Alla inlägg under augusti 2013

Av Maria - 22 augusti 2013 11:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 stycken hamburgerbröd


Kycklingburgaren:

3 kycklingfiléer

1 ägg

½ dl hackad färsk koriander

2 små finhackade salladslökar

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

Smör

4 salladsblad

½ rödlök


Mangosås:

1 mogen mango

Skalet av 1 lime och ev saften

½ röd chili

1 dl créme fraiche eller turkisk yoghurt

Salt

Vitpeppar


Gör så här:

Gör först såsen: Skala och hacka mangon i mindre bitar. Riv skalet av en lime och finhacka chilin. Blanda créme fraiche, mango, lime och chili i en skål och smaka av med salt, peppar och eventuellt limesaft.
Kyklingburgaren: Lägg i kycklingfilé i en matberedare och mixa till en färs. Lägg färsen i en bunke och tillsätt ägg, hackad koriander, salladslök, salt och peppar. Forma färsen till fyra burgare och stek dem i smör på medeltemperatur i ca 5 minuter per sida eller tills kycklingen är genomstekt. Fördela sallad på hamburgerbröden och lägg en burgare i varje bröd. Klicka på mangosåsen och toppa med några rödlöksringar.

ANNONS
Av Maria - 22 augusti 2013 07:45

Ingredienser:

1 påse torkad blandad frukt, 225 g

8 dl vatten

2 dl svartvinbärssaft

1 kanelstång

1½ msk potatismjöl


Till servering:
Italienska mandelskorpor


Gör så här:

Lägg frukterna i blöt i lite vatten i 4-5 timmar.

Låt sedan frukterna rinna av och lägg dem i en gryta tillsammans med vattnet, saften och kanelstången.

Koka tills frukterna mjuknat, ca 20 minuter.

Plocka upp kanelstången.

Blanda potatismjölet i lite vatten och blanda ner det i soppan.

Ge soppan ett uppkok och servera den tillsammans med skorporna.

ANNONS
Av Maria - 21 augusti 2013 20:00

Antal: 6 stora eller 12 normalstora

 

Ingredienser:

50 g smör

1 ägg

1 dl strösocker

½ dl mjölk

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1 dl blåbär


Garnering:

Florsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret i en kastrull. Rör ihop ägg och socker. Tillsätt det smälta smöret och mjölk.
Blanda mjölet med bakpulver, vaniljsocker och salt. Tillsätt mjölblandingen i smeten och rör den slät.
Fördela smeten i muffinsformar, som rymmer ca 1 dl om det är stora formar använd annars vanlig storlek på formarna, ställda på en plåt. Toppa med blåbär. Grädda mitt i ugnen ca 14 minuter om det är stora är det mindre formar så räcker det med ca 10 minuter. Låt svalna på galler. Pudra över florsocker och servera.

Av Maria - 21 augusti 2013 15:00

Ca 35 st 
 
50 g jäst 
5 dl vatten, ungefär 37 grader 
1,5 tsk salt 
ca 10 dl grovt rågmjöl 
4 msk sesamfrön 
 
Topping: 
Äggvita 
Havregryn 
Pumpakärnor 
Sesamfrön
Flingsalt 
 
Smula jästen i en bunke och rör ut den med det ljumna vattnet. Arbeta sedan in övriga ingredienser tills det blir en deg. Lägg plastfolie över bunken och ställ in i kylskåpet, minst i 12 timmar. 
 
Ta ut degen från kylskåpet och sätt ugnen på 250 grader. 
Dela upp degen i mindre bitar. Häll ordentligt med mjöl på bakbordet så att degen inte fastnar innan du kavlar ut den så tunt du kan. 
 
Dra isär degen till valfri storlek på knäckebröden och lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt. 
Pensla dem med äggvita och toppa med valfri topping.
Jag toppade mina med flingsalt, sesamfrön, pumpakärnor eller havregryn. 
 
Grädda i ugnen mellan 7-10 minuter eller till önskad färg. Ta ut och låt de svalna på ett galler.

Av Maria - 21 augusti 2013 13:30




Ugnsbaka eller stek dem!

Smör, kanel och socker är hemligheten.

Att äpplena redan är lite mjuka ohc skalet skrynkligt gör inte det minsta.


Lägg äpplena i pannkakan!

Billig och enkel middagsmat.

Skala och klyfta och ha i ugnspannkakan eller riv två äpplen grovt och rör ner i pannkakssmeten.


Stoppa äpplen i gratängen!

Perfekt smaksättare i gratängen.

När du mixat dem med ägg och ost och kört dem i ugnen kommer du inte märka det minsta att du använt skrynkliga äpplen osm du tänkt kassera.


Koka en kompott!

Äppelkompott kryddat med kanel är oemotstådligt gott.

Går utmärkt att frysa in.

Servera som tillbehör till efterrätter eller ät kompotten med glass och grädde.


Torka äpplen till muffinsen!

Skala, skiva och skjuts in i ugnen.

Äppelskivor som du torkat är riktigt smaskens.

Perfekta att trycka ner i muffinssmeten innan gräddning.


Koka äppelmarmelad!

En marmelad på äpplen är en fullträff.

Nästan så vi tror att du kommer vara glad att du inte hunnit göra dig av med alla äpplen.


Baka ett äppelbröd!

Äpple i bröd funkar superbra.

Riv dina överblivna äpplen och blanda i degen.

Du kan också göra saftiga äppelscones till fikat.




Av Maria - 21 augusti 2013 11:00




Antal: 8 portioner


Ingredienser:

1 kg lammkött, skuret i kuber

 

Marinad:

2 stora finhackade gula lökar
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk flytande margarin
400 g aprikospuré (200 g = 1 burk)
2 tsk salt
2 krm kajennpeppar
3 msk curry
3 msk vinäger
0.5 dl strösocker

 

Gör så här:

Bryn lök och vitlök i matfett i en kastrull. Tillsätt aprikospuré, salt, kajennpeppar, curry, vinäger och strösocker. Sjud blandningen sakta. Tillsätt lite vatten om det blir alltför tjockt. Låt kallna. Lägg köttet i en skål, häll över marinaden och låt stå och dra i kylskåpet i 24 timmar.

Ta upp köttet och låt det rinna av i en sil. Trä upp bitarna på spett. Grilla spetten på galler i ugnen 10-15 minuter. Servera med ris och sallad.




Av Maria - 21 augusti 2013 07:30

Antal: 4 Portioner

Ugn: 200º, ca 20 minuter

Kokningstid: ca 2 timmar


Ingredienser:

800g-1 kg rimmad oxbringa

1 gul lök

2 morötter


Tillbehör:

4-8 morötter

1+2 dl buljong från köttkoket

2 dl vispgrädde

Salt

Nymald vitpeppar

Ev. 1 tsk majsstärkelse

Riven färsk pepparrot


Gör så här:

Lägg oxbringan i en kastrull.

Häll på vatten så att det gott och väl täcker köttet.

Koka upp och skumma noga.

Lägg i skivad lök och slantade morötter.

Låt småkoka under lock tills köttet är riktigt mört, ca 2 timmar.


Ta upp köttet och låt svalna under press till nästa dag.

Spara buljongen.


Sätt ugnen på 200º.

Skala och skiva morötterna, lägg ner dem i en kastrull tillsammans med 1 dl buljong och grädden.

Koka morötterna mjuka på svag värme.

Smaka av med salt och nymald vitpepper.

Red eventuellt av med majsstärkelse utrörd i lite vatten.

Skiva oxbringan tunt och lägg den i en ugnsform.

Hälll på 2 dl av buljongen.

Täck med aluminiumfolie och värm i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Alternativt kan du värma skivorna lite försiktigt i en klick smör i en stekpanna.

Servera oxbringan med de gräddiga morötterna, kokt potatis och finriven pepparrot.

Av Maria - 20 augusti 2013 22:00

Mängd: ca 3,5 dl


Ingredienser:

2 äggulor

Omkring 1 tsk dijonsenap

2 msk vitvinsvinäger eller pressad citron

3 dl olja

Salt

Nymald svartpeppar


Gör så här:

Knäck äggen i en skål och rör ner hälften av vinägern eller pressad citron samt senapen.

Tillsätt nu oljan droppe för droppe under konstant omrörning.

Sedan hälften av oljan har droppats ner oc blandats väl, kan resten hällas i lite fortare under fortsatt omrörning, tills all olja är helt och hållet nerblandad och majonnäsen är tjock och glänsande.

Vispa in återstoden av vinägern eller pressad citron och kryddorna, samt smaka av.

Tillsätt mer senap om så önskas.


Med matberedare:

Placera äggulorna, senapen, kryddorna och hälften av vinägern eller pressad citron i matberedaren och blanda lätt på låg hastighet till homogen konsistens.

Ha nu blandaren igång och häll i oljan med en mycket tunn stråle tills allt blandats till jämn sås.

Tillsätt återstoden av vinägnern eller pressad ctron och rör om.


Anmärkning:

När man gör majonnäs i en matberedare kan man använda ett helt ägg istället för två äggulor, och då få en lite lättare majonnäs.


 

Extra info:

Nyckeln till framgång när man gör majonnäs är att alla ingredienser ska ha rumstemperatur och att man tillsätter oljan mycket försiktigt, åtminstone i början, och rör om hela tiden.

Antingen man använder enbart olivolja, hälften olivolja och hälften mild olja som solrosolja, eller enbart milda oljor är det en fråga om personlig smak.

Använd en del nötolja för att ge karaktär åt majonnäsen.

Valet av vinäger eller pressad citron är även det en fråga om rent induviduell smak och vad majonnäsen ska användas till.

Hemgjord majonnäs kan förvaras i sluten burk i kylskåpet upp till 3 dagar.

Blir majonnäsen tjock under förvaring, rör man ut den med lite vatten.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se