Alla inlägg under februari 2012
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g benfri fläskkarré
2 msk japansk soja
3 cm färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
Skal och saft av 1 lime
Smör eller kokosfett att steka i
1 burk kokosmjölk, 400 ml
1-2 tsk grön currypasta
Salt
Peppar
Gröna salladsblad
Gör så här:
Skär karrén i bitar och lägg i en skål.
Häll i soja, riv ingefära och vitlök och blanda ner tillsammans med rivet skal och saft av lime.
Låt karrén marinera 30-40 minuter.
Fiska upp köttet ur marinaden och fräs det i smör eller kokosfett så att det blir genomstekt.
Häll på kokosmjölk och smaka av med currypasta, salt och peppar.
Låt småsjuda 10 minuter.
Servera med gröna salladsblad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
300 g zucchini
20 g smör
4-5 dl vatten
2 dl créme fraiche eller kokosmjölk
1 tsk vitvinsvinäger
Salt
Peppar
6 ägg
100 g cocktailtomater
70 g svarta oliver
100 g babyvel-ostar (eller annan osti smart förpackning)
Gör så här:
Hacka löken och skär zucchinin i bitar.
Fräs lök och zucchini i smör och häll sedan på vatten.
Koka tills zucchinin är mjuk.
Tillsätt créme fraiche eller kokosmjölk och mixa slätt.
Smaka av med vinäger,salt och peppar.
Koka äggen och servera dem halverade i soppan.
Servera även cocktailtomater, oliver och små ostar till soppan.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
1-2 ägg
Ett par skivor rökt skinka
Ett par skivor god smakrik ost
Rucola
Paprika
Salt
Peppar
Smör
Gör så här:
Smält en klick smör i en stekpanna och stek skinkan.
Lägg upp skinkskivorna varma på en tallrik med ostskivorna.
Stek äggen och lägg dem ovanpå alltsammans.
Krydda med en liten nypa flingsalt ohc nymalt svartpeppar,
Servera gärna med en färsk grönsak, rucola och paprika är till exempel gott till osten och skinkan.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl torkade röda linser
1/2 dl pesto tomat
1 dl vatten
1/2 kruka persilja
Gör så här:
Koka linserna ca 10 minuter.
Häll av och häll tillbaka linserna i grytan.
Vänd ner peston och vatten och låt det bli varmt.
Hacka persiljan och rör ner i linserna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 msk olivolja
3 gröna äpplen, skalade, urkärnade och hackade
2 msk farinsocker
Salt
Nymalen svartpeppar
1/2 tsk malen spiskummin
Cirka 50 g smulad fetaost
2 msk färsk mynta, hackad
1 msk citronsaft
Gör så här:
Hetta upp oljan i en stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt äpplena och stek i 3-5 minuter eller tills de är gyllenbruna.
Tillsätt socker och rör om tills det löst sig.
Lägg över äpplena i en skål.
Låt svalna en aning.
Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda med lätt hand.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
900 g fast potatis
1 msk olivolja
Salt
Peppar
65 g babyspenat
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en ugnsplåt.
Skölj potatisen och skär den i klyftor.
Blanda klyftorna med olivolja, salt och peppar.
Häll ut potatisen på den förvärmda plåten och rosta ca 25 minuter.
Blanda ner babyspenaten med den rostade potatisen,
Antal: 1 bröd
Ugn: 175 grader, ca 90 minuter
Ingredienser:
4 dl rågsikt
1½ dl grahamsmjöl
½ dl Fibrex
1½ dl rågkross
1 dl solrosfrön
1 msk brödkrydda
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 dl Dansukker Muscovadosirap
6 dl filmjölk
Gör så här:
Blanda samtliga torra ingredienser i en skål.
Tillsätt sirap och filmjölk och arbeta snabbt samman till en smet.
Häll upp smeten i en smord, avlång form.
Fyll inte till mer än 2/3 och grädda mitt i ugnen i 175 ºC i cirka 90 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g god fetasost
1 ägg
1 dl mandelmjöl
1 gurka
1-2 rödlökar
1 stor röd paprika
200 g blomkål i mindre buketter
1-2 dl svarta eller gröna oliver
Till servering:
Grönsallad
Olivolja
Timjan
Salt
Peppar
Dressing:
2 dl matlagningsyoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
Olivolja
Salt
Peppar
Gör så här:
Strimla paprikan, dela gurkan på längden och skrapa ur kärnorna och skär gurkan i halvmånar, skala och strimla löken.
Förväll blomkålen i kokande saltat vatten ett par minuter, spola sedan av den med kallt vatten.
Vänd ihop alla grönsaker och ringla en god olivolja över alltsammans.
Skär fetaosten i mindre tärningar, vispa upp ägget i en tallrik och vänd runt osten i äggsmeten.
Vänd dem i mandelmjöl och stek på medelgod värme i lika delar smör/olivolja.
Lägg upp de varma, frasiga ostbitarna på salladen och avsluta med en nypa flingsalt och ett varv på svartpepparkvarnen, samt ett par nypor färsk timjan.
Servera såsen vid sidan om.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | |||||||
|