Direktlänk till inlägg 22 juni 2013

Vad är fel? & Några bra tips

Av Maria - 22 juni 2013 09:45




Kakan är toppig:

Värmen har varit för stark.

Ytan har stelnat för snabbt och smeten har tryckt på underifrån.


Kakan sitter fast i formen:

Kyl med en våt handduk eller liknade på formens undersida.

Efter några minuter brukar kakan lossna.

Upprepa i annat fall avkylningen.


Smeten pöser över:

I en för liten form pöser smeten över kanten och kakan blir torr.


Kakan blir för platt:

Formen är för stor.

Tumregeln är att fylla formen till två tredjedelar med smet, då är formen lagom stor.


Saftigare kaka:

Om mjuka kakor får kallna under formen blir de saftiga.

Fuktigheten stannar då kvar i kakan.


Låt kakan vila:

Stjälp inte upp kakan för tidigt.

Låt den vara kvar i formen en liten stund.

Stjälp upp på bakgaller.

Låt sedan stå några minuter så att ytan hinner torka till.

Täck därefter med en bakduk eller med formen.


Smörj formen ordentligt:

Smörj kakformen väl i ett jämntjockt lager.

Rumstempererat matfett är bättre än smält som ger ett för tunt skikt.




Bakat · Tips
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards