Senaste inläggen
Antal: 4 portioner
Ugn: 180 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
2 gula lökar
1 msk smör
ca 500 g korv (länkkorv eller falukorv)
4 tomater
ca 0,5 dl senap (osötad t.ex dijonsenap)
200 g ost, riven (smakrik t.ex prästost)
2 dl grädde
salt
peppar
Gör så här:
Skala löken och skär den i grova bitar.
Stek löken i lite smör samt salta lätt.
Lägg löken i botten av en ugnsform.
Skiva korven och skär tomaterna i bitar.
Stek korven i lite smör om du önskar att få lite yta på den.
Stryk sedan korven med senap och lägg den ovanpå löken i formen.
Fördela tomaterna över korven och toppa med riven ost.
Häll slutligen grädden över.
Tillaga i ugnen på ca 180 grader tills osten har smält och fått fin färg, ca 20 minuter.
Ta ut formen ur ugnen och servera gärna rätten med senapsrelish samt potatismos, eller en läcker sallad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 g potatis, med skal
1 rödlök, finhackad
2 msk vinäger
1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl buljong
6 msk matolja
2 msk kapris
persilja, finhackad
Gör så här:
Koka potatisen knappt mjuk med skalen på, häll av vattnet och låt potatisen svalna något.
Skala och skär den i skivor.
Lägg skivorna i en skål.
Blanda rödlöken med vinäger, salt, peppar, buljong och olja i en kastrull.
Låt det koka upp.
Häll den heta lagen över potatisskivorna och vänd dem försiktigt.
Strö kapris och persilja över.
Antal: 2 stora glas
Ingredienser:
3 dl naturell yoghurt
2½ dl frusna mangotärningar
1 klyfta citron
1 skalad apelsin, i klyftor
2 knivsudd saffran
2 krm gurkmeja
Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en slät drink.
Fördela i två glas och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 mogna avokado
Saften av en citron
3 dl grädde
4 dl svalnad grönsaksbuljong
Salt
Svartpeppar
Ev rosépeppar
Gör så här:
Kärna ur avokadorna och gröp ur fruktköttet.
Spar gärna en halva att garnera med.
pressa över lite citronsaft så mörknar den inte så snabbt.
Blanda avokadoköttet, resten av citronsaften, grädde och buljongen i en matberedare eller mixer.
Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan kall med avokadostrimlor och ev räkor.
Köksalmanack, 2011
Ingredienser:
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
500 g krossat bovete
3 dl kokos
2 dl solroskärnor
1½ dl linfrön
2 dl pumpafrön
200 g blandade nötter, tex hasselnötter och mandlar
½ dl rapsolja
1 dl vatten
½ dl flytande honung
1 msk kanel
Gör så här:
Blötlägg bovetet i rikligt med vatten några timmar eller över natten.
Häll av vattnet och skölj bovetet.
Låt torka några timmar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda bovete, kokos, solroskärnor, linfrön, pumpafrön och grovhackade nötter i en skål.
Häll ut blandningen på en ugnsplåt.
Blanda olja, vatten och honung och häll över müslin.
Blanda runt på plåten och strö kanel över.
Rosta i ugnen ca 20 minuter eller tills müslin fått färg.
Blanda om då och då så att den inte bränns.
Förvara i tät burk och ät ½ dl till din naturella yoghurt på morgonen.
Antal: 1 bröd
Ugn: 175 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
1 dl mungbönor, torkade [90 g]
1 msk hel kummin
2 dl solroskärnor
1 dl linfrön
1 dl sötmandel
2 dl havregryn [70 g]
2 msk chiafrön
3 msk fiberhusk
2 tsk salt
3 dl vatten, kallt
1 msk honung
3 msk olivolja
Gör så här:
Skölj mungbönorna och lägg dem i blöt över natten eller minst 12 timmar.
Sätt ugnen på 175°C.
Häll av, skölj och låt mungbönorna rinna av väl.
Stöt kumminfröna i en mortel.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt mungbönorna och blanda runt.
Blanda vattnet med honung och olja och häll det över fröblandningen.
Rör till en deg, den ska vara ganska tjock.
Tryck ut degen i en bakpappersklädd brödform.
Grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 1 timme.
Passa mot slutet så det inte blir bränt.
Låt brödet
svalna en kvart innan det stjälps upp.
Låt svalna på galler.
Låt brödet svalna helt innan det skärs upp.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 g champinjoner, skivade
1 gul lök, finhackad
500 g blandfärs
4 klyftor vitlök, finhackade
1 msk färsk ingefära, finhackad
3 msk japansk soja
2 msk sesamolja
3 msk ostronsås
1 msk kinesisk soja
3 dl crème fraîche
400 g vetenudlar
200 g sparrisbroccoli (bellaverde)
1 knippe gräslök, finhackad
1 msk rostade sesamfrön
neutral rapsolja, att steka i
svartpeppar
Gör så här:
Stek champinjoner i olja på hög värme tills de fått lite färg.
Tillsätt hackad lök i pannan och låt steka tills den blivit mjuk.
Lägg sen i vitlök, ingefära och färs som får steka tills färsen fått lite färg.
Häll på japansk soja, sesamolja, ostronsås, kinesisk soja samt crème fraiche.
Låt puttra ihop i några minuter. Smaka av med svartpeppar och ev mer soja.
Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen.
Låt broccolin koka med sista minuten.
Servera nudlarna med den asiatiska köttfärsåsen och broccolin, toppa med den finhackade gräslöken och sesamfrön.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||||
|