Alla inlägg under augusti 2013
Antal: 4-6 mingelportioner
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
250 g padrones (små gröna pepparfrukter)
150 g getost
2 tsk flingsalt
1 dl god olivolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
Skölj pepparfrukterna och skär ett snitt från toppen och ner på varje.
Fyll snitten med getost.
Lägg de fyllda padronesen i en form klädd med bakplåtspapper.
Strö på flingsalt och ringla över olivolja.
Grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg och osten smält, ca 15 minuter.
Antal: 4 Portioner
Ingredienser:
Mintsås (6-8 portioner):
1 liten bunt färsk mynta
2 tsk strösocker
2 msk kokande vatten
2 msk vitvinsvinäger
Gurkraita:
225 g gurka
1 medelstor lök
½ tsk salt
½ tsk mintsås
3 dl lättyoghurt naturell
Garnera med:
Färska mytablad
Gör så här:
Mintsås:
Kontrollera att myntan är ren och riv av bladen från stjälkarna.
Om myntan är smutsig ska den sköljas försiktigt och torkas noga innan man river av bladen.
Lägg bladen på en skärbräda och strö socker över.
Hacka bladen fint (sockret underlättar detta) och häll över i en liten skål.
Häll kokande vatten över och rör om så att sockret löser upp.
Tillsätt vinäger och låt stå i 30 minuter.
Den här såsen är speciellt god till lammstek.
Gurkraita:
Skala och skiva gurkan.
Finhacka löken.
Lägg gurka och lök i en stor skål, tillsätt salt och mintsås.
Tillsätt yoghurt och vatten, häll över i matberedare och mixa väl.
Garnera med myntblad och servera.
Antal: ca 25 kakor
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Vila: minst 30 minuter
Ingredienser:
1 dl socker
200 g smör
4½ dl mjöl
1 äggula (kan utelutas)
Kolakräm:
2½ dl grädde
1 dl socker
½ dl sirap
50 g smör
Chokladkräm:
150-175 g mörk choklad
Gör så här:
Hacka smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna och äggulan tills det blir en deg.
Klä en form ca 25*25 cm med bakplåtspapper.
Tryck eller kavla ut mördegen i formen.
Låt degen vila kallt övertäckt med plast i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Grädda kakorna i ca 10 minuter eller tills den blivit gyllene, den ska inte få för mycket färg.
Koka kolakrämen under tiden som kakan gräddas.
Kolakräm:
Blanda och koka upp alla ingredienserna i en kastrull.
Sänk värmen och låt kolan sjuda under omrörning tills den börjar tjockna, ca 10 minuter.
Häll kolakrämen i mördegsskalet och ställ kallt tills dess den stelnat.
Chokladkräm:
Smält chokladen i vattenbad eller på låg värme i mikron, ta ut den då och då och rör runt.
Bred chokladen över kolakrämen och låt den stelna.
Lyft upp kakan ur formen och skär den i rutor eller rektanglar.
Antal: 30 stycken
Ugn: 175 grader, 8-12 minuter
Ingredienser:
5 dl vetemjöl, 300 g
3 tsk bakpulver
1 1/4 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
1 ägg
2½ dl vispgrädde
1 dl mjölk
3/4 dl solrosolja
2 msk honung
100 g vit choklad
125 g hallon, färska eller frysta
Garnering:
Ev. frystorkade hallon
Dessutom behövs:
Små muffinsformar eller minimuffinsplåtar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, bakpulver, socker och vaniljpulver i en bunke och ställ åt sidan.
Vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en annan bunke.
Tillsätt olja och honung.
Rör ner mjölblandningen och vispa ihop till en jämn smet.
Vänd ner choklad och hallon i smeten.
Ställ ut formarna på en plåt eller ställ dem i minimuffinsplåtar.
Grädda mitt i ugnen 8-12 minuter, känn efter med en sticka att de är gräddade i mitten.
Strö över frystorkade hallon och låt svalna på galler.
Mängd: ca 225 g
Ingredienser:
1½ msk pressad citronsaft
1½ msk vatten
85 g grovt hackade blad och stjälkar av färsk koriander
2 msk hackat, färskt kokosfruktkött
1 liten, mycket fint hackad, schalottenlök
En bit hackad färsk ingefärea, 5 mm stor
1 färsk grön chilipeppar, urkärnad och hackad
½ tsk socker
½ tsk salt
En nypa peppar
Gör så här:
Häll i citronsaft och vatten i en liten matberedare, tillsätt hälften av koriandern och mixa till lös puré.
