Direktlänk till inlägg 1 juni 2013
Antal: ca 25 stycken
Jäsning: dubbel storlek + jäsa upp väl
Ugn: 250 grader, 15-18 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör eller margarin
1 tsk salt
ca 14 dl (840 g) vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i degbunke, smält margarinet, slå på mjölken och värm till fingervarmt.
Slå detta över jäst och salt i degbunken, blanda om och tillsätt mjölet.
Arbeta degen smidig och låt den jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den.
Dela degen mitt itu, rulla ut varje del till en längd och dela denna i 12 bitar.
Forma bitarna till långa ovala bullar - ungefär stora som korvbröd - och lägg bullarna tätt intill varandra i längder på lätt smord långpanna.
Sikta lite vetemjöl över och låt bullarna jäsa upp väl.
Grädda i 250 grader 15-18 minuter.
Bryt brödet i portionsbitar när det kallnat.
Serveras till:
Redda soppor av olika slag.
Klyvna, bredda med gräslökssmör - gott till tomatsoppa.
Klyvna bredda med senapssmaksatt smör med finhackad rökt skinka - till buljong eller äggröra.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|