Alla inlägg under augusti 2013

Av Maria - 14 augusti 2013 12:15




Antal: 20 stycken

Ugn: 175º, ca 30 minuter


Ingredienser:

150 g smör

2 dl socker

2 ägg

3 dl vetemjöl

200 g blåbär

50 g mandelspån

Eventuellt florsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 175º.

Smält smöret i en kastrull och rör ner socker och ägg.

Blanda ner mjöl och rör smeten slät.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en liten långpanna.

Strö över blåbär och mandel.

Grädda i ca 30 minuter.

Låt svalna och skär i rutor.

Pudra eventuellt med lite florsocker.




ANNONS
Av Maria - 14 augusti 2013 09:15

Mängd: ca 140 g


Ingredienser:

½ färsk kokosnöt (ca 115 g kokoskött) eller 125 g kokosflingor

2 färska gröna chilifrukter, urkärnade eller ej alltefter smak

2½ cm skalad och finhackad, färsk ingefära

4 msk hackad, färsk koriander

2 msk citronsaft eller efter smak

2 mycket fint hackade scharlottenlökar


Servera med:
Pappadam (indiskt tunnbröd av linsmjöl) eller pitabröd


Gör så här:

Om man använder sig av färsk kokosnöt, gör man hål i kokosnötens "öga" med hjälp av hammare och spik, häller ut kokosmjölken och sparar den.

Använd hammaren för att dela nöten i två delar, ta sedan ur köttet i den ena och hacka det.

Lägg kokoshacket och chilipepparn i en liten matberedare och kör i ca 30 sekunder tills allt är finhackat.

Tillsätt ingefära, koriander och citronsaft och mixa igen.

Tillsätt ca 1 msk kokosmjölk eller vatten om blandningen verkar för torr.

Rör ner scharlottenlöken och servera genast, eller täck kallt till serveringsdags.

Den behåller sin friska smak i kylskåpet upp till 3 dagar.

ANNONS
Av Maria - 13 augusti 2013 16:15

Ingredienser:

2 äggulor

2 msk florsocker

2 dl vispgrädde

Rivet skal av ½ apelsin

Saft av 1 apelsin (ca 1 dl)


Gör så här:

Vispa gulor och socker pösigt.

Tillsätt apelsinskal och saft.

Vispa grädden och blanda ner.

Häll smeten i en form och frys.


Skeda upp glassen och garnera med apelsinklyftor och gärna lite hyvlad blockchoklad.

Av Maria - 13 augusti 2013 15:45

Antal: 4 stora bröd

Ugn: 175-200 grader, 45 minuter + 10 minuter


Ingredienser:

1 l vatten

2 dl hirs

2 dl rismjöl

1 dl sesamfrö

1 dl linfrö

½ dl solroskärnor

1 dl kokosflingor

2 msk majsolja eller annan neutral olja

3 msk flingsalt


Gör så här:

Koka vatten och hirs, enligt anvisningen på förpackningen.

Blanda hirs, rismjöl, sesamfrön, linfrön, solrosfrön, kokos och majsolja.

Rör till en lös deg.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och stryk ut ett tunt lager av degen över hela pappret.

Lägg ev. ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut degen, men ta sedan bort det.

Strö på flingsalt.

Grädda två plåtar åt gången i ugnen ca 45 minuter.

Vänd på brödet och grädda ytterligare 10 minuter på andra sidan.

Bryt bröden i minder bitar och förvara dem i en låda eller burk med lock.

Av Maria - 13 augusti 2013 14:15

Antal: 4 personer


Ingredienser:

2 zucchini

Salt


Gör så här:

Hyvla zucchinin med en osthyel.

Släpp ner i kokande lättsaltat vatten ca 5 sekunder.

Häll av i durkslag och severa.


Tips:

Testa gärna att snabbt fräsa zucchinin och rikligt med smör.

Undvik då att koka den först.

Av Maria - 13 augusti 2013 11:45




Antal: 26 snittar

Ugn: 175º, 10-12 minuter


Ingredienser:

100 g smör

1 dl socker

2 msk ljus sirap

2 dl vetemjöl

2½ msk kakao

1 tsk vaniljsocker

½ tsk bikarbonat


Garnering:

½ dl pistaschnötter


Gör så här:

Sätt ugnen på 175º.

Rör smör, socker och sirap mjukt med elvisp.

Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat och sikta ner i smeten.

Arbeta ihop till en deg och dela i två bitar.

Rulla längder nästan lika långa som plåten.

Lägg på plåt med bakpapper och platta till med fingrarna.

Hacka nötterna grovt och strö över längderna.

Tryck till så de fastnar och grädda i 10-12 minuter.

Skär de varma längderna i smala, sneda bitar.




Av Maria - 13 augusti 2013 09:15

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

3 stora, mogna tomater

½ finhackad rödlök

1 stor, färsk, grön chilipeppar t.ex jalapeño, urkärnad och finhackad

2 msk hackad, färsk koriander

Saften av en citron, eller efter smak

Salt

Peppar


Gör så här:

Halvera tomaterna, skeda ur innanmätet, släng kärnorna och hacka köttet.

Lägg hacket i en stor skål (inte av metall).

Tillsätt lök, chilipeppar, hackad koriander och citronsaft.

Krydda med salt och peppar efer smak och blanda allt försikigt.

Täck över och ställ i kylskåpet minst 30 minuter så att aromen kommer fram före serveringen.

Av Maria - 12 augusti 2013 15:00




Antal: 2 bröd

Ugn: 250º, ca 5 minuter + 200º, ca 15 minuter

Jäsning: 30-45 minuter + ca 20 minuter


Ingredienser:

25 g jäst

2½ dl vatten

1 tsk salt

2 tsk socker

ca 6 dl vetemjöl


Pensling:

Vatten


Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.

Ljumma vattnet till fingervärme, 37º.

Lös upp jästen i lite av vattnet.

Tillsätt resten av vattnet, salt, socker och det mesta av mjölet.

Arbeta degen blank och smidig eller tills den släpper degbunkens kanter.

Strö över lite mjöl.

Låt degen jäsa under bakdkuk till dubbel storlek, 30-45 minuter.


Ta upp degen på mjölat bakbord.

Knåda den lägg.

Dela den i lika stora delar.

Rulla ut den till långa smala bröd, ca 40 cm långa.

Lägg dem på en smord plåt.

Skär eller klipp  bröden med sneda klipp.

För ut dem så att de bildar kornen på ett ax.

Låt dem jäsa utan bakduk ca 20 minuter.


Gräddning:

Grädda bröden mitt i ugnen i 250º, ca 5 minuter.

Sänk värmen till 200º. Grädda ytterligare ca 15 minuter.

Låt bröden kallna utan bakduk på galler.


Förvaring:
Brödet bör ätas nydräddat med kan förvaras någon dag i brödburk.

Sprödvärm bröden före servering i ugnen.


Veteax är vackra bröd som kan användas som bordsdekoration.


Sprödare skorpa!

Skorpan blir något sprödare om man ställer en låg skål med vatten på botten av ugnen.

Man kan eventuellt också spruta lite vatten över bröden när skorpan bildats.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se