Tillsätt resten av koriandern lite i taget och mixa ihop allt, skrapa ned den ifrån matberedarens sidor om det behövs.
Om matberedaren inte klarar en så liten mängd, går det bra att använda en mortel.
Tillsätt i så fall koriandern lite i taget.
Mixa i återstående ingredienser tills allt är hackat och väl blandat.
Smaka av och häll över i en skål (inte av metall), täck och ställ i kylskåpet upp till 3 dagar före servering.
Antal: 4-6 portioner
Vila: ca 30 minuter i frysen
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter + 25-30 minuter
Ingredienser:
Pajskal:
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
3 msk kallt vatten
Fyllning:
1 gul lök
2 msk olivolja
200 g fräsk bladspenat
300 g fetaost
4 ekologiska ägg
2 dl matlagningsgrädde
½ tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Garnering:
500 g körsbärstomater
1 dl god olivolja
2 msk torkad oregano
Några kvistar färsk oregano
Gör så här:
Pajskalet:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär smöret i mindre bitar och blanda snabbt ihop med resterande ingredienser till en slät pajdeg.
Kavla ut degen tunt på ett mjölat bakbord, eller mellan två mjölade bakplåtspapper, och lägg över i en pajform, ca 24 cm i diameter, så att det täcker botten och ställ in i frysen i ca 30 minuter.
Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter.
Låt svalna helt.
Fyllning:
Skala och finstrimla löken.
Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs lök och spenat på medelhög värme tills löken har mjuknat och spenaten har släppt sin vätska.
Låt rinna av i ett durkslag.
Lägg lök och spenat i botten av pajskalet och smula över fetaost.
Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll över fyllningen.
Grädda pajen mitt i ugnen i 25-30 minuter tills fyllningen nästan har stelnat och ytan fått en gyllenbrun färg.
Låt svalna och ställ sedan kallt i minst 2 timmar.
Grovhacka tomaterna och blanda med olivoljan och kryddor.
Garnera den kalla fetaostpajen med tomatsalladen vid servering.
Antal: 4 Portioner
Ingredienser:
Mintsås (6-8 portioner):
1 liten bunt färsk mynta
2 tsk strösocker
2 msk kokande vatten
2 msk vitvinsvinäger
Mintraita:
2 dl lättyoghurt naturell
½ dl vatten
1 liten, finhackad lök
½ tsk mintsås
½ tsk salt
Garnera med:
3 färska myntablad
Gör så här:
Mintsås:
Kontrollera att myntan är ren och riv av bladen från stjälkarna.
Om myntan är smutsig ska den sköljas försiktigt och torkas noga innan man river av bladen.
Lägg bladen på en skärbräda och strö socker över.
Hacka bladen fint (sockret underlättar detta) och häll över i en liten skål.
Häll kokande vatten över och rör om så att sockret löser upp.
Tillsätt vinäger och låt stå i 30 minuter.
Den här såsen är speciellt god till lammstek.
Mintraita:
Häll yoghurten i en skål och vispa med en gaffel.
Vispa i vattnet lite i taget.
Blanda i lök, mintsås och salt.
Garnera med myntablad.
Antal: ca 30 stycken
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
1½ dl strösocker
250 g kallt smör, tärnat
2 ägg
6 dl vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
2 dl hjortronsylt
Florsockerglasyr:
2½ dl florsocker
1½ msk vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop socker och smör med en elvisp.
Vispa i ett ägg i taget.
Blanda vetemjöl och hjorthornssalt.
Blanda ner vetemjölet, hjorthornssaltet och vaniljsockrer i äggsmeten och arbeta till en deg.
Dela degen i tre bitar och rulla till bollar.
Forma till tre längder och lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper.
Gör en skåra i mitten av varje längd med lillfingret och fyll skårorna med hjortronsylt.
Grädda längderna i ca 15 minuter.
Rör ihop florsockrer och vatten till en glasyr under tiden.
Ta ut kakorna och ringla glasyr på båda sidorna längs med sylten.
Låt kakorna svalna lite och skär sedan upp dem i 2-2½ cm breda kakor på snedden.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|