Alla inlägg under maj 2024

Av Maria - Måndag 20 maj 16:15

Måndag:

Spenatsoppa:

Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull.

Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten.

Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare 5 minuter.

Rör ner 1 paket lättstuvad bladspenat (400 g) och 2 dl smältost med skinka.

Låt kastrullen stå på spisen tills soppan blir genomvarm.


Tisdag:

Broccoligryta med korv:

Strimla ca 300 g mager falukorv, skär 250 g broccoli och tärna 2 tomater.

Fräs korven i lite smör och lägg i broccoli och tomater.

Rör samman 1½ dl grönsaksbuljong med ca 1½ msk vetemjöl och 1 msk tomatpuré.

Häll ner i pannan och rör om.

Tillsätt 1 tsk oregano, timjan, salt och peppar.


Onsdag:

Bakad potatis:

Baka 4 stora potatisar ca 50 minuter i 200 grader.

Strimla och fräs 1 purjolök i 1 msk smör.

Blanda i 300 g tärnad kassler och 1 strimlad paprika, låt alla steka ihop.

Krydda med peppar och 1 tsk smulad oregano.

Rör i 1 burk (2½ dl) matlagningsyoghurt.

Sjud försiktigt ett par minuter till en krämig röra.

Servera till potatisen.


Torsdag:

Ostgratinerad fiskfilé:

Dela 500 g torskfilé i 4 portioner.

Salta och peppra, lägg i smord form.

Strö på 1 tsk pizzakrydda och 2 dl riven ost.

Lägg 4 tomathalvor bredvid.

Gratinera i 20 minuter i 225 grader tills fisken är fast.

Koka 4 portioner pasta.

Blanda den kokta pastan med 100 g värmd (fryst) hackad spenat, 1 tsk örtsalt och 1 dl matlagningsgrädde.

Lägg upp fisken portionsvis på pastan.


Fredag:

Färsbiffar med rödbeta och pasta:

Skala och riv 1 rödbeta och 1 gul lök, blanda samman med 400 g färs.

Krydda med salt, peppar och 1 msk kapris.

Stek biffarna i lite smör.

Koka pastan.


Lördag:

Kycklingpaj med currysmak.


Söndag:

Schnitzel med fyllning.

Av Maria - Måndag 20 maj 11:15

Måndag:

Pasta cabonara:

Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar.


Knäckiga sesamkex.


Tisdag:

Karibisk kyckling:

Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry.

Tillsätt en påse wokgrönsaker och en burk kokosmjölk.

Låt allt bli varmt.

Servera med basmatiris och limeklyftor.


Avokadokräm:

Mixa snabbt 2 avokado, 2 bananer, ½ pressad citron och 1 msk socker.

Blanda försiktigt med 2 dl vispad grädde.


Onsdag:

Kinesisk karré:

Bryn strimlad fläskkarré med strimlad paprika och purjolök.

Servera med ris, sötsur sås och ananas.


Färsk frukt i säsong.


Torsdag:

Bästa linssoppankryddigt knäckebröd med krämig getost.


Fräs havregryn gyllene och knapriga med smör och socker i en stekpanna.

Ät med kall blåbärskräm.


Fredag:

Fyllda paprikor:

Fyll förvällda paprikor med kryddig köttfärsröra med majs och små vita bönor.

Gratinera med riven ost i 225 grader.

Sallad och guacamole till.


Mandelkaka:

Vispa 3 ägg och 3 dl socker pösigt.

Rör i 2 dl mjölk, 2 dl hackad mandel och 200 g smält smör.

Grädda i smord och bröad form, ca 40 minuter i 175 grader.

Sylt och grädde till.


Lördag:

Köttfärslimpa med krämig fyllning, gräddsås, klyftpotatis och lättkokta broccolibuketter.


Ugnsbakade fikon:

Kryssa toppen och ringla honung över.

Baka 10 minuter i 200 grader.


Servera med marsipankräm:

mascarpone rörd med riven mandelmassa.


Söndag:

Ugnsstekt kyckling med fetaost, sallad och tzatziki med päron.


Crème caramel.

Av Maria - Måndag 20 maj 07:45

Måndag:

Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver.


Risi frutti


Tisdag:

Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.


Fruktyoghurt.


Onsdag:
Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost.


Lätt ostkaka, hallonsylt.


Torsdag:

Ugnspannkaka med riven morot och bacontärningar i smeten, lingon.


Färsk frukt.


Fredag:

Fiskgryta med morötter, saffran.


Marängsviss med banan och aprikos bland glass och grädde.


Lördag:
Lasagnen med svamp & ost.


Glace au four:

Bottna ett ugnssäkert fat med skivor av sockerkaka/rulltårta, lägg på 1-2 glassblock, därpå knappt tinade hallon.

Toppa och täck med marängsmet på 2-3 äggvitor, 6-8 msk socker.

Strö mandelspån över och ge marängen fin färg i 225 graders varm ugn.


Söndag:

Kyckling med ris och curry.


Päronhalvor med varm chokladsås.

Av Maria - Måndag 20 maj 06:30

Måndag:

Mustiga soppan:

Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök.

Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål.

Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.


Tisdag:

Småländska potatisbullar:

Blanda 800 g kokt pressad kall potatis med 2 msk smält smör, 1 ägg, salt och peppar.

