Alla inlägg under augusti 2013

Av Maria - 15 augusti 2013 17:15

Ingredienser: 

400 g skreitorsk
2 klyftor vitlök
1 chili
1 lime
2 salladslök
1 msk soja
1 msk olivolja
1 avokado
12 blad gemsallad

 

Gör så här:

Tärna torsken i bitar stora som små sockerbitar.

Hacka vitlöken och chili, med eller utan kärnor beror på styrkan.

Riv limeskalet, skär ner salladslöken.
Vänd ner hacket med soja och olivolja.

Tillsätt torsken, rör runt.

Tillsätt ev lite salt, låt dra i 10 min.
Skär ner avokadon, blanda försiktigt med torsken.

Lägg upp i salladsbladen, njut!

ANNONS
Av Maria - 15 augusti 2013 16:45




Antal: 4 pers

 

Ingredienser:

3 pilgrimsmusslor per person

olivolja att grilla i

2 msk olivolja

1 msk sweet chili

saften av en halv liten lime

salt och svartpeppar efter smak

 

Gör så här:

Tina pilgrumsmusslorna enl anvisning på förpackning.

Pensla dem med olivolja och grilla dem i het järnpanna, någon minut på var sida.

Lägg upp på tallrik dekorerad med sallad.
Rör ihop olivolja, lime och sweet chili, smaka av med salt och peppar och ringla över pilgrimsmusslorna.
Servera gärna en smör- eller oljestekt liten brödtriangel till.




ANNONS
Av Maria - 15 augusti 2013 16:30

Ingredienser:

700 g sjötunga
2½ dl mjölk
7 msk olja
2 vitlöksklyftor, krossade
1 liten röd chili, krossad
3 schalottenlökar, krossade
1 msk fisksås
2 msk socker
1 msk tamarindjuice eller vinäger

 

Gör så här:

Skölj och rensa fisken, blötlägg den sedan 1 timme i mjölken.

Låt rinna av.

Stek fisken i 6 msk het olja tills den är gyllenbrun.

Tag fisken ur pannan och håll den varm.

Sautera vitlöken, chilin och schalottenlöken i 1 msk olja tills det brynts svagt.

Tillsätt fisksås, socker och tamarindjuice.

Häll denna sås över fisken och servera.

Av Maria - 15 augusti 2013 12:15

Antal: ca 40 stycken

Ugn: 175º, 35-40 minuter


Ingredienser:
200 g smör

6 dl strösocker

4 ägg

6 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

5 dl färska eller frysta lingon

2 tsk nystötta kardemummakärnor

1 dl mandelspån

1 dl pumpakärnor


Gör så här:
Sätt ugnen på 175º.

Klä en långpanna med bakplåtspapper.

Smält smöret och låt det svalna.

Vispa ner socker, ägg, mjöl och vaniljsocker i smöret.

Häll smeten i långpannan.

Strö över lingon, kardemumma, mandelspån och pumpakärnor.

Grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter.

Dra kakan ur pannan med hjälp av pappret och lägg på ett galler.

Vänd långpannan upp och ned och låt kakan svalna under den.

Skär sedan i rutor.

Av Maria - 15 augusti 2013 07:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 msk olivolja

1 msk smör

1 liten, finhackad lök

1 finhackad morot

1 finhackad selleristjälk

50 g tärnade champinjoner

225 g malet nötkött

75 g tärnat orökt bacon eller skinka

2 hackade kycklinglevrar

2 msk tomatpuré

1¼ dl torrt vitt vin

Salt

Peppar

½ tsk riven, färsk muskot

3 dl kycklingbuljong

1¼ dl vispgrädde

450 g torkad spaghetti


Garnera med:

2 msk hackad, färsk persilja


Servera med:

Riven, färsk parmesanost


Gör så här:

Hetta upp olja och smör i en stor kastrull på medelvärme.

Lägg i lök, morot, selleri och champinjoner och stek dem mjuka.

Tillsätt köttfärs och bacon och bryn färsen jämt.

Rör i kycklinglever och tomatpuré och låt puttra i 2-3 minuter.


Häll i vin och krydda med salt, peppar och muskot.

Tillsätt buljongen.

Koka upp, täck med lock och sjud försiktigt på låg värme i 1 timme.


Blanda i grädden och reducera såsen utan lock.

Koka pastan al dente i rikligt med kokande, saltat vatten.

Låt rinna av och häll upp i en varm serveringsskål.

Häll hälften av såsen över pastan.

Vänd ned den väl.

Häll resten av såsen överst.

Garnera med persilja och servera med parmesanost.

Av Maria - 14 augusti 2013 16:30




Ingredienser:

½ kg räkor med skal

2 medelstora tomater

3 (eller flera) skalade och mosade vitlöksklyftor

½ dl torrt vitvin

olja till stekning

 

Gör så här:

Skala räkorna.
Kärna ur och skala tomaterna, som finhackas.
Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn först vitlöken - akta så att den inte bränns!
Tillsätt räkor och låt puttra en stund.
De ska knappt ta färg.
I med tomaterna och slå efterhand i vitvinet.
Koka ihop det hela.
Krydda med salt, peppar, paprikapulver och gärna lite chilipulver.



Av Maria - 14 augusti 2013 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½ vitkålshuvud

1 grönt äpple

1 morot

4 msk äkta majonnäs

1 dl créme fraiche

2 msk osötad senap

½ tsk salt

1 krm peppar


Gör så här:

Strimla vitkålen med en osthyvel.

Tärna äpplet.

Skala och strimla moroten.

Blanda majonnäs, créme fraiche och senap i en stor skål.

Lägg i vitkål, äpple och morot.

Rör om, salta och peppra.

Av Maria - 14 augusti 2013 14:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 stort blomkålshuvud

½-1 dl vispgrädde

3 msk smör

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 krm riven muskot


Gör så här:

Dela blomkålen i bitar och koka den mjuk i vatten ca 7 minuter.

Häll sedan bort vattnet.

Mixa blomkålen med en mixerstav eller en blender, tillsätt grädde och smör till önskad krämighet.

Krydda med salt, peppar och lite riven muskot.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se