, salt och socker.

Arbeta ihop till en smidig deg och låt den jäsa under duk i drygt 1 tim.

 

Tag upp degen på bakbordet och dela den i två delar.

Kavla ut varje del till en platta ca 20x50 cm.

Pensla med smält smör.

Vik plattorna tredubbla längs med.

Skär i ca 4 cm breda bitar.

Lägg bitarna med skarven nedåt på en bakplåtspappersklädd plåt.

Låt bröden jäsa ca 1 tim.

 

Pensla med ägg och strö sesamfrön över.

Grädda i 275 grader i ca 7 minuter

Av Maria - 9 februari 2024 16:15

Ingredienser:

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao av god kvalitet
100 g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe
 
Gör så här:
Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och philadelphiaost krämigt.
Rör sist ner kaffet.
Bred frostingen på cupcakesen och garnera med strössel eller blommor.
Av Maria - 9 februari 2024 15:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

4 port ris
4 port laxfilé (à 125 g)
2 dl crème fraiche tomat och basilika
1/2 förp grönmix (à 500 g)
1/2 förp färsk basilika (à 30 g)


Gör så här:

Tina laxen (om fryst används).
Sätt ugnen på 200°C.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Lägg laxen i en ugnsform och bred över crème fraichen.

Gratinera mitt i ugnen, tills innertemperaturen på laxen är 54°C, ca 10 minuter.
Värm grönmixen i en kastrull enligt anvisningen på förpackningen.
Servera laxen med ris och grönmix.


Serveringsförslag:

Hacka basilikan och strö över laxen.

Av Maria - 9 februari 2024 09:45

Antal: 1 portion


Ingredienser:

1 liten sötpotatis (motsvarande 2–3 vanliga potatisar)
Ca ¼ blomkålshuvud
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
3,5–4 dl vatten
1 tsk harissa eller 0,5 krm cayennepeppar
1 skiva bröd, rostade pumpa- eller solrosfrön – beroende på vad du tål
2 msk olivolja
1 tsk spiskummin
0,5 krm cayennepeppar
1 msk citronjuice eller lime


Toppa gärna med:
Bladpersilja, granatäppelkärnor, koriander, färsk mynta eller salladslök


Gör så här:

Koka upp vatten och salt (börja med 3 ½ dl vatten)

Skala och tärna sötpotatisen i sockerbitsstorlek ungefär.

Dela blomkålen och lägg undan 3 små buketter till stekning.

Koka sötpotatis, blomkål och vitlök i ca 10 min tills sötpotatisen är mjuk.


Under tiden:

Skiva de övriga blomkålsbuketterna i tunna skivor och hacka brödet grovt.

Hetta upp en stekpanna med oliv­oljan, spiskummin, cayennepeppar och en nypa salt och stek sen blomkålen och mandeln tills de fått fin färg.

Ställ åt sidan.


När sötpotatisen är mjuk mixar du soppan med en stavmixer tills den är slät.

Tillsätt eventuellt mer vatten för spädning.

Smaka av med salt och peppar.

Den känns lite ”slät” nu men när du tillsätter övriga ingredienser vaknar den till liv av smakkontrasterna.

Häll upp soppan i en skål.


Lägg upp blomkålen och brödbitarna i soppan och ringla över den smaksatta oljan från stekpannan. Pressa över citronjuicen och toppa gärna med en färsk ört eller salladslök.

Av Maria - 8 februari 2024 20:15

Antal: 30 stycken

Jäsning: ca 40 minuter + ca 20 minuter

Ugn: 225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g smör
1 1/2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
250 g Kesella lätt
2 dl grahamsmjöl
12 -13 dl vetemjöl

 

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och häll över vattnet.

Rör om tills jästen löst sig.

Tillsätt rumsvarmt smör, salt, honung, Kesella och det mesta av mjölet.

Arbeta degen smidig.

Jäs under bakduk ca 40 min.

 

Sätt ugnen på 225 grader. Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna.

Strö över lite grahamsmjöl och platta ut degen så att den täcker plåten.

Skär degen i rutor med en vass kniv.

Låt degen jäsa övertäckt ca 20 min.

 


Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.

Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Av Maria - 8 februari 2024 16:45

Ingredienser:
9 citroner
4½ dl socker
150 smör
6 msk majsstärkelse
6 ägg
6 äggulor


Gör så här:

Blanda rivet skal från nio citroner med saft från sex och koka upp med strösocker och smör.
Sila vätskan.
Blanda ut majsstärkelsen med resten av citronsaften och rör ner i den varma vätskan.
Vispa samman äggen och blanda ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar.
Låt krämen svalna.

Av Maria - 8 februari 2024 15:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

250 g frysta ärtor
900 g mjölig potatis
250 g blomkål
2 dl mjölk
2 msk smör eller margarin
salt och peppar
1 citron
1/2 gurka
ca 600 g laxfilé


Gör så här:

Tina ärterna.
Skala potatisen och koka den i rikligt med vatten.

Skär blomkålen i mindre bitar och lägg dem i potatisvattnet när det återstår ca 10 minuter av potatisens koktid.
Häll av vattnet.

Stöt sönder potatisen och blomkålen med elvisp.

Späd med varm mjölk och matfettet under vispning.

Smaka av med salt och peppar.
Dela citronen, pressa ena halvan och skär resten i klyftor.
Skär gurkan i tärningar och blanda dem med ärterna.

Krydda med salt och peppar.

Smaka av med citronsaften.
Skär laxen i portionsbitar och halstra den i en stekpanna ca 4 minuter på varje sida.

Krydda med salt och peppar.
Servera laxen med blomkålsmoset och gurk- och ärtsalladen.

Av Maria - 8 februari 2024 09:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 20 minuter


Ingredienser:

600 g kassler
1 tsk paprikapulver
salt, peppar
100 g lagrad ost
2 tomater
250 g grön sparris


Rosépepparsås:

1 schalottenlök
1 msk smör
1 ½ tsk rosépeppar
1 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
1 tsk kinesisk soja
1 msk kalvfond


Servering:

Klyftpotatis


Gör så här:

Skär kasslern i tjocka skivor, skär en ficka i varje.

Krydda fickan med paprikapulver och peppar.

Dela osten i lika många bitar som kasslerskivor.

Lägg en ostbit i varje ficka.

Lägg kasslern på en plåt med bakpapper.

Skiva tomaterna och lägg en tomatskiva på varje kassler.

Gratinera i 20 minuter.


Rosépepparsås:

Skala och hacka löken och fräs den mjuk i smör.

Tillsätt krossad rosépeppar och tomatpuré och fräs i 1 minut.

Tillsätt crème fraiche, grädde, soja och fond och koka i 10 minuter.

Smaka av med salt och peppar.


Bryt av den nedersta träiga biten på sparrisen.

Koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 3 minuter.

Lägg upp kasslern på ett fat.

Lägg sparrisen ovanpå och fördela lite rosépepparsås på och runt om köttet.

Servera med klyftpotatis.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards