Alla inlägg under augusti 2013
Antal: 1 plåt
Ugn: 175º, 20-25 minuter
Ingredienser:
350 g mjukt smör
6 dl strösocker
3 dl kakao av god kvalitet
1 dl ljus sirap
½ tsk salt
6 ägg
3 dl vetemjöl
3 dl färska björnbär, spara några till dekoration
Till servering:
Vispgrädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 175º.
Vispa smör och strösocker vitt och pösigt.
Blanda i kakao, sirap och salt.
Rör i ett ägg i taget och vänd ner vetemjölet.
Vänd till sist ner björnbären i smeten.
Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och häll i smeten.
Grädda brownien i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.
Ta ut kakan och låt svalna.
Dela den sedan i lagom stora rutor.
Vispa grädden och servera brownien med en klick på varje.
Dekorera med ett björnbär.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 pkt fryst bladspenat, ca 250 g
500 g räkor med skal
2 dl vitt vin
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
300 g laxfilé
3 schalottenlökar
2 purjolökar
1 msk olivolja
Salt
Vitpeppar
2 dl vispgrädde
½ dl hackad färsk dill
2 squash
1 dl riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.Mängd: ca 3 dl
Ugn: 180º, ca 20 minuter
Ingredienser:
4 stora, mogna tomater
16 skållade mandlar
3 stora, hela oskalde vitlöksklyftor
1 torkad söt chilipeppar, blötlagd i 20 minuter och klappad torr
4 torkade röda chilipepparfrukter, blötlagda i 20 minuter och klappade torra
1 nypa socker
1½ dl extra virgin olivolja
ca 2 msk rödvinsvinäger
Salt
Peppar
Gör så här:
Lägg tomater, mandel och vitlök på ett bakplåtspapper och rosta i varm ugn, 180º i ca 20 minuter.
Kontrollera mandeln efter ca 7 minuter eftersom den lätt blir bränd och ta ut den när den gyllenbrun och doftar.
Skala tomaterna och den rostade vitlöken.
Lägg mandel, vitlök, söt chilipeppar och torkad röd chilipeppar i en matberedare och finfördela.
Tillsätt tomater och socker och mixa igen.
Häll långsamt i olivoljan genom matarröret med maskinen igång.
Tillsätt 1½ msk vinäger och mixa hastigt.
Smaka av och tillsätt eventuellt extra vinäger, liksom salt och peppar efter smak.
Låt stå i minst 2 timmar och servera sedan rumstemperarad.
Alternativt täck över och ställ i kylen upp till 3 dagar.
Rumstemperara och rör om före servering.
Mängd: ca 5 dl
Ingredienser:
1 vaniljstång
200 g frysta björnbär
200 g frysta hallon och blåbär
4 dl råsocker
Gör så här:
Halvera vaniljstången på längden.Antal: 8-10 stycken
Ingredienser:
25 g jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
2 msk olja
2½ dl rågsikt
6-7 dl specialvetemjöl
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.Antal: 6 knallar
Jäsning: 1 1/2 - timmar
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter sen 150 grader ca 1 1/2 timma
Ingredienser:
Dag 1:
1 kg rågsikt
1 1/2 liter vatten
1/2 msk salt
1/2 msk anis
1/2 msk fänkål
Dag 2:
1/2 hg jäst
1/2 msk ättiksprit
125 g brun farin
1 kg rågmjöl
Gör så här:
Första dagen: Det kokande vattnet slås över rågsikten, salt, anis och fänkål blandas ner. Arbetas ihop och får stå över natten.
Andra dagen: Lös jästen i 1 msk ljumt vatten och blanda ner i degen tillsammans med ättiksprit, brun farin och rågmjöl. Arbeta degen väl, dela i 6 bitar, forma till dem och lägg dessa "knallar" på smorda plåtar att jäsa upp väl - det kan ta tid, 1 1/2 timmar.
Grädda. Pensla med vatten ett par gånger under gräddningen.
Ugnstemperatur 175 grader i 30 minuter, minska till 150 grader i 1 1/2 timma.
Passa på att undervärmen inte är för stark.
Bröd som gräddas så här länge kan behöva dubbla plåtar.
Sedan bröden kallnat knytes de in i plastpåsar och får stå 2 dagar för att "mogna".
Antal: ca 25 stycken
Ugn: 175º, 15 minuter + 10 minuter
Ingredienser:
125 g smör
1½ dl mjölk
1½ dl vaniljyoghurt
3 ägg
1½ dl socker
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 dl hallon
½ dl vinbär
2 msk vetemjöl
50 g vit choklad
Till garnering:
Florsocker att pudra över
Färska hallon
Gör så här:
Sätt ugnen på 175º.
Smält smöret i en kastrull.
Vispa i mjölk och yoghurt och ta av från värmen.
Vispa ägg och socker pösigt och vispa ner smörblandningen.
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.
Blanda hallon och vinbär med mjölet och vänd ner i smeten.
Häll i en långpanna, 20*30 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.
Strö över hackad choklad och grädda i ytterligare 10 minuter.
Låt svalna och skär i rutor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 msk oliv-, raps- eller jordnötsolja
1 msk sesamolja
Saften av en ½ lime
2 urbenade kycklingbröst utan skinn, skuren i små tärningar
Sataysås:
2 msk oliv-, raps-, eller jordnötsolja
1 liten, finhackad lök
1 liten, färsk grön chilipeppar, urkärnad och hackad
1 finhackad vitlöksklyfta
1¼ dl grovt jordnötssmör
6-8 msk vatten
Saften av en ½ lime
Gör så här:
Blanda oljorna och limesaften i en skål som inte är av metall.
Lägg i kycklingtärningarna, täck med plastfolie och ställ kallt i 1 timme.
Sataysås:
För att göra sataysåsen hettar man upp oljan i en stekpanna och steker lök, chilipeppar och vitlök på låg värme i 5 minuter under omrörning då och då tills allt nätt och jämt har mjuknat.
Tillsätt jordnötssmör, vatten och limesaft och sjud försiktigt, hela tiden under omrörning, tills jordnötssmöret är tillräckligt mjukt för att göra en dippsås av.
Tillsätt eventuellt lite mer vatten för en tunnare konsistens.
Låt under tiden kycklingtärningarna rinna av och trä upp dem på 8-12 grillspett av trä.
Lägg under het ugnsgrill eller på en träkolsgrill i ca 10 minuter, vänd spetten ofta tills de är genomstekta med fin färg.
Servera heta till den vama sataysåsen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|