Alla inlägg under augusti 2013

Av Maria - 17 augusti 2013 12:30

Antal: 1 plåt

Ugn: 175º, 20-25 minuter


Ingredienser:

350 g mjukt smör

6 dl strösocker

3 dl kakao av god kvalitet

1 dl ljus sirap

½ tsk salt

6 ägg

3 dl vetemjöl

3 dl färska björnbär, spara några till dekoration


Till servering:

Vispgrädde


Gör så här:

Sätt ugnen på 175º.

Vispa smör och strösocker vitt och pösigt.

Blanda i kakao, sirap och salt.

Rör i ett ägg i taget och vänd ner vetemjölet.

Vänd till sist ner björnbären i smeten.

Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och häll i smeten.

Grädda brownien i mitten av ugnen i 20-25 minuter.

Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.

Ta ut kakan och låt svalna.

Dela den sedan i lagom stora rutor.

Vispa grädden och servera brownien med en klick på varje.

Dekorera med ett björnbär.

ANNONS
Av Maria - 17 augusti 2013 09:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 pkt fryst bladspenat, ca 250 g

500 g räkor med skal

2 dl vitt vin

2 dl vatten

1 fiskbuljongtärning

300 g laxfilé

3 schalottenlökar

2 purjolökar

1 msk olivolja

Salt

Vitpeppar

2 dl vispgrädde

½ dl hackad färsk dill

2 squash

1 dl riven ost


Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C.
Tina spenaten.
Skala räkorna.
Koka räkskalen i vin, vatten och buljong i ca 15 minuter.
Sila bort skalen.
Förbered de övriga ingredienserna till lasagnen medan räkskalen kokar.
Skär laxen i bitar.
Skala och finhacka löken och strimla purjolöken.
Fräs lök, purjolök och spenat i lite olivolja.
Smaka av med salt och peppar.
Koka upp grädde i en kastrull och tillsätt spadet från räkkoket.
Låt såsen koka i 10 minuter.
Smaka av med salt, peppar och dill.
Skär squashen i långa tunna skivor.
Varva sås, squashskivor, lax, räkor och spenat-purjoblandningen i en smord ugnssäker form.
Strö över osten.
Gratinera i ugnen ca 30 minuter.

ANNONS
Av Maria - 17 augusti 2013 07:30




Mängd: ca 3 dl

Ugn: 180º, ca 20 minuter


Ingredienser:

4 stora, mogna tomater

16 skållade mandlar

3 stora, hela oskalde vitlöksklyftor

1 torkad söt chilipeppar, blötlagd i 20 minuter och klappad torr

4 torkade röda chilipepparfrukter, blötlagda i 20 minuter och klappade torra

1 nypa socker

1½ dl extra virgin olivolja

ca 2 msk rödvinsvinäger

Salt

Peppar


Gör så här:

Lägg tomater, mandel och vitlök på ett bakplåtspapper och rosta i varm ugn, 180º i ca 20 minuter.

Kontrollera mandeln efter ca 7 minuter eftersom den lätt blir bränd och ta ut den när den gyllenbrun och doftar.

Skala tomaterna och den rostade vitlöken.

Lägg mandel, vitlök, söt chilipeppar och torkad röd chilipeppar i en matberedare och finfördela.

Tillsätt tomater och socker och mixa igen.

Häll långsamt i olivoljan genom matarröret med maskinen igång.

Tillsätt 1½ msk vinäger och mixa hastigt.

Smaka av och tillsätt eventuellt extra vinäger, liksom salt och peppar efter smak.

Låt stå i minst 2 timmar och servera sedan rumstemperarad.

Alternativt täck över och ställ i kylen upp till 3 dagar.

Rumstemperara och rör om före servering.




Av Maria - 16 augusti 2013 19:30

Mängd: ca 5 dl


Ingredienser:

1 vaniljstång

200 g frysta björnbär

200 g frysta hallon och blåbär

4 dl råsocker


Gör så här:

Halvera vaniljstången på längden.
Lägg den i en kastrull och tillsätt bär och socker.
Låt sylten koka kraftigt ca 15 minuter, skumma eventuellt.
Häll sylten i en varm, rengjord burk att kallna.

