Alla inlägg under maj 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gurka
1 tsk salt
2 dl turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor
2 krm svartpeppar
Gör så här:
Grovriv gurkan på ett rivjärn.
Salta gurkan och krama sedan ut vattnet.
Blanda med turkisk yoghurt.
Skala vitlöken och pressa i klyftorna.
Salta och peppra.
Ingredienser:
1 kg lingon
2-4 dl vatten
500-750 g (6-9 dl) socker
Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Lägg bären i en syltgryta och häll på vattnet.
Koka bären ca 15 minuter.
Dra av grytan från värmen.
Tillsätt sockret, lite i sänder, och rör tills sockret är smält och sylten kall.
Skumma sylten väl.
Ös upp sylten på kalla burkar eller krukor.
Bind över.
Lingonsylt kan även kokas så här:
Koka upp lingon och vatten.
Tillsätt sockret och låt sylten koka ca 20 minuter.
Antal: 20 stycken
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
Botten:
200 g sötmandel
3 dl Florsocker
2 äggvitor
Kräm:
150 g smör
1½ dl Mörkt Muscovadorörsocker
1 msk kakao
2 äggulor
Glasyr:
150 g choklad, ljus eller mörk, av hög kvalitet
2 msk kokosfett eller 1 msk olja
Gör så här:
Mal mandeln.
Blanda mandel och florsocker.
Tillsätt vitorna och arbeta samman till en slät smet.
Skeda upp smeten i småkaksformar.
Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 15 minuter.
Låt kallna.
Rör smör och muscovadorörsocker smidigt.
Sikta ner kakaon och rör i äggulorna.
Fördela fyllningen på bottnarna.
Sätt in kakorna i frysen i 30 minuter.
Smält chokladen och kokosfettet över vattenbad.
Doppa krämen på kakorna i den smälta chokladen.
Ställ i kylskåp för att stelna.
Förvaras i kylskåp.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
150 g margarin eller smör
3 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
Rivet skal av 1 liten apelsin
Glasyr:
2 dl florsocker
Ca 2 msk pressad saft av apelsin
60 g syltade apelsinskal (1 påse)
Gör så här:
Smörj och bröa en rund veckad form, en ambrosiaform, ca 26 cm i diameter.
Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa ägg och socker ljust och luftigt.
Rör i mjöl och apelsinskal.
Tillsätt matfettet.
Häll smeten i formen.
Gräddning:
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 30 minuter.
Stjälp upp kakan på galler och låt den kallna under formen.
Rör samman siktat florsocker med apelsinsaft.
Ta inte all saft från början utan späd försiktigt så att glasyren får en jämn och slät konsistens.
Bred den över den kalla kakan.
Fördela hackade apelsinskal ovanpå.
Förvaring:
Kakan smakar bäst nybakad men håller sig saftig ett par dagar.
Täck över med aluminiumfolie.
Kakan kan förvaras i frys ca 6 månader, men utan garnering.
Låt kakan tina i rumstemperatur 2-3 timmar och glasera den därefter.
Ingredienser:
500 g rödbetor
150 g skalat, tärnat äpple
1 tärnad rödlök
½ finhackad, röd spansk peppar
1 riven vitlök Solo
½ dl Muscovadosirap
½ dl mörk balsamvinäger
½ dl Dijonsenap
½ tsk salt
2 krm mald vitpeppar
1/4 dl olja
Gör så här:
Koka rödbetorna i lättsaltat vatten i 45 minuter.
Spola dem i kallt vatten.
Skala och tärna dem.
Hetta upp oljan i en gryta och fräs äpple och lök.
Tillsätt allt utom rödbetor och senap och sjud i 5 minuter.
Tillsätt rödbetor och senap.
Låt svalna.
Förvara i kylskåp.
Antal: 1 flaska
Ingredienser:
3½ dl torkade aprikoser
2 liter vatten (vid torkade bär eller frukter)
1 msk citronsaft
Gör så här:
Blötlägg de torkade aprikoserna över natten i vatten.
Mixa blötlagda bär eller frukter med 4 dl blötläggningsvatten och citronsaft.
Resten av blötläggningsvattnet kan du använda till att baka med.
Använder du färska eller tinade aprikoser så mixa utan vattnet men använd citronsaften.
Sirapen håller ca 5 dagar i kyl.
Antal: 6-8 portioner
Ingredienser:
1 dl whisky
½ dl mörk sirap
½ dl rökig BBQ-sås. till exempel Sweet Baby Ray's Hickory & Brown sugar
2 msk soja
1 spansk peppar, finhackad
Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp.
Sjud glazen i några minuter tills den börjar tjockna.
Rör om då och då så att den inte bränner fast i botten.
Låt glazen svalna och pensla på nygrillat kött eller på varma revbensspjäll.
En glaze som passar bra att pensla på revbensspjäll, fläskkött och nötkött.
Ingredienser:
½ kg äpplen
1/4 kg morötter
1/4 kg tomater
1/4 kg gul lök
1-2 msk curry
2 dl Ljus Sirap
1 dl ättiksprit 12%
6 dl vatten
Gör så här:
Skala äpplen och grönsaker.
Skär i små bitar.
Blanda alla grönsaker, curry, sirap, ättika och vatten i en gryta och sjud under omrörning i cirka 45 minuter.
Det skall inte vara några hårda bitar kvar.
Häll upp äpplechutneyn på varma, väl rengjorda glas.
Förslut.
Förvara svalt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|