Alla inlägg under juni 2013
Ingredienser:
1 tsk apelsinmarmelad med skal
5 cl morotsjuice
1½ cl limejuice
1-1½ cl agavesirap
Gör så här:
Rör ut marmeladen i morotsjuicen.
Häll på övriga ingredienser.
Skaka ihop och sila upp.
Dubbelsila gärna genom en tesil för att inte få med något skal från marmeladen.
Ingredienser:
½ tsk svartpeppar
4 msk flytande honung
3 msk majsolja
2 mks vit balsamvinäger
1 vitlöksklyfta, finhackad
½-1 jalapenõ, finhackad
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och koka upp, dra av från värmen och låt svalna.
Förvara glazen i en burk i kylen.
Ta fram glazen ett par timmar innan den ska användas, om du har sparat den.
Läcker glaze som smakar gott till kyckling.
Antal: 48 kakor
Ugn: 225 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
250 g smör
1½ dl socker
2 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
1 dl fast sylt eller gelé
Glasering:
1½ dl florsocker
1 msk vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Rör smör och socker smidigt.
Vispa i äggen ett i taget.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten.
Arbet ihop till en deg och dela i fyra bitar.
Rulla ut längderna lika långa som plåten.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och tryck en fördjupning längs mitten.
Lägg i sylt och grädda i ugnen i ca 12 minuter.
Låt svalna.
Rör ihop florsocker och vatten och ringla över längderna.
Låt stelna och skär sedan i bitar.
Ingredienser:
1 medelstor, färsk habanero eller 3-4 röda chili
2 vitlöksklyftor
½ gul lök
3 färska, medelstora, väldigt mogna tomater
Färsk ingefära (ca 1-2 cm lång)
½ tsk salt
Gör så här:
Skala löken och ingefäran.
Lägg allt i en matberedare och mixa ihop i ett par minuter.
Styrkan påverkas också av mängden tomater och hur saftiga de är.
Såsen passar till både fisk- och kötträtter men ska helst användas vid sidan om någon annan sås.
Tänk på att alla råvaror är färska och därför ska rester bevaras i kylskåp.
Mängd: ca 1 liter
Ingredienser:
1 citron, det tunna gula skalet
2 kvistar färsk rosmarin
6 lätt krossade svartpepparkorn
70 cl brännvin special
2 dl söt sherry
Gör så här:
Tvätta och borsta citronen väl och skala av det yttersta tunna gula skalet med en potatisskalare.
Lägg citronskal, rosmarin och peppar i en glasburk med lock.
Fyll på med brännvin och sherry.
Sätt på locket och låt burken stå i rumstemperatur 24 timmar.
Sila upp snapsen på flaska och den är färdig att avnjutas.
Snapsen vinner inte på ytterligare lagring.
Antal: ca 30 kringlor
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
150 g smör
4 msk socker
½ dl grädde
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 dl vetemjöl
Vatten till pensling
Pärlsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda smör och socker.
Tillsätt grädden lite i taget och vispa ordentligt.
Tillsätt de torra ingredienserna och blanda till en smidig deg.
Dela degen i två delar och därefter i 15 mindre bitar.
Rulla varje bit avlånga och forma till fina kringlor.
Lägg upp på bakplåtspapper och pensla med lite vatten.
Strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.
Ingredienser:
750 g gula tomater
250 g gul lök
1 dl Strösocker
1 dl vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 msk gurkmeja
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver
½ tsk cayenenpeppar
1 dl Gelésocker Multi
Gör så här:
Skålla, skala och tärna tomaterna.
Skala och hacka löken.
Blanda tomat, lök, vinäger, socker och dijonsenap i en gryta och koka i 30-40 minuter under omrörning. Tillsätt kryddorna och gelésockret och koka i 5 minuter.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut. Förvara i kylskåp.
Fungerar även med tomater i andra färger.
Ugn: 175 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
300 g margarin
4 dl socker
4 ägg
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vatten
Rivet skal av ½ citron
Glasyr:
4 dl siktat florsocker
4 msk vatten eller mjölk
Garnering:
4 msk hackad, syltad blandad frukt
Gör så här:
Rör socker och matfett poröst.
Tillsätt äggen ett i sänder.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det i smeten.
Tillsätt vatten och smaktillsats.
Grädda kakan i smord och bröad långpanna ca 40 minuter i 175 graders ugnsvärme.
Låt kakan kallna och skär den i fyrkantiga bitar.
Glasera kakorna och strö över den hackade frukten som konfetti innan glasyren stelnat.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|