Forma bullar och stek guldgula i lite smör.

Servera med lingon och stekt fläsk.


Onsdag:

Halstrad färsbiff:

Blanda 600 g nötfärs med 1 tsk salt, ½ tsk svartpeppar och 1 tsk timjan.

Späd med 2 msk vatten.

Forma 8 biffar och stek i lite olja.

Servera med klyftpotatis och tomatsallad.


Torsdag:

Vintergryta:
Bryn 250 g köttfärs i en gryta, tillsätt 400 g strimlad vitkål, 2 skalade rivna äpplen, 2 msk soja och 1 msk senap, låt puttra ca 20 minuter.

Smaka av med salt, peppar, 1 tsk timjan och 2 msk tomatketchup.


Fredag:

Tortilla med korv


Lördag:

Fiskgratäng hollandaise:

Lägg 400 g tinad eller färsk torskfilé i en smord form.

Sätt in formen i 225 graders varm ugn ca 15 minuter.

Rör ut en påse hollandaisesås med vatten och tillsätt lite smör.

Gör en sats potatismos.

Ta ut fiskformen och lägg potatismos runt fisken.

Häll över hollandaisesåsen.

Sätt in formen i ugnen ytterligare 5 minuter.

Strö över dill.


Söndag:

Parmesanpanerad kyckling med bulgursallad

Av Maria - Söndag 19 maj 05:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 förp Kycklingspett, tex Ingefära & chili (à 480 g)
1 gurka
1 röd chilifrukt, utan kärnor
1 kruka färsk koriander, spara lite till servering
4 msk japansk soja
1 tsk färsk ingefära, riven
2 msk risvinäger
2 tsk sesamolja
2 tsk sesamfrön, svarta och vita

Till servering:
4 port ris, kokt
 
Gör så här:
Banka på gurkan med en kavel eller handtaget på en kniv.
Dela i mindre delar.
Hacka chili och koriander.
Blanda chili, soja, ingefära, risvinäger och sesamolja.
Lägg ner gurkan och blanda ordentligt.
Låt stå, gärna minst 30 minuter.
Grilla eller stek kycklingspetten enligt instruktionen på förpackningen.
Servera kycklingspetten med ris och smashad gurksallad.
Strössla på sesamfrön innan servering.
Av Maria - Lördag 18 maj 17:15

Ingredienser:

4 dl majonnäs
1 msk ketchup
1 msk chilisås
citron, lite
salt 

vitpeppar
0,5 msk cognac (eller madeira)


Gör så här:

Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.
Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak eller madeira.

Av Maria - Fredag 17 maj 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g lövbiff
1 msk japansk soja
1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)
1,5-2 dl majsstärkelse
3 dl neutral matolja, till fritering 
2 krukor thaibasilika
2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor
1 röd paprika, tunt strimlad
3 salladslökar, i 3 cm bitar

Woksås:
ca 5 cm färsk ingefära, riven
3 klyftor vitlök, rivna
4 msk japansk soja
3 msk strösocker
2 msk risvinäger
2 msk torr sherry (eller vitt vin)
1 tsk sesamolja
1 tsk majsstärkelse
2 msk ketchup

Till servering:
4 port jasminris, nykokt
 
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till woksåsen.
Skiva köttet i tunna strimlor.
Blanda 1 matsked soja med sherry och häll över köttet.
Blanda väl och låt stå i 5 minuter.
 
Häll sedan på majsstärkelse och vänd runt så alla köttbitar täcks av stärkelsen.
Skaka av överflödig stärkelse.
 
Hetta upp en wok med olja i.
Låt den bli 180 grader.
Plocka basilikabladen och fritera snabbt i olja.
Låt rinna av på trippelt hushållspapper.
Fritera köttet, en tredjedel åt gången och låt det bli frasigt och krispigt.
Det ska vara lite mörkare än gyllene i färgen.
Ta upp från oljan och låt droppa av på galler eller trippelt hushållspapper.
När allt kött är friterat, häll bort all olja från pannan utom cirka 2 matskedar.
Hetta upp pannan tills den nästan ryker.
Tillsätt chili, paprika och salladslök i pannan och fräs i 1 minut.
Häll på såsen och låt tjockna, det tar några sekunder.
Lägg tillbaka köttet i pannan tillsammans med thaibasilkablad och låt bli genomvarmt och allt kött täckt av den goda såsen.
Servera genast med ångande nykokt ris.
Av Maria - Fredag 17 maj 10:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)
1 dl torrt vitt vin
5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 

50 g Västerbottensost
200 g svamp
olivolja
smör
salt


Gör så här:

Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.

Fräs lök, vitlök och gryn i olivolja i en vid kastrull.

Häll i vinet och låt det koka i en minut.
Tillsätt ca 2,5 dl av buljongen.

Koka ”grynotton” på låg temperatur och rör om hela tiden.

Späd vartefter med den resterande buljongen.

Riv västerbottensosten.

Tillsätt osten efter ca 12 minuter, när grynen har ett lätt tuggmotstånd och smaka av med salt.
Ansa och bryn svampen i olja till fin brynt färg och smaka av med salt.

Lägg upp ”grynotton” och toppa med den goda svampen.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards