Alla inlägg under augusti 2013
Ingredienser:
200 g torkade fikon
2 dl müsli
2½ dl havregryn
2 msk blåbärspulver
½ dl torkade gojibär
½ dl torkade blåbär
1 dl mandel, grovt hackad
Chokladöverdrag:
150 g mörk choklad
1½ msk kokosolja
Att strö över:
Blåbärspulver
Gör så här:
Skölj fikonen, klipp bort den hårda stjälken.
Skär eller klipp fikonen i bitar och lägg i blöt i ca 10 minuter.
Häll av vattnet och lägg fikonbitarna i en mixer tillsammans med müsli och hälften av havregrynen, mixa ihop till en massa.
Flytta över massan till en bunke och blanda i resten av havregrynen, blåbärspulver, torkade bär och mandeln.
Lägg bakplåtspapper i botten på en form, ca 24*24 cm.
Lägg massan i formen och platta ut med baksidan av en sked elelr med en slickepott.
Ställ in formen i kylen medan du gör i ordning chokladöverdraget.
Chokladöverdrag:
Hacka och smält chokladen och kokosoljan i ett varmt vattenbad eller i mikron och rör ihop till en jämn smet.
Ta ut formen ur kylen och bred ett tunt lager av chokladen över kakan.
Låt den stelna och skär upp i bitar.
Strö över lite extra blåbärspulver.
Slå in varje bar i cellofan, smörgåspapper eller plastfolie och förvara i kylen.
Lämna rottråden och ett par centimeter av blasten när du kokar rödbetor så "blöder" de inte så mycket och bibehåller färgen bättre.
Antal: 6-8 portioner
Ingredienser:
1 stor aubergine, ca 400 g
5 msk olivolja
2 finhackade salladslökar
1 stor, pressad vitlöksklyfta
2 msk finhackad, färsk persilja
Salt
Peppar
Garnera med:
Paprikapulver
Servera med:
Baguette
Gör så här:
Skär auberginen i tjocka skivor och strö salt över för att dra ur den beska smaken.
Ställ åt sidan i 30 minuter, skölj sedan och klappa skivorna torra.
Hetta upp 4 msk olivolja i en stor stekpanna över medelvärme.
Stek aubergineskivorna på båda sidor tills de är mjuka och börjar få färg.
Ta upp dem och låt svalna.
Allteftersom skivorna svalnar rinner oljan ur dem igen.
Hetta upp ytterligare 1 msk olivolja i stekpannan.
Lägg i salladslök och vitlök och stek i 3 minuter till salladslöken blir mjuk.
Ta bort från värmen, ställ åt sidan och låt allt svalna.
Lägg ingredienserna i en matberedare och mixa till grov puré.
Häll över i en serveringsskål och blanda i persilja.
Smaka av och krydda mer om så behövs.
Servera genast eller täck över och ställ kallt tills 15 minuter före servering.
Strö paprikapulver över och servera med baguette.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
2 tsk dijonsenap
2 tsk vinäger
4 äggulor
2½ dl rapsolja
1 dl olivolja
2-3 vitlöksklyftor, pressade
Salt
Kajenpeppar
5 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
Gör så här:
Vispa ihop senap, vinäger och äggulor i en skål.
Droppa i de två oljorna i en stråle och vispa kraftigt under tiden.
Smaksätt med pressad vitlök, salt och kajenpeppar.
Skala och skiva vitlöken.
Värm oljan på medelvärme, lägg i vitlöken och låt ligga tills den börjar bli rostad och gyllenbrun.
Dra av från plattan.
Lägg vitlöksskivorna i aiolin och mixa.
Spar några skivor till garnering.
Bästa resultatet får du om alla ingredienser är rumstemperade.
Antal: 6 portioner
Ugn: 250º, 20 minuter + ca 45 minuter
Ingredienser:
1½ dl grahams- eller rågmjöl
1½ dl vetemjöl
2 krm salt
125 g kallt smör
2 msk vatten
Fyllning:
2 auberginer
2 tsk salt
2+1 msk olivolja
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
½ kruka basilika
4 ägg
2 dl mjlk
200 g chévre
250 g små tomater på kvist
Tillbehör:
Blandad sallad
Gör så här:
Blanda mjöl, salt och smör i matberedare eller i en bunke.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Kavla ut den på mjölat bord så att den passar en form, 24-26 cm.
Klä formen med degen.
Låt formen stå i kyl eller frys minst 30 minuter.
Skiva auberginerna.
Dela stora skivor.
Lägg skivorna på ett fat eller i en skål och salta dem.
Låt stå minst 30 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 250º.
Lägg auberginen i ett durkslag och pressa ur vätskan.
Fördela bitarna på en plåt med bakplåtspapper.
Ringla över 2 msk olja.
Stek mitt i ugnen ca 20 minuter tills de är mjuka och börjar få färg.
Hacka löken och finhacka vitlöken.
Fräs den mjuk i 1 msk olivolja i en stekpanna.
Fördela lök, aubergine och strimlade basilikablad i botten på formen.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar.
Häll blandningen över.
Skär osten i bitar och strö över den och lägg på tomaterna på kvist.
Grädda pajen längst ner i ugnen ca 45 minuter tills den stannat och fått fin färg.
Servera pajen ljummen som vegorätt eller till grillat kött eller grillad korv.
Antal: 2 limpor
Ugn: 275º, 10 minuter + 15 minuter på eftervärme
Jäsning: 2 timmar + 1 timme
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl rumsvarmt vatten
2 tsk salt
ca 1,2 liter extra proteinrikt bakvetemjöl
Pensling:
1 ägg
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen är upplöst.
Häll i resten av vattnet, saltet och mjölet men spara ½-1 dl till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt, 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
Degen ska vara seg men luftig.
Strö över ett tunt lager mjöl.
Täck degbunken med plastfolie.
Jäs degen ca 2 timmar.
Arbeta snabbt samman degen i degbunken.
Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord.
Knåda den ett par minuter.
Degen ska vara ganska lös.
Forma 2 knubbiga limpor ca 30 cm långa på smord plåt eller bakplåtspapper.
Låt degen jäsa utan bakduk 1 timme.
Snitta bröden med en vass kniv eller rakblad på snedden på ett par ställen.
Pensla dem med uppvispat ägg.
Gräddning:
Ställ en skål med vatten vid sidan om bröden.
Sätt in plåten på nedersta falsen.
Grädda ca 10 minuter på 275º.
Stäng av värmen och grädda bröden ca 15 minuter i eftervärmen.
Låt bröden kallna utan bakduk på galler.
Förvaring:
Bröden bör ätas dagsfärskt med kan förvaras i brödburk ett par dagar.
Det kan djupfrysas 2-3 månader men skorpan mister då sin frasighet.
Sprödvärm gärna brödet efter tiningen i ugnen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 morötter
1 palsternacka
5 cm purjolök
100 g bondbönor eller havicots verts
7 dl grönsaks- eller hönsbuljong
2 dl vispgrädde
125 g sockerärter eller gröna ärter
Salt
Nymald peppar
Ev. 1 knippe rädisor
Till servering:
1 dl hackad persilja
Knäckebröd
Gör så här:
Skala och skiva morötter och palsternacka tunt.
Skiva purjolöken fint.
Ta varje bondböna ur dess balja och ta bort hinnan, eller använd haricots verts.
Koka upp buljong och vispgrädde i en kastrull.
Lägg i morötter och palsternacka efter någon minut ochlåt dem koka i 2-3 minuter.
Tillsätt bondbönor eller haricots verts och koka i ytterligare 2-3 minuter.
Tillsätt purjolök och ärter, koka i 2 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Strö ev. över skivade rädisor.
Fördela i varma tallrikar, strö över persilja och servera tillsammans med knäckebröd.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
55 g dagsgammalt bröd (2 skivor)
150 g mandel
4-6 stora, grovt hackade vitlöksklyftor
1½ dl extra virgin olivolja
2 msk vitvinsvinäger
Salt
Peppar
Garnera med:
Färsk koriander eller kvistar av bladpersilja
Servera med:
Grissini med sesamfrön
Gör så här:
Skär bort brödkanterna och riv brödet i små bitar.
Lägg det sedan i en skål, täck med vatten och låt ligga i blöt 10-15 minuter.
Krama ur vattnet och ställ åt sidan.
Lägg mandlarna i en eldfast skål och skålla dem genom att hälla på kokande vatten så att det täcker.
Låt ligga i 30 sekunder och sila av.
Skalet bör då lätt glida av.
Lägg mandlarna och vilöken i en matberedare och finfördela.
Tillsätt det urkramade brödet och mixa väl igen.
Tillsätt olivolja, lite i taget i en fin stadig stråle medan maskinen går, tills en tjock puré har bildats.
Tillsätt vinäger och mixa igen.
Krydda med salt och peppar efter smak.
Skrapa över purén i en skål, täck och kyl tills den ska serveras.
Den håller sig i kylskåpet upp till 4 dagar.
Garnera med örtkvistar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|