Av Maria - 16 augusti 2013 19:15




Antal: 8-10 stycken

 

Ingredienser:

25 g jäst

3 dl vatten

1 tsk salt

2 msk olja

2½ dl rågsikt

6-7 dl specialvetemjöl

 

Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke.
Värm vattnet till fingervärme (37°C).
Lös upp jästen i degspadet.
Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl.
Arbeta degen till en blank och smidig deg.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela den i 8-10 jämnstora bitar.
Forma dem till släta bullar.
Låt dem jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Kavla ut bullarna snabbt till knappt centimeter-tjocka eventuellt lite ovala kakor.
Kavla bara på en sida!
Vänd kakorna och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda omedelbart mitt i ugnen i 275°C i 5-7 minuter.
Låt dem kallna under bakduk på galler.
Dessa blir lätta, luftiga bröd som är ihåliga.
Vid servering skär man en ficka i brödet och fyller det med tex kyckling, köttfärs, kryddstark tomatsås, grönsallad. m.m



Av Maria - 16 augusti 2013 17:30

Antal: 6 knallar

Jäsning: 1 1/2 - timmar

Ugn: 175 grader, ca 30 minuter sen 150 grader ca 1 1/2 timma


Ingredienser:

Dag 1:

1 kg rågsikt

1 1/2 liter vatten

1/2 msk salt

1/2 msk anis

1/2 msk fänkål


Dag 2:

1/2 hg jäst

1/2 msk ättiksprit

125 g brun farin

1 kg rågmjöl


Gör så här:

Första dagen: Det kokande vattnet slås över rågsikten, salt, anis och fänkål blandas ner. Arbetas ihop och får stå över natten.

Andra dagen: Lös jästen i 1 msk ljumt vatten och blanda ner i degen tillsammans med ättiksprit, brun farin och rågmjöl. Arbeta degen väl, dela i 6 bitar, forma till dem och lägg dessa "knallar" på smorda plåtar att jäsa upp väl - det kan ta tid, 1 1/2 timmar.

Grädda. Pensla med vatten ett par gånger under gräddningen.

Ugnstemperatur 175 grader i 30 minuter, minska till 150 grader i 1 1/2 timma.

Passa på att undervärmen inte är för stark.

Bröd som gräddas så här länge kan behöva dubbla plåtar.

Sedan bröden kallnat knytes de in i plastpåsar och får stå 2 dagar för att "mogna".

Av Maria - 16 augusti 2013 12:15

Antal: ca 25 stycken

Ugn: 175º, 15 minuter + 10 minuter


Ingredienser:

125 g smör

1½ dl mjölk

1½ dl vaniljyoghurt

3 ägg

1½ dl socker

5 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

2 dl hallon

½ dl vinbär

2 msk vetemjöl

50 g vit choklad


Till garnering:
Florsocker att pudra över

Färska hallon


Gör så här:

Sätt ugnen på 175º.

Smält smöret i en kastrull.

Vispa i mjölk och yoghurt och ta av från värmen.

Vispa ägg och socker pösigt och vispa ner smörblandningen.

Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.

Blanda hallon och vinbär med mjölet och vänd ner i smeten.

Häll i en långpanna, 20*30 cm, klädd med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.

Strö över hackad choklad och grädda i ytterligare 10 minuter.

Låt svalna och skär i rutor.

Av Maria - 16 augusti 2013 07:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:
2 msk oliv-, raps- eller jordnötsolja

1 msk sesamolja

Saften av en ½ lime

2 urbenade kycklingbröst utan skinn, skuren i små tärningar


Sataysås:

2 msk oliv-, raps-, eller jordnötsolja

1 liten, finhackad lök

1 liten, färsk grön chilipeppar, urkärnad och hackad

1 finhackad vitlöksklyfta

1¼ dl grovt jordnötssmör

6-8 msk vatten

Saften av en ½ lime


Gör så här:

Blanda oljorna och limesaften i en skål som inte är av metall.

Lägg i kycklingtärningarna, täck med plastfolie och ställ kallt i 1 timme.


Sataysås:

För att göra sataysåsen hettar man upp oljan i en stekpanna och steker lök, chilipeppar och vitlök på låg värme i 5 minuter under omrörning då och då tills allt nätt och jämt har mjuknat.

Tillsätt jordnötssmör, vatten och limesaft och sjud försiktigt, hela tiden under omrörning, tills jordnötssmöret är tillräckligt mjukt för att göra en dippsås av.

Tillsätt eventuellt lite mer vatten för en tunnare konsistens.


Låt under tiden kycklingtärningarna rinna av och trä upp dem på 8-12 grillspett av trä.

Lägg under het ugnsgrill eller på en träkolsgrill i ca 10 minuter, vänd spetten ofta tills de är genomstekta med fin färg.

Servera heta till den vama sataysåsen.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se