Alla inlägg under maj 2013

Av Maria - 4 maj 2013 15:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gurka

1 tsk salt

2 dl turkisk yoghurt

2 vitlöksklyftor

2 krm svartpeppar


Gör så här:

Grovriv gurkan på ett rivjärn.

Salta gurkan och krama sedan ut vattnet.

Blanda med turkisk yoghurt.

Skala vitlöken och pressa i klyftorna.

Salta och peppra.

Av Maria - 4 maj 2013 09:15

Ingredienser:

1 kg lingon

2-4 dl vatten

500-750 g (6-9 dl) socker


Gör så här:

Rensa och skölj bären.

Lägg bären i en syltgryta och häll på vattnet.

Koka bären ca 15 minuter.

Dra av grytan från värmen.

Tillsätt sockret, lite i sänder, och rör tills sockret är smält och sylten kall.

Skumma sylten väl. 

Ös upp sylten på kalla burkar eller krukor.

Bind över.


Lingonsylt kan även kokas så här:

Koka upp lingon och vatten.

Tillsätt sockret och låt sylten koka ca 20 minuter.

Av Maria - 4 maj 2013 07:30

Antal: 20 stycken

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

Botten:
200 g sötmandel
3 dl Florsocker
2 äggvitor


Kräm:
150 g smör
1½ dl Mörkt Muscovadorörsocker
1 msk kakao
2 äggulor


Glasyr:
150 g choklad, ljus eller mörk, av hög kvalitet
2 msk kokosfett eller 1 msk olja


Gör så här:

Mal mandeln.

Blanda mandel och florsocker.

Tillsätt vitorna och arbeta samman till en slät smet.

Skeda upp smeten i småkaksformar.

Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 15 minuter.

Låt kallna.

 

Rör smör och muscovadorörsocker smidigt.

Sikta ner kakaon och rör i äggulorna.

Fördela fyllningen på bottnarna.

Sätt in kakorna i frysen i 30 minuter.

Smält chokladen och kokosfettet över vattenbad.

Doppa krämen på kakorna i den smälta chokladen.

Ställ i kylskåp för att stelna.

Förvaras i kylskåp.

Av Maria - 4 maj 2013 06:30

Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:
150 g margarin eller smör

3 ägg

2 dl socker

3 dl vetemjöl

Rivet skal av 1 liten apelsin


Glasyr:

2 dl florsocker

Ca 2 msk pressad saft av apelsin

60 g syltade apelsinskal (1 påse)


Gör så här:
Smörj och bröa en rund veckad form, en ambrosiaform, ca 26 cm i diameter.

Smält matfettet och låt det svalna.

Vispa ägg och socker ljust och luftigt.

Rör i mjöl och apelsinskal.

Tillsätt matfettet.

Häll smeten i formen.


Gräddning:
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 30 minuter.

Stjälp upp kakan på galler och låt den kallna under formen.


Rör samman siktat florsocker med apelsinsaft.

Ta inte all saft från början utan späd försiktigt så att glasyren får en jämn och slät konsistens.

Bred den över den kalla kakan.

Fördela hackade apelsinskal ovanpå.


Förvaring:
Kakan smakar bäst nybakad men håller sig saftig ett par dagar.

Täck över med aluminiumfolie.

Kakan kan förvaras i frys ca 6 månader, men utan garnering.

Låt kakan tina i rumstemperatur 2-3 timmar och glasera den därefter.

Av Maria - 3 maj 2013 19:30

Ingredienser:

500 g rödbetor
150 g skalat, tärnat äpple
1 tärnad rödlök
½ finhackad, röd spansk peppar
1 riven vitlök Solo
½ dl Muscovadosirap
½ dl mörk balsamvinäger
½ dl Dijonsenap
½ tsk salt
2 krm mald vitpeppar
1/4 dl olja

 

Gör så här:
Koka rödbetorna i lättsaltat vatten i 45 minuter.

Spola dem i kallt vatten.

Skala och tärna dem.

Hetta upp oljan i en gryta och fräs äpple och lök.

Tillsätt allt utom rödbetor och senap och sjud i 5 minuter.

Tillsätt rödbetor och senap.

Låt svalna.

Förvara i kylskåp.

Av Maria - 3 maj 2013 18:15

Antal: 1 flaska


Ingredienser:

3½ dl torkade aprikoser

2 liter vatten (vid torkade bär eller frukter)

1 msk citronsaft


Gör så här:
Blötlägg de torkade aprikoserna över natten i vatten.

Mixa blötlagda bär eller frukter med 4 dl blötläggningsvatten och citronsaft.

Resten av blötläggningsvattnet kan du använda till att baka med.

Använder du färska eller tinade aprikoser så mixa utan vattnet men använd citronsaften.

Sirapen håller ca 5 dagar i kyl.


Av Maria - 3 maj 2013 18:00

Antal: 6-8 portioner


Ingredienser:
1 dl whisky

½ dl mörk sirap

½ dl rökig BBQ-sås. till exempel Sweet Baby Ray's Hickory & Brown sugar

2 msk soja

1 spansk peppar, finhackad


Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp.

Sjud glazen i några minuter tills den börjar tjockna.

Rör om då och då så att den inte bränner fast i botten.

Låt glazen svalna och pensla på nygrillat kött eller på varma revbensspjäll.


En glaze som passar bra att pensla på revbensspjäll, fläskkött och nötkött.

Av Maria - 3 maj 2013 10:15

Ingredienser:
½ kg äpplen
1/4 kg morötter
1/4 kg tomater
1/4 kg gul lök
1-2 msk curry
2 dl Ljus Sirap
1 dl ättiksprit 12%
6 dl vatten

 

Gör så här:

Skala äpplen och grönsaker.

Skär i små bitar.

Blanda alla grönsaker, curry, sirap, ättika och vatten i en gryta och sjud under omrörning i cirka 45 minuter.

Det skall inte vara några hårda bitar kvar.

Häll upp äpplechutneyn på varma, väl rengjorda glas.

Förslut.

Förvara svalt.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards