Alla inlägg under augusti 2013
Antal: 20 stycken
Ugn: 175º, ca 30 minuter
Ingredienser:
150 g smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
200 g blåbär
50 g mandelspån
Eventuellt florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175º.
Smält smöret i en kastrull och rör ner socker och ägg.
Blanda ner mjöl och rör smeten slät.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en liten långpanna.
Strö över blåbär och mandel.
Grädda i ca 30 minuter.
Låt svalna och skär i rutor.
Pudra eventuellt med lite florsocker.
Mängd: ca 140 g
Ingredienser:
½ färsk kokosnöt (ca 115 g kokoskött) eller 125 g kokosflingor
2 färska gröna chilifrukter, urkärnade eller ej alltefter smak
2½ cm skalad och finhackad, färsk ingefära
4 msk hackad, färsk koriander
2 msk citronsaft eller efter smak
2 mycket fint hackade scharlottenlökar
Servera med:
Pappadam (indiskt tunnbröd av linsmjöl) eller pitabröd
Gör så här:
Om man använder sig av färsk kokosnöt, gör man hål i kokosnötens "öga" med hjälp av hammare och spik, häller ut kokosmjölken och sparar den.
Använd hammaren för att dela nöten i två delar, ta sedan ur köttet i den ena och hacka det.
Lägg kokoshacket och chilipepparn i en liten matberedare och kör i ca 30 sekunder tills allt är finhackat.
Tillsätt ingefära, koriander och citronsaft och mixa igen.
Tillsätt ca 1 msk kokosmjölk eller vatten om blandningen verkar för torr.
Rör ner scharlottenlöken och servera genast, eller täck kallt till serveringsdags.
Den behåller sin friska smak i kylskåpet upp till 3 dagar.
Ingredienser:
2 äggulor
2 msk florsocker
2 dl vispgrädde
Rivet skal av ½ apelsin
Saft av 1 apelsin (ca 1 dl)
Gör så här:
Vispa gulor och socker pösigt.
Tillsätt apelsinskal och saft.
Vispa grädden och blanda ner.
Häll smeten i en form och frys.
Skeda upp glassen och garnera med apelsinklyftor och gärna lite hyvlad blockchoklad.
Antal: 4 stora bröd
Ugn: 175-200 grader, 45 minuter + 10 minuter
Ingredienser:
1 l vatten
2 dl hirs
2 dl rismjöl
1 dl sesamfrö
1 dl linfrö
½ dl solroskärnor
1 dl kokosflingor
2 msk majsolja eller annan neutral olja
3 msk flingsalt
Gör så här:
Koka vatten och hirs, enligt anvisningen på förpackningen.
Blanda hirs, rismjöl, sesamfrön, linfrön, solrosfrön, kokos och majsolja.
Rör till en lös deg.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och stryk ut ett tunt lager av degen över hela pappret.
Lägg ev. ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut degen, men ta sedan bort det.
Strö på flingsalt.
Grädda två plåtar åt gången i ugnen ca 45 minuter.
Vänd på brödet och grädda ytterligare 10 minuter på andra sidan.
Bryt bröden i minder bitar och förvara dem i en låda eller burk med lock.
Antal: 4 personer
Ingredienser:
2 zucchini
Salt
Gör så här:
Hyvla zucchinin med en osthyel.
Släpp ner i kokande lättsaltat vatten ca 5 sekunder.
Häll av i durkslag och severa.
Tips:
Testa gärna att snabbt fräsa zucchinin och rikligt med smör.
Undvik då att koka den först.
Antal: 26 snittar
Ugn: 175º, 10-12 minuter
Ingredienser:
100 g smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
2½ msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
Garnering:
½ dl pistaschnötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 175º.
Rör smör, socker och sirap mjukt med elvisp.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat och sikta ner i smeten.
Arbeta ihop till en deg och dela i två bitar.
Rulla längder nästan lika långa som plåten.
Lägg på plåt med bakpapper och platta till med fingrarna.
Hacka nötterna grovt och strö över längderna.
Tryck till så de fastnar och grädda i 10-12 minuter.
Skär de varma längderna i smala, sneda bitar.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
3 stora, mogna tomater
½ finhackad rödlök
1 stor, färsk, grön chilipeppar t.ex jalapeño, urkärnad och finhackad
2 msk hackad, färsk koriander
Saften av en citron, eller efter smak
Salt
Peppar
Gör så här:
Halvera tomaterna, skeda ur innanmätet, släng kärnorna och hacka köttet.
Lägg hacket i en stor skål (inte av metall).
Tillsätt lök, chilipeppar, hackad koriander och citronsaft.
Krydda med salt och peppar efer smak och blanda allt försikigt.
Täck över och ställ i kylskåpet minst 30 minuter så att aromen kommer fram före serveringen.
Antal: 2 bröd
Ugn: 250º, ca 5 minuter + 200º, ca 15 minuter
Jäsning: 30-45 minuter + ca 20 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
2½ dl vatten
1 tsk salt
2 tsk socker
ca 6 dl vetemjöl
Pensling:
Vatten
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Ljumma vattnet till fingervärme, 37º.
Lös upp jästen i lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, salt, socker och det mesta av mjölet.
Arbeta degen blank och smidig eller tills den släpper degbunkens kanter.
Strö över lite mjöl.
Låt degen jäsa under bakdkuk till dubbel storlek, 30-45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Knåda den lägg.
Dela den i lika stora delar.
Rulla ut den till långa smala bröd, ca 40 cm långa.
Lägg dem på en smord plåt.
Skär eller klipp bröden med sneda klipp.
För ut dem så att de bildar kornen på ett ax.
Låt dem jäsa utan bakduk ca 20 minuter.
Gräddning:
Grädda bröden mitt i ugnen i 250º, ca 5 minuter.
Sänk värmen till 200º. Grädda ytterligare ca 15 minuter.
Låt bröden kallna utan bakduk på galler.
Förvaring:
Brödet bör ätas nydräddat med kan förvaras någon dag i brödburk.
Sprödvärm bröden före servering i ugnen.
Veteax är vackra bröd som kan användas som bordsdekoration.
Sprödare skorpa!
Skorpan blir något sprödare om man ställer en låg skål med vatten på botten av ugnen.
Man kan eventuellt också spruta lite vatten över bröden när skorpan bildats.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|