Alla inlägg under augusti 2013

Av Maria - 12 augusti 2013 11:30

Ingredienser:

200 g torkade fikon

2 dl müsli

2½ dl havregryn

2 msk blåbärspulver

½ dl torkade gojibär

½ dl torkade blåbär

1 dl mandel, grovt hackad


Chokladöverdrag:

150 g mörk choklad

1½ msk kokosolja


Att strö över:

Blåbärspulver


Gör så här:

Skölj fikonen, klipp bort den hårda stjälken.

Skär eller klipp fikonen i bitar och lägg i blöt i ca 10 minuter.

Häll av vattnet och lägg fikonbitarna i en mixer tillsammans med müsli och hälften av havregrynen, mixa ihop till en massa.

Flytta över massan till en bunke och blanda i resten av havregrynen, blåbärspulver, torkade bär och mandeln.

Lägg bakplåtspapper i botten på en form, ca 24*24 cm.

Lägg massan i formen och platta ut med baksidan av en sked elelr med en slickepott.

Ställ in formen i kylen medan du gör i ordning chokladöverdraget.


Chokladöverdrag:

Hacka och smält chokladen och kokosoljan i ett varmt vattenbad eller i mikron och rör ihop till en jämn smet.


Ta ut formen ur kylen och bred ett tunt lager av chokladen över kakan.

Låt den stelna och skär upp i bitar.

Strö över lite extra blåbärspulver.

Slå in varje bar i cellofan, smörgåspapper eller plastfolie och förvara i kylen.

ANNONS
Av Maria - 12 augusti 2013 09:30

Lämna rottråden och ett par centimeter av blasten när du kokar rödbetor så "blöder" de inte så mycket och bibehåller färgen bättre.

ANNONS
Av Maria - 12 augusti 2013 09:00

Antal: 6-8 portioner


Ingredienser:

1 stor aubergine, ca 400 g

5 msk olivolja

2 finhackade salladslökar

1 stor, pressad vitlöksklyfta

2 msk finhackad, färsk persilja

Salt

Peppar


Garnera med:

Paprikapulver


Servera med:

Baguette


Gör så här:

Skär auberginen i tjocka skivor och strö salt över för att dra ur den beska smaken.

Ställ åt sidan i 30 minuter, skölj sedan och klappa skivorna torra.

Hetta upp 4 msk olivolja i en stor stekpanna över medelvärme.

Stek aubergineskivorna på båda sidor tills de är mjuka och börjar få färg.

Ta upp dem och låt svalna.

Allteftersom skivorna svalnar rinner oljan ur dem igen.

Hetta upp ytterligare 1 msk olivolja i stekpannan.

Lägg i salladslök och vitlök och stek i 3 minuter till salladslöken blir mjuk.

Ta bort från värmen, ställ åt sidan och låt allt svalna.

Lägg ingredienserna i en matberedare och mixa till grov puré.

Häll över i en serveringsskål och blanda i persilja.

Smaka av och krydda mer om så behövs.

Servera genast eller täck över och ställ kallt tills 15 minuter före servering.

Strö paprikapulver över och servera med baguette.

Av Maria - 12 augusti 2013 06:00

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:
2 tsk dijonsenap

2 tsk vinäger

4 äggulor

2½ dl rapsolja

1 dl olivolja

2-3 vitlöksklyftor, pressade

Salt

Kajenpeppar

5 vitlöksklyftor

3 msk olivolja


Gör så här:

Vispa ihop senap, vinäger och äggulor i en skål.

Droppa i de två oljorna i en stråle och vispa kraftigt under tiden.

Smaksätt med pressad vitlök, salt och kajenpeppar.

Skala och skiva vitlöken.

Värm oljan på medelvärme, lägg i vitlöken och låt ligga tills den börjar bli rostad och gyllenbrun.

Dra av från plattan.

Lägg vitlöksskivorna i aiolin och mixa.

Spar några skivor till garnering.


Bästa resultatet får du om alla ingredienser är rumstemperade.

Av Maria - 11 augusti 2013 15:30

Antal: 6 portioner

Ugn: 250º, 20 minuter + ca 45 minuter


Ingredienser:
1½ dl grahams- eller rågmjöl

1½ dl vetemjöl

2 krm salt

125 g kallt smör

2 msk vatten


Fyllning:

2 auberginer

2 tsk salt

2+1 msk olivolja

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor

½ kruka basilika

4 ägg

2 dl mjlk

200 g chévre

250 g små tomater på kvist


Tillbehör:
Blandad sallad


Gör så här:

Blanda mjöl, salt och smör i matberedare eller i en bunke.

Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

Kavla ut den på mjölat bord så att den passar en form, 24-26 cm.

Klä formen med degen.

Låt formen stå i kyl eller frys minst 30 minuter.


Skiva auberginerna.

Dela stora skivor.

Lägg skivorna på ett fat eller i en skål och salta dem.

Låt stå minst 30 minuter.

Sätt under tiden ugnen på 250º.

Lägg auberginen i ett durkslag och pressa ur vätskan.

Fördela bitarna på en plåt med bakplåtspapper.

Ringla över 2 msk olja.

Stek mitt i ugnen ca 20 minuter tills de är mjuka och börjar få färg.


Hacka löken och finhacka vitlöken.

Fräs den mjuk i 1 msk olivolja i en stekpanna.

Fördela lök, aubergine och strimlade basilikablad i botten på formen.

Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar.

Häll blandningen över.

Skär osten i bitar och strö över den och lägg på tomaterna på kvist.

Grädda pajen längst ner i ugnen ca 45 minuter tills den stannat och fått fin färg.


Servera pajen ljummen som vegorätt eller till grillat kött eller grillad korv.

Av Maria - 11 augusti 2013 14:45

Antal: 2 limpor

Ugn: 275º, 10 minuter + 15 minuter på eftervärme

Jäsning: 2 timmar + 1 timme


Ingredienser:

50 g jäst

5 dl rumsvarmt vatten

2 tsk salt

ca 1,2 liter extra proteinrikt bakvetemjöl


Pensling:
1 ägg


Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.

Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen är upplöst.

Häll i resten av vattnet, saltet och mjölet men spara ½-1 dl till utbakningen.

Arbeta degen kraftigt, 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.

Degen ska vara seg men luftig.

Strö över ett tunt lager mjöl.

Täck degbunken med plastfolie.

Jäs degen ca 2 timmar.


Arbeta snabbt samman degen i degbunken.

Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord.

Knåda den ett par minuter.

Degen ska vara ganska lös.

Forma 2 knubbiga limpor ca 30 cm långa på smord plåt eller bakplåtspapper.

Låt degen jäsa utan bakduk 1 timme.


Snitta bröden med en vass kniv eller rakblad på snedden på ett par ställen.

Pensla dem med uppvispat ägg.


Gräddning:

Ställ en skål med vatten vid sidan om bröden.

Sätt in plåten på nedersta falsen.

Grädda ca 10 minuter på 275º.

Stäng av värmen och grädda bröden ca 15 minuter i eftervärmen.

Låt bröden kallna utan bakduk på galler.


Förvaring:

Bröden bör ätas dagsfärskt med kan förvaras i brödburk ett par dagar.

Det kan djupfrysas 2-3 månader men skorpan mister då sin frasighet.

Sprödvärm gärna brödet efter tiningen i ugnen.

Av Maria - 11 augusti 2013 09:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 morötter

1 palsternacka

5 cm purjolök

100 g bondbönor eller havicots verts

7 dl grönsaks- eller hönsbuljong

2 dl vispgrädde

125 g sockerärter eller gröna ärter

Salt

Nymald peppar

Ev. 1 knippe rädisor


Till servering:
1 dl hackad persilja

Knäckebröd


Gör så här:

Skala och skiva morötter och palsternacka tunt.

Skiva purjolöken fint.

Ta varje bondböna ur dess balja och ta bort hinnan, eller använd haricots verts.

Koka upp buljong och vispgrädde i en kastrull.

Lägg i morötter och palsternacka efter någon minut ochlåt dem koka i 2-3 minuter.

Tillsätt bondbönor eller haricots verts och koka i ytterligare 2-3 minuter.

Tillsätt purjolök och ärter, koka i 2 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Strö ev. över skivade rädisor.

Fördela i varma tallrikar, strö över persilja och servera tillsammans med knäckebröd.

Av Maria - 11 augusti 2013 08:45

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

55 g dagsgammalt bröd (2 skivor)

150 g mandel

4-6 stora, grovt hackade vitlöksklyftor

1½ dl extra virgin olivolja

2 msk vitvinsvinäger

Salt

Peppar


Garnera med:

Färsk koriander eller kvistar av bladpersilja


Servera med:

Grissini med sesamfrön


Gör så här:

Skär bort brödkanterna och riv brödet i små bitar.

Lägg det sedan i en skål, täck med vatten och låt ligga i blöt 10-15 minuter.

Krama ur vattnet och ställ åt sidan.

Lägg mandlarna i en eldfast skål och skålla dem genom att hälla på kokande vatten så att det täcker.

Låt ligga i 30 sekunder och sila av.

Skalet bör då lätt glida av.

Lägg mandlarna och vilöken i en matberedare och finfördela.

Tillsätt det urkramade brödet och mixa väl igen.

Tillsätt olivolja, lite i taget i en fin stadig stråle medan maskinen går, tills en tjock puré har bildats.

Tillsätt vinäger och mixa igen.

Krydda med salt och peppar efter smak.

Skrapa över purén i en skål, täck och kyl tills den ska serveras.

Den håller sig i kylskåpet upp till 4 dagar.

Garnera med örtkvistar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se