Senaste inläggen

Av Maria - 1 maj 2024 19:11

Ingredienser:

ca 400 g falukorv

2 gula lökar

2 äpplen

1 msk smör eller margarin

1 klyfta vitkål (ca 400 g)

2-3 dl buljong

Ca 1 msk frukt- eller äppelcidervinäger

Peppar

Ev salt


Gör så här:

Skala lök och ev äpplen, hacka löken och skär äpplena i små klyftor.

Fräs lök och äpple i en gryta som rätten kan serveras ur.

Skär korv och vitkål i strimlor och blanda ner det i grytan.

Häll över buljong och låt allt sakta koka under lock ca 10 minuter.

Smaka ev av med lite vinäger, peppar och ev salt.

Servera med kokt potatis eller ris.


Köksalmanack, 1981

Av Maria - 1 maj 2024 18:20

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

ca. 800 g vitkål
fett till stekning (smör eller olja)
1,2 l vatten
2 tärningar kött- eller grönsaksbuljong
några kryddpepparkorn och
några vitpepparkorn
1 lagerblad
sojasås
400 g (eller mera) sidfläsk

 

Gör så här:

Strimla kålen.

Bryn den lätt i den gryta eller kastrull som du vill koka soppan i.

Häll på vattnet när kålen är lätt brynt.

Tillsätt resten av ingredienser. Köp gärna färdigskivat sidfläsk som du kan skär tvärsöver i 3 bitar. Bitarna, bryner lätt i stekpanna och blandar i soppan!

Koka soppan i ca.15 minuter.

Klart att ätas!

Av Maria - 1 maj 2024 18:04

Ingredienser:

4 ägg

4 msk grädde eller vatten

1 msk smör eller margarin

2  dl sylt eller 1 pkt djupfrysta skivade jordgubbar


Gör så här:

Skilj äggulor och vitor.

Blanda gulorna med grädde eller vatten.

Vispa vitorna till skum och blanda försiktigt ner dem.

Bryn matfettet lätt i en stekpanna och häll i äggsmeten.

Grädda på svag värme under lock 4-5 minuter.

Servera med sylt eller tinade skivade jordgubbar.


Köksalmanack, 1981

Av Maria - 1 maj 2024 17:54

Antal: 4 stycken


Ingredienser:

4 skivor vitt bröd, gärna rostat

4 msk keso

4 skivor torskrom

4 tomatskivor

4 msk svart kaviar

Citronklyftor


Gör så här:

Bred ett lager keso på vitt gärna rostat bröd.

Täck med en rejäl skiva torskrom.

Över det en tomatskiva.

Toppa med en klick svart kaviar.

Lägg en citronklyfta vid sidan, så att var och en själv kan smaksätta med citron.


Köksalmanack 1981

Av Maria - 30 april 2024 09:45


Skär dillen fint, tvätta citronen och riv det yttersta av skalet fint.


Blanda 2 delar gräddfil, och en del majonnäs, dill och citronskal.


Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft.


Servera till stekt eller rökt fisk!


Av Maria - 30 april 2024 08:15

Antal: ca 20 bitar

Ugn: 175 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:
200 g mörk choklad

100 g smör, mjukt

3 dl strösocker

2 ägg

2 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

1½ dl vetemjöl

Ca 70 g valnötskärnor


Garnering:

Vispad grädde

Hallon

Strössel


Gör så här:
Smält chokladen över varmt vattenbad.

Rör ihop smör och socker.

Blanda ner äggen, ett i taget.

Rör sedan ner den smälta chokladen.

Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl och rör ihop till en tjock smet.

Hacka valnötterna och vänd ner i smeten.

Bred ut smeten i en smord form, ca 24x20 cm.

Grädda i mitten av ugnen, ca 25 minuter, kakan ska vara lite kladdig i mitten.

Låt svalna och skär sedan upp  kakan i bitar.

Garnera med grädde, hallon och strössel.

Av Maria - 29 april 2024 16:45

Måndag:

Rårakor med bacon:

Skala och grovriv 4-6 potatisar.

Blanda det rivna med salt och peppar.

Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper.

Håll det varmt.

Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite smör på ganska starkt värme.

Bred ut potatisen i pannan till tunna rårakor och låt dem få fin färg på båda sidor.

Håll rårakorna varma i ugnen medan de övriga steks.

Servera rårakorna med bacon och lingonsylt.


Tisdag:

Värmande soppa.


Onsdag:

Kotletter med äppelfräs:

Skala och skiva 1 gul lök.

Skala, kärna ur och klyfta 2 syrliga äpplen.

Stek lök och äpple mjuka i lite smör i en stekpanna på ganska svag värme och rör i ½ dl hackad persilja. Tag upp blandningen och håll den varm.

Snitta fettkanten på 4 kotletter och stek dem i smör på medelstark värme 3-4 minuter på var sida.

Salta och peppra.

Servera kotletterna med äppelfräs och potatismos.


Torsdag:

Dillströmming:

Vik 600 g strömmingsfiléer dubbla och lägg dem i en smord form, salta.

Blanda 2 dl matlagningsgrädde med 2 tsk söt senap och ½-1 dl hackad dill.

Bred ut det över strömmingen.Grädda i 225 grader varm ugn 15-20 minuter.

Servera med kokt potatis och råkostsallad.


Fredag:

Pasta med gorgonzolasås:

Koka 400 g pasta enligt anvisningen på paketet.

Dela 1 litet paket broccoli i små buketter och koka dem nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten.

Mosa 175 g gorgonzolaost med gaffel och lägg den i en kastrull tillsammans med 2 dl lätt crème fraiche. Smält på svag värme under omrörning.

Blanda varsamt ner den väl avrunna broccolin.

Häll såsen över den nykokta pastan.

Servera eventuellt med riven parmesanost.


Lördag:

Kycklingspett med jordnötssås.


Söndag:

Kalkongryta med ingefära:

Skär eller strimla 300 g kalkonbröst.

Vänd dem i 3 msk soja och låt dem dra i ca 5 minuter.

Strö över 2 msk maizena.

Ansa och skär 450 g vitkål och 1 purjolök i strimlor, skala och hacka en bit (25 g) färsk ingefära.

Värm ½ dl olja i en vid stekpanna och bryn köttet.

Tillsätt vitkål, purjolök och ingefära tillsammans med 5 dl hönsbuljong.

Koka under lock ca 8-10 minuter.

Skölj, kärna ur och strimla 1 röd chilipeppar.

Vänd ner i pannan tillsammans med 1 pressad vitlöksklyfta.

Smaka av och strö över 2 msk sesamfrön och några kvistar slätbladig persilja.

Av Maria - 29 april 2024 16:15

Måndag:

Spenatsoppa:

Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull.

Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten.

Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare 5 minuter.

Rör ner 1 paket lättstuvad bladspenat (400 g) och 2 dl smältost med skinka.

Låt kastrullen stå på spisen tills soppan blir genomvarm.


Tisdag:

Broccoligryta med korv:

Strimla ca 300 g mager falukorv, skär 250 g broccoli och tärna 2 tomater.

Fräs korven i lite smör och lägg i broccoli och tomater.

Rör samman 1½ dl grönsaksbuljong med ca 1½ msk vetemjöl och 1 msk tomatpuré.

Häll ner i pannan och rör om.

Tillsätt 1 tsk oregano, timjan, salt och peppar.


Onsdag:

Bakad potatis:

Baka 4 stora potatisar ca 50 minuter i 200 grader.

Strimla och fräs 1 purjolök i 1 msk smör.

Blanda i 300 g tärnad kassler och 1 strimlad paprika, låt alla steka ihop.

Krydda med peppar och 1 tsk smulad oregano.

Rör i 1 burk (2½ dl) matlagningsyoghurt.

Sjud försiktigt ett par minuter till en krämig röra.

Servera till potatisen.


Torsdag:

Ostgratinerad fiskfilé:

Dela 500 g torskfilé i 4 portioner.

Salta och peppra, lägg i smord form.

Strö på 1 tsk pizzakrydda och 2 dl riven ost.

Lägg 4 tomathalvor bredvid.

Gratinera i 20 minuter i 225 grader tills fisken är fast.

Koka 4 portioner pasta.

Blanda den kokta pastan med 100 g värmd (fryst) hackad spenat, 1 tsk örtsalt och 1 dl matlagningsgrädde.

Lägg upp fisken portionsvis på pastan.


Fredag:

Färsbiffar med rödbeta och pasta:

Skala och riv 1 rödbeta och 1 gul lök, blanda samman med 400 g färs.

Krydda med salt, peppar och 1 msk kapris.

Stek biffarna i lite smör.

Koka pastan.


Lördag:

Kycklingpaj med currysmak.


Söndag:

Schnitzel med fyllning.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards