Alla inlägg under juni 2014

Av Maria - 22 juni 2014 18:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 ägg
100 g mascarpone
1 msk fiberhusk
1 dl mandelmjöl
salt efter smak
smör till stekning 

 

Till servering:

Ev grädde

Ev bär

 

Gör så här:

Vispa ägg och mascarpone fluffigt.

Tillsätt fiberhusk, mandelmjöl och salt och kör igenom med en stavmixer tills det är ordentligt blandat och smeten är slät.
Smält smör i stekpannan och klicka ut smeten till "plättar" som får steka på medelvärme.

När ovansidan ser torr ut och plätten har jäst upp är det dags att vända och steka på andra sidan.

Serveras med fördel med grädde och bär. 

Av Maria - 22 juni 2014 14:00

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

1 förpackning 5-minuterssill (420 g)
1½ dl gräddfil eller crème fraiche
1½ dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 tsk pressad citronsaft
½ dl finhackad dill
3 msk röd stenbitsrom

 

Gör så här:

Skär sillfiléerna i ca 1 ½ cm stora bitar.

Blanda resten av ingredienserna till en sås.


Vänd ner sillen.

Täck med plast och låt stå svalt 1 timme.

Lägg sillen i en fin burk eller skål.

Av Maria - 22 juni 2014 10:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 fasta päron

1 liter vatten

2½ dl Strösocker

1½ dl Xante päronkonjak

1½ dl vispgrädde

1 dl hackade hasselnötter

2 msk Xante päronkonjak

1 tsk Vaniljsocker


Gör så här:

Koka upp vatten och socker.

Skala, halvera och kärna ur päronen.

Lägg päronhalvorna i den varma lagen och koka dem precis mjuka.

Ta upp dem med hålslev i en skål och slå päronkonjaken över dem.

Koka samman sockerlagen tills det återstår cirka 3 dl.

Låt svalna innan den hälls över päronhalvorna.

Ställ i kylskåp till nästa dag.

Vispa grädden till fast skum.

Blanda nöthacket och päronkonjaken i grädden och servera denna till de kalla päronhalvorna.

Av Maria - 22 juni 2014 09:45

Antal: 12 portioner, normalstora formar

Ugn: 225 grader, 8-10 minuter + ca 5 minuter


Ingredienser:
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ dl kokosflingor
¾ dl flytande magarin
1 dl mjölk


Toscasmet:
¾ dl flytandemagarin
¾ dl socker
1 ½ msk vetemjöl

1 ½ msk mjölk
Hackad mandel/mandelspån eller nötspån


Gör så här:

Börja med muffinssmeten.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda i de torra ingredienserna och därefter margarin och mjölk.
Rör eller fortsätt med elvispen tills smeten är jämn.
Klicka ut i formar eller muffinsplåt.
In i ugnen på 225°C ca 8-10 minuter eller tills de är nästan klara.

Under tiden muffinsen står i ugnen gör toscasmeten.
Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm försiktigt tills allt blandar sig och tjocknar något.
Bör ej koka.
Ta ut muffinsen och bred massan över.
Sätt tillbaka in i ugnen och låt bli klara ca 5 minuter eller tills de fått fin färg.
Ta ut och låt svalna utan bakduk.
Om man vill kan man smaksätta muffinsen med kardemumma eller chokladbitar, eller helt naturella utan kokos.

Av Maria - 22 juni 2014 09:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 avokador

2 msk limesaft

2 msk sockerfri tacosås

2 msk crème fraiche

1 krm salt

1 krm svartpeppar


Gör så här:

Kärna ur och mosa avokadon.

Pressa i lime, tillsätt tacosås, crème fraiche, salt och peppar.

Blanda allt och servera genast då den lätt mörknar till färgen.

Av Maria - 21 juni 2014 18:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 125 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:
Chutney:

300 g rabarber

1 äpple

½ röd chilifrukt

1 liten gul lök

1 msk olja

3 msk vitvinsvinäger

3 msk Muscovadosirap

rivet skal från ½ citron, gärna obesprutad

½ tsk salt

2 krm svartpeppar

1 tsk curry


Kalkon:
600 g kalkonbröst

smör eller margarin

salt

peppar


Ris:

3 dl långkornigt ris

6 dl vatten

½ tsk salt

50 g pinjenötter

1 grovt riven morot


Gör så här:
Skölj rabarbern och skär den i 2-3 cm långa bitar.

Skala, kärna ur och tärna äpplet.

Skölj, kärna ur och tärna chilifrukten fint.

Skala och tärna löken.

Hetta upp oljan i en gryta och fräs löken.

Tillsätt övriga ingredienser och sjud i 5 minuter.


Skölj kalkonbröstet i vatten.

Torka torrt med hushållspapper.

Hetta upp matfett i en stekpanna och bryn köttet runt om.

Salta och peppra.

Lägg i en ugnsfast form och stek färdigt i 125 °C varm ugn i cirka 30 minuter.


Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Rosta pinjekärnorna i torr stekpanna.

Blanda pinjenötterna och den rivna moroten i riset.

Servera genast riset tillsammans med köttet och chutneyn.

Av Maria - 21 juni 2014 16:15

Antal: 4 Portioner


Ingredienser:

400 g rabarber

1 dl vatten

2 kvistar dragon

1 dl SteviaSocker

½ dl Glykossirap

1 tsk Vaniljsocker

2½ dl lätt crème fraiche


Gör så här:
Skölj rabarbern och skär den i bitar.

Lägg rabarbern tillsamman med vattnet och dragonen i en kastrull och sjud under lock i 5 minuter. Blanda i steviasocker, glykossirap och vaniljsocker.

Låt svalna.

Tillsätt crème fraichen.

Kör i glassmaskin eller häll upp i en form och ställ i frysen i minst 4 timmar.

Servera gärna några jordgubbar till parfaiten.

Av Maria - 21 juni 2014 09:45

Antal: 2 limpor

Jäsning: dubbel storlek + ca 30 minuter

Ugn: 175-200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

5 dl vatten

2 msk olja

2 tsk salt

1 tsk fint krossad kummin

8-9 dl rågmjöl (400-450 g)

4 dl vetemjöl (240 g)


Gör så här:

Smula jästen i degbunke och slå på fingervarmt vatten.

Blanda ner salt, kummin och olja och arbeta in mjölet, lite åt gången.

Degen skall vara ganska fast.

Täck över och låt jäsa till dubbel storlek.


Ta upp degen på bakbordet, arbeta ihop den, dela och forma till 2 limpor.

Sätt på plåt och låt jäsa ca 30 minuter.


Skåra limporna med vass kniv, pensla med ljumt vatten och sikta rågmjöl över.

Grädda brödet.

Ugnstemperatur 175-200 grader.

Gräddningstid ca 30 minuter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards