Alla inlägg under augusti 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 stycken hamburgerbröd
Kycklingburgaren:
3 kycklingfiléer
1 ägg
½ dl hackad färsk koriander
2 små finhackade salladslökar
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Smör
4 salladsblad
½ rödlök
Mangosås:
1 mogen mango
Skalet av 1 lime och ev saften
½ röd chili
1 dl créme fraiche eller turkisk yoghurt
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Gör först såsen: Skala och hacka mangon i mindre bitar. Riv skalet av en lime och finhacka chilin. Blanda créme fraiche, mango, lime och chili i en skål och smaka av med salt, peppar och eventuellt limesaft.Ingredienser:
1 påse torkad blandad frukt, 225 g
8 dl vatten
2 dl svartvinbärssaft
1 kanelstång
1½ msk potatismjöl
Till servering:
Italienska mandelskorpor
Gör så här:
Lägg frukterna i blöt i lite vatten i 4-5 timmar.
Låt sedan frukterna rinna av och lägg dem i en gryta tillsammans med vattnet, saften och kanelstången.
Koka tills frukterna mjuknat, ca 20 minuter.
Plocka upp kanelstången.
Blanda potatismjölet i lite vatten och blanda ner det i soppan.
Ge soppan ett uppkok och servera den tillsammans med skorporna.
Antal: 6 stora eller 12 normalstora
Ingredienser:
50 g smör
1 ägg
1 dl strösocker
½ dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl blåbär
Garnering:
Florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret i en kastrull. Rör ihop ägg och socker. Tillsätt det smälta smöret och mjölk.Ugnsbaka eller stek dem!
Smör, kanel och socker är hemligheten.
Att äpplena redan är lite mjuka ohc skalet skrynkligt gör inte det minsta.
Lägg äpplena i pannkakan!
Billig och enkel middagsmat.
Skala och klyfta och ha i ugnspannkakan eller riv två äpplen grovt och rör ner i pannkakssmeten.
Stoppa äpplen i gratängen!
Perfekt smaksättare i gratängen.
När du mixat dem med ägg och ost och kört dem i ugnen kommer du inte märka det minsta att du använt skrynkliga äpplen osm du tänkt kassera.
Koka en kompott!
Äppelkompott kryddat med kanel är oemotstådligt gott.
Går utmärkt att frysa in.
Servera som tillbehör till efterrätter eller ät kompotten med glass och grädde.
Torka äpplen till muffinsen!
Skala, skiva och skjuts in i ugnen.
Äppelskivor som du torkat är riktigt smaskens.
Perfekta att trycka ner i muffinssmeten innan gräddning.
Koka äppelmarmelad!
En marmelad på äpplen är en fullträff.
Nästan så vi tror att du kommer vara glad att du inte hunnit göra dig av med alla äpplen.
Baka ett äppelbröd!
Äpple i bröd funkar superbra.
Riv dina överblivna äpplen och blanda i degen.
Du kan också göra saftiga äppelscones till fikat.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
1 kg lammkött, skuret i kuber
2 stora finhackade gula lökar
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk flytande margarin
400 g aprikospuré (200 g = 1 burk)
2 tsk salt
2 krm kajennpeppar
3 msk curry
3 msk vinäger
0.5 dl strösocker
Gör så här:
Bryn lök och vitlök i matfett i en kastrull. Tillsätt aprikospuré, salt, kajennpeppar, curry, vinäger och strösocker. Sjud blandningen sakta. Tillsätt lite vatten om det blir alltför tjockt. Låt kallna. Lägg köttet i en skål, häll över marinaden och låt stå och dra i kylskåpet i 24 timmar.
Ta upp köttet och låt det rinna av i en sil. Trä upp bitarna på spett. Grilla spetten på galler i ugnen 10-15 minuter. Servera med ris och sallad.
Antal: 4 Portioner
Ugn: 200º, ca 20 minuter
Kokningstid: ca 2 timmar
Ingredienser:
800g-1 kg rimmad oxbringa
1 gul lök
2 morötter
Tillbehör:
4-8 morötter
1+2 dl buljong från köttkoket
2 dl vispgrädde
Salt
Nymald vitpeppar
Ev. 1 tsk majsstärkelse
Riven färsk pepparrot
Gör så här:
Lägg oxbringan i en kastrull.
Häll på vatten så att det gott och väl täcker köttet.
Koka upp och skumma noga.
Lägg i skivad lök och slantade morötter.
Låt småkoka under lock tills köttet är riktigt mört, ca 2 timmar.
Ta upp köttet och låt svalna under press till nästa dag.
Spara buljongen.
Sätt ugnen på 200º.
Skala och skiva morötterna, lägg ner dem i en kastrull tillsammans med 1 dl buljong och grädden.
Koka morötterna mjuka på svag värme.
Smaka av med salt och nymald vitpepper.
Red eventuellt av med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
Skiva oxbringan tunt och lägg den i en ugnsform.
Hälll på 2 dl av buljongen.
Täck med aluminiumfolie och värm i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Alternativt kan du värma skivorna lite försiktigt i en klick smör i en stekpanna.
Servera oxbringan med de gräddiga morötterna, kokt potatis och finriven pepparrot.
Mängd: ca 3,5 dl
Ingredienser:
2 äggulor
Omkring 1 tsk dijonsenap
2 msk vitvinsvinäger eller pressad citron
3 dl olja
Salt
Nymald svartpeppar
Gör så här:
Knäck äggen i en skål och rör ner hälften av vinägern eller pressad citron samt senapen.
Tillsätt nu oljan droppe för droppe under konstant omrörning.
Sedan hälften av oljan har droppats ner oc blandats väl, kan resten hällas i lite fortare under fortsatt omrörning, tills all olja är helt och hållet nerblandad och majonnäsen är tjock och glänsande.
Vispa in återstoden av vinägern eller pressad citron och kryddorna, samt smaka av.
Tillsätt mer senap om så önskas.
Med matberedare:
Placera äggulorna, senapen, kryddorna och hälften av vinägern eller pressad citron i matberedaren och blanda lätt på låg hastighet till homogen konsistens.
Ha nu blandaren igång och häll i oljan med en mycket tunn stråle tills allt blandats till jämn sås.
Tillsätt återstoden av vinägnern eller pressad ctron och rör om.
Anmärkning:
När man gör majonnäs i en matberedare kan man använda ett helt ägg istället för två äggulor, och då få en lite lättare majonnäs.
Extra info:
Nyckeln till framgång när man gör majonnäs är att alla ingredienser ska ha rumstemperatur och att man tillsätter oljan mycket försiktigt, åtminstone i början, och rör om hela tiden.
Antingen man använder enbart olivolja, hälften olivolja och hälften mild olja som solrosolja, eller enbart milda oljor är det en fråga om personlig smak.
Använd en del nötolja för att ge karaktär åt majonnäsen.
Valet av vinäger eller pressad citron är även det en fråga om rent induviduell smak och vad majonnäsen ska användas till.
Hemgjord majonnäs kan förvaras i sluten burk i kylskåpet upp till 3 dagar.
Blir majonnäsen tjock under förvaring, rör man ut den med lite vatten.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|