Alla inlägg under augusti 2013

Av Maria - 19 augusti 2013 06:00

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:
2 tsk dijonsenap

2 tsk vinäger

4 äggulor

3 dl rapsolja

1 dl olivolja

2-3 vitlöksklyftor, pressade

Salt

Kajenpeppar

2 tsk mald lakritsrot eller 1 tsk lakritspulver


Gör så här:

Vispa ihop senap, vinäger och äggulor i en skål.

Droppa i de två oljorna i en stråle och vispa kraftigt under tiden.

Smaksätt med pressad vitlök, salt och kajenpeppar.

Rör ner lakritspulvret i aiolin.


Bästa resultatet får du om alla ingredienser är rumstemperade.

ANNONS
Av Maria - 18 augusti 2013 21:45

Antal: 2 stycken

Ugn: 200 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

5 dl vatten

2 tsk salt

2 tsk stött anis

2 tsk stött fänkål

4 dl grahamsmjöl (240 g)

4 dl rågsikt (240 g)

5-6 dl vetetmjöl (300-360 g)


Gör så här:

Ljumma vattnet och slå det över den smulade jästen i en degbunke, tillsätt salt.

Rör ner grahamsmjöl och rågsikt tillsammans med kryddorna och arbeta sedan in resten av mjölet till en smidig deg.

Låt jäsa till dubbel storlek, ta upp degen på bakbordet och baka ut till två bröd.

Skåra bröden och sätt dem på smort plåt att jäsa upp.

Grädda i 200 g ca 40 minuter.

ANNONS
Av Maria - 18 augusti 2013 21:30

Ingredienser:

1 kg jordgubbar

300-800 g (4-9 dl) socker

1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt


Gör så här:

Rensa och skölj bären.

Varva bär och socker i en syltgryta.

Låt bären stå och safta sig på sval plats några timmar eller över en natt.

Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.

Skaka grytan då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.

Av Maria - 18 augusti 2013 19:30

Antal:2 formbröd

Jäsning: 10 minuter och 30 minuter

Ugn: 175 grader ca 1 timma och 15 minuter (75 minuter)


Ingredienser:

70 g jäst

2 msk smör eller magarin

7 dl vatten

7 dl rågflingor

2 dl rågkross

2 tsk salt

2 msk sirap

2 dl rågmjöl (100 g)

7 dl vetemjöl (420 g)


Att strö med:

Rågflingor


Gör så här:

Smält matfettet, slå på vattnet och värm till 37 grader.

Slå detta över den smulade jästen i degbunke, blanda väl.

Tillsätt rågflingor, rågkross, salt, sirap, rågmjöl och vetemjöl, lite i sänder.

Arbeta ihop till en deg som får stå i 10 minuter.

Ta upp degen på bakbordet, arbeta ihop den och baka ut till 2 längder.

Lägg dem i smorda formar och låt jäsa 30 minuter.

Grädda, i 175 grader i ca 1 timma och 15 minuter (75 minuter) - pensla några gånger under gräddningen med hett vatten blandat med lite margarin.

Mot slutet av gräddningen strö med rågflingor och bröden får grädda färdigt.

Brödet blir bäst om det får vila en dag innan man skär upp det i tunna skivor.

Av Maria - 18 augusti 2013 13:15




Antal: ca 20 stycken

Ugn: 150º, ca 40 minuter


Ingredienser:
Rababerphillykräm:

150 g rabarber

1 msk vatten

½ dl strösocker

200 g philadephiaost

2 äggulor


Kaka:

150 g margarin eller smör

2 ägg

2 dl strösocker

1½ dl vetemjöl

100 g vit choklad


Till garnering:

100 g vit choklad

4 msk vispgrädde

Citronmeliss eller mynta


Gör så här:
Rabarberphillykräm:

Skär rabarbern i tunna skivor och koka dem på svag värme tillsammans med vatten och socker tills de är mjuka, det tar 10-15 minuter.

Låt koka lite längre om rabarbern innehåller mycket vatten.

Låt rabarbern svalna något och rör därefter ner philadelphiaost och äggulor.


Sätt ugnen på 150º.


Kaka:

Smält margarin eller smör i en kastrull.

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.

Rör ner vetemjöl och smält matfett.

Hacka den vita chokladen grovt.

Bred ut hälften av sockerkakssmeten i en smord och bröad ugnsform, 20*25 cm.

Bred rabarberphillykrämen över hela kakan och därefter resten av sockerkakssmeten.

Avsluta med att strö över chokladen.


Grädda kakan i 40 minuter, kakan ska vara lite lös.

Skär den i 20 jämnstora bitar.


Till garnering:
Smält choklad och grädde över vattenbad.

Klicka lite choklad på varje blondie.

Garnera emd citronmeliss eller mynta.




Av Maria - 18 augusti 2013 07:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:
1 msk olivolja

2 msk smör

1 finhackad lök

150 g tärnad skinka

2 mycket finhackade vitlöksklyftor

1 färsk, röd chilipeppar, urkärnad och finhackad

800 g hackade burktomater

Salt

Peppar

450 g pasta, bucatini eller penne

2 msk hackad, färsk bladpersilja

6 msk riven, färsk parmesanost


Gör så här:
Hetta upp olivolja och 1 msk smör i en stor kastrull på medelvärme.

Tillsätt lök och stek den gyllengul och mjuk i 10 minuter.

Lägg i skinkan och bryn den lätt i 5 minuter.

Blanda i vitlök, chilipeppar och tomater.

Krydda med lite salt och peppar.

Koka upp, och sjud sedan försiktigt på medelvärme i 30-40 minuter tills såsen tjocknat.

Koka pastan al dente i riktligt med kokande, saltat vatten.

Låt rinna av och häll upp i i en varm serveringsskål.

Häll såsen över pastan.

Tillsätt persilja, parmesan och resten av smöret.

Vänd ned det väl.

Servera genast.




Av Maria - 17 augusti 2013 21:30

Antal: 4 portioner

Tid: ca 7 minuter


Ingredienser:

½ liter vaniljglass

1 liter jordgubbar

1 apelsin

½ kruka basilika

2 msk strösocker

1 vaniljstång

1 dl cream cheese naturell


Gör så här:

Ta fram glasspaketet ur frysen.
Skölj, snoppa och dela jordgubbarna och lägg dem i en skål.
Riv det yttersta skalet av apelsinen och pressa ur juicen.
Plocka och strimla basilikan och tillsätt den i jordgubbarna tillsammans med sockret, apelsinskal och juice.
Rör försiktigt om några varv.
Skär glassen i bitar och lägg i en bunke.
Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg i bunken.
Lägg i cream cheese.
Vispa glassen mjuk med en elvisp.
Lägg upp i en skål.
Servera glassen direkt med jordgubbarna.

Av Maria - 17 augusti 2013 19:45

Till 1 stort bröd:

100 g jäst

6½ dl coca-cola

½ dl majsolja

2 tsk salt

½ dl mörk sirap

1 msk ättikssprit (12%)

1 dl potatismjöl

1 liter grovt rågmjöl (550 g)

8-9 dl vetemjöl special (480-540 g)

 

Gör så här:

Smula jästen i en bunke eller hushållsmaskin. Rör ut den i lite av colan. Tillsätt resten av colan, olja, salt, sirap, ättika, potatismjöl, rågmjöl och vetemjöl special. Arbeta kraftigt ihop till en jämn och smidig deg.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och forma den till en rund bulle. Mjöla en rund ganska stor brödkorg och lägg i degen med den jämna sidan nedåt. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.

Sätt ungen på 225°C. Stjälp upp brödet på en plåt med bakplåtspapper och gärdda i nedre delen av ugnen 15 minuter, sänk temperaturen till 175°C och grädda ytterligare ca 35 minuter.

Ta ut brödet och låt det kallna på galler under bakduk.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se