Alla inlägg under juni 2014
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 ägg
100 g mascarpone
1 msk fiberhusk
1 dl mandelmjöl
salt efter smak
smör till stekning
Till servering:
Ev grädde
Ev bär
Gör så här:
Vispa ägg och mascarpone fluffigt.
Tillsätt fiberhusk, mandelmjöl och salt och kör igenom med en stavmixer tills det är ordentligt blandat och smeten är slät.
Smält smör i stekpannan och klicka ut smeten till "plättar" som får steka på medelvärme.
När ovansidan ser torr ut och plätten har jäst upp är det dags att vända och steka på andra sidan.
Serveras med fördel med grädde och bär.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 förpackning 5-minuterssill (420 g)
1½ dl gräddfil eller crème fraiche
1½ dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 tsk pressad citronsaft
½ dl finhackad dill
3 msk röd stenbitsrom
Gör så här:
Skär sillfiléerna i ca 1 ½ cm stora bitar.
Blanda resten av ingredienserna till en sås.
Vänd ner sillen.
Täck med plast och låt stå svalt 1 timme.
Lägg sillen i en fin burk eller skål.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 fasta päron
1 liter vatten
2½ dl Strösocker
1½ dl Xante päronkonjak
1½ dl vispgrädde
1 dl hackade hasselnötter
2 msk Xante päronkonjak
1 tsk Vaniljsocker
Gör så här:
Koka upp vatten och socker.
Skala, halvera och kärna ur päronen.
Lägg päronhalvorna i den varma lagen och koka dem precis mjuka.
Ta upp dem med hålslev i en skål och slå päronkonjaken över dem.
Koka samman sockerlagen tills det återstår cirka 3 dl.
Låt svalna innan den hälls över päronhalvorna.
Ställ i kylskåp till nästa dag.
Vispa grädden till fast skum.
Blanda nöthacket och päronkonjaken i grädden och servera denna till de kalla päronhalvorna.
Antal: 12 portioner, normalstora formar
Ugn: 225 grader, 8-10 minuter + ca 5 minuter
Ingredienser:
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ dl kokosflingor
¾ dl flytande magarin
1 dl mjölk
Toscasmet:
¾ dl flytandemagarin
¾ dl socker
1 ½ msk vetemjöl
1 ½ msk mjölk
Hackad mandel/mandelspån eller nötspån
Gör så här:
Börja med muffinssmeten.Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 avokador
2 msk limesaft
2 msk sockerfri tacosås
2 msk crème fraiche
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Kärna ur och mosa avokadon.
Pressa i lime, tillsätt tacosås, crème fraiche, salt och peppar.
Blanda allt och servera genast då den lätt mörknar till färgen.
Antal: 4 portioner
Ugn: 125 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
Chutney:
300 g rabarber
1 äpple
½ röd chilifrukt
1 liten gul lök
1 msk olja
3 msk vitvinsvinäger
3 msk Muscovadosirap
rivet skal från ½ citron, gärna obesprutad
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk curry
Kalkon:
600 g kalkonbröst
smör eller margarin
salt
peppar
Ris:
3 dl långkornigt ris
6 dl vatten
½ tsk salt
50 g pinjenötter
1 grovt riven morot
Gör så här:
Skölj rabarbern och skär den i 2-3 cm långa bitar.
Skala, kärna ur och tärna äpplet.
Skölj, kärna ur och tärna chilifrukten fint.
Skala och tärna löken.
Hetta upp oljan i en gryta och fräs löken.
Tillsätt övriga ingredienser och sjud i 5 minuter.
Skölj kalkonbröstet i vatten.
Torka torrt med hushållspapper.
Hetta upp matfett i en stekpanna och bryn köttet runt om.
Salta och peppra.
Lägg i en ugnsfast form och stek färdigt i 125 °C varm ugn i cirka 30 minuter.
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
Rosta pinjekärnorna i torr stekpanna.
Blanda pinjenötterna och den rivna moroten i riset.
Servera genast riset tillsammans med köttet och chutneyn.
Antal: 4 Portioner
Ingredienser:
400 g rabarber
1 dl vatten
2 kvistar dragon
1 dl SteviaSocker
½ dl Glykossirap
1 tsk Vaniljsocker
2½ dl lätt crème fraiche
Gör så här:
Skölj rabarbern och skär den i bitar.
Lägg rabarbern tillsamman med vattnet och dragonen i en kastrull och sjud under lock i 5 minuter. Blanda i steviasocker, glykossirap och vaniljsocker.
Låt svalna.
Tillsätt crème fraichen.
Kör i glassmaskin eller häll upp i en form och ställ i frysen i minst 4 timmar.
Servera gärna några jordgubbar till parfaiten.
Antal: 2 limpor
Jäsning: dubbel storlek + ca 30 minuter
Ugn: 175-200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk olja
2 tsk salt
1 tsk fint krossad kummin
8-9 dl rågmjöl (400-450 g)
4 dl vetemjöl (240 g)
Gör så här:
Smula jästen i degbunke och slå på fingervarmt vatten.
Blanda ner salt, kummin och olja och arbeta in mjölet, lite åt gången.
Degen skall vara ganska fast.
Täck över och låt jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet, arbeta ihop den, dela och forma till 2 limpor.
Sätt på plåt och låt jäsa ca 30 minuter.
Skåra limporna med vass kniv, pensla med ljumt vatten och sikta rågmjöl över.
Grädda brödet.
Ugnstemperatur 175-200 grader.
Gräddningstid ca 30 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|