Alla inlägg under augusti 2013
Ingredienser:
1 kg hallon
400 g (5 dl) socker
1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt
Gör så här:
Rensa bären.
Varva bär och socker i en bunke och låt dem stå kallt ovh safta sig över en natt.
Rör sylten till sockret är smält.
Eller rör bär och socker i en elektrisk matberedningsmaskin.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.
Ös upp sylten på kalla burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Antal: 25 stycken
Ingredienser:
250 g kesella (10%)
3 dl färskriven parmesanost
1 dl hackade hasselnötter
1 krm salt
½ krm cayennepeppar
Garnering:
3 skivor kavring
2 msk hackad gräslök
Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom brödet och gräslöken.Antal: ca 12 bitar
Ugn: 200º, ca 10 minuter + ca 12 minuter
Ingredienser:
2½ dl vetemjöl (150 g)
1½ msk strösocker
2 krm salt
125 g kylskåpskallt smör
Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
½ dl vetemjöl (30 g)
2 tsk vaniljsocker
2 citroner (gärna ekologiska), finrivet skal
1¼ dl nypressad citronsaft (ca 2 citroner)
Ev. florsocker till pudring
Gör så här:
Sätt ugnen på 200º.
Blanda mjöl, socker och salt och tillsätt det kalla smöret i bitar.
Nyp ihop fingertopparna till en deg, eller kör snabbt ihop i matberedare.
Klä en ugnsform, ca 21*21 cm, med bakplåtspapper.
Tryck ut degen i jämnt lager i botten av formen och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, tills degen börjar få lite färg.
Fyllning:
Rör under tiden ihop ägg och socker.
Vispa ner mjöl och vaniljsocker och därefter skal och saft av citronerna.
Häll den lösa smeten i formen och grädda i ytterligare ca 12 minuter tills kakan har stannat, men fortfarande kladdig.
Låt svalna och skär sedan kakan i rutor.
Pudra ev. med lite florsocker, och förvara svalt fram till serveringen.
Mängd: ca 2½ dl
Ingredienser:
10 torkade arbolchilipepparfrukter med stjälkarna borttagna
2,4 dl äppel- eller vitvinsvinäger
½ tsk salt
Gör så här:
Lägg chilipepparn i en mortel och krossa fint.
Häll vinäger, chilipeppar och salt i en kastrull.
Rör ihop och koka upp.
Ta bort från värmen och låt svalna och dra.
Häll upp och servera.
Såsen håller sig i kylskåpet i slutet kärl upp till en månad.
Antal: 4st
Första steget - fördegen:
15 g rumstempererat vatten
ca 100 g majsmjöl
ca 200 g vetemjöl
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt mjölet. Rör ihop och låt jäsa i 1 timma.
Andra steget:
20 g nyponmjöl (finns i hälsobutiker och välsorterade livsmedelsbutiker)
10 g salt
0,5 dl rapsolja + lite extra till inoljning
0,5 dl honung
ca 300 g vetemjöl
Blanda fördegen med övriga ingredienser. Knåda väl. Häll rapsolja i en bunke och lägg i den färdigknådade degen. Olja in degen runt om och låt jäsa i 30 minuter.
Forma fyra bullar av degen och doppa varje bulle i majsmjöl. Lägg dem på smord bakplåt och jäs till dubbelstorlek.
Grädda bröden i 200° i 10-15 minuter. Låt dem svalna på galler.
Ingredienser:
1 kg blåbär
250 - 700 g (3 - 8 dl) socker
1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt
Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Varva bär och socker i en syltgryta.
Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.
Skaka grytan då och då.
Dra av grytan från värmen.
Skumma sylten väl.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.
Ös upp sylten på varma burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Antal: 16 bitar
Ugn: 175º, 35 minuter
Ingredienser:
125 g smör
200 g vit choklad
4 ägg
3 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g pistaschnötter
1 lime
Glasyr:
50 g smör
1 lime, saft
2 dl florsocker
Till garnering:
Pistaschnötter, grovhackade
1 lime, rivet skal
Gör så här:
Sätt ugnen på 175º.
Smält smöret.
Bryt chokladen i bitar och rr ner den i smöret.
Ta bort kastrullen från värmen när chokladen är så gott som smält.
Vispa ihop ägg och socker.
Blanda mjöl med bakpulver och rör ner i äggvispet.
Addera choklad- och smörsmeten.
Rör om försiktigt men noga.
Hacka nötterna grovt.
Rör ner i smeten, men spara några till garnering.
Riv skalet av en lime och blanda ner i smeten.
För ännu tydligare limesmak, pressa en lime och blanda saften i smeten.
Häll smeten i en stor form eller liten långpanna, ca 25*35 cm, gärna klädd med bakplåtspapper.
Grädda i 35 minuter eller tills kakan är fast i kanterna.
Glasyr:
Smält smöret.
Blanda med limesaft och florsocker.
Bred över kakan.
Garnera med nötter och rivet skal av en lime.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Fiskkakor:
450 g vit fisk, filéad och skuren i tärningar
1 äggvita
2 grovt rivna limeblad (kaffir)
1 msk grön currypasta
55 g finhackade haricots verts
1 färsk, röd chilipeppar, urkärnad och finhackad
1 knippa hackad färsk koriander
Oliv-, raps- eller jordnötsolja
Dippsåsen:
115 g strösocker
½ dl vitvinsvinäger
1 liten morot i smala stavar
1 bit gurka på 5 cm, skalad och urkärnad, skuren i smala stavar
Gör så här:
Lägg fisken i en matberedare tillsammans med äggvita, limeblad och currypasta och mixa väl.
Häll över i en skål och blanda ned haricots verts, röd chilipeppar och koriander.
Fukta händerna och forma smeten till små kakor, ca 5 cm i diameter.
Lägg dem bredvid varandra på ett stort fat och ställ i kylskåpet 30 minuter.
Tillred under tiden dippsåsen.
Häll sockret i en kastrull med 1½ msk vatten och vinägern och värm försiktigt.
Rör om tills sockret har smält helt.
Tillsätt morots- och gurkstavar, ta sedan kastrullen från plattan och låt svalna.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek fiskkakorna i omgångar tills de är gyllenbruna på båda sidor.
Låt rinna av på hushållspapper och håll dem varma medan de sista fiskkakorna steks.
Värm dippsåsen igen om så önskas.
Servera fiskkakorna genast med varm eller kall dippsås